ÄLDRE SETT, HÖRT & HÄNT

nr 41

alltid på språng efter nyheter


Christer Nilsson -
Christer el Ricco


Kulturrådet har fördelat pengar över hela landet.
MALIN NILSSON har fått regionens kulturstipendium på 25.000 kronor med motiveringen: "Trots sin relativt ringa ålder, 24 år, är hon en fullfjädrad trollkonstnär och magisk artist med hög ambition, stor variation och rik begåvning".ANDREAS ULANOWSKY, Rättvik, har ett stort intresse för magi.  För några veckor sedan besökte han Köpenhamn och såg David Copperfield i aktion.- "Det var en riktig höjdare", säger han. Nu har  Andreas fått uppdraget att vara moderator för FISM:s hemsidas forum. "Det var John Houdi, som frågade mig om jag ville ha jobbet. Jag får inget betalt utan jobbar ideellt. Det är nog det största och bästa uppdraget jag har fått", säger Andreas Ulanowsky, som ursprungligen kommer från USA. Nånting som underlättar hans jobb som moderator, eftersom hemsidan för FISM är på engelska.JOE LABERO uppträder i Phuket, Thailand 19 december-6 januari och i Kuala Lumpor, Malaysia  7-15 januari.Rapport från Love som befinner sig i Kapstaden: " Full fart här nere i Kapstaden! Jag hade en lecture på College of Magic idag 29/10. Det var mycket uppskattat. I förgår uppträdde Wolfgang Riebe och jag på Roxy Theatre, en fantastiskt flott och mysig teater. I går uppträdde vi på IMX Theatre och det blev t.o.m. extranummer - kul! I kväll har vi sista föreställningen. Det har varit 33 grader varmt, så man kan inte klaga på vädret. Radio och TV plus alla Kapstadens sju tidningar har man varit med i. Roligt - för normalt kommer max två personer till en pressrelease..."

SVERIGES MAGI-ARKIVs miniutställning på Gripe-museet - ett modellteatermuseum - i Nyköping  finns nu på plats och kan beskådas alla dagar fram till den 1 januari 2006.
Seminariet med ballongmästaren MICHAEL DECKER började för vår del med att jag stod på Skavsta flygplats med en ballonghund i handen och - tro det eller ej - Michael förstod ögonblickligen vem det var som skulle hämta honom och skjutsa till Norrköping!  Här var det Moderna Illusionisters Cirkel som hade extra seminariemöte. Tyvärr var det bara ett 10-tal som var intresserade av ballongskulptering - de som inte kom missade ett stort seminarium!
Michael Decker är världsmästare i ballongskulptering fyra gånger (World Clown Association's Master Balloon Competition Gold Medal Winner) och har hela världen som arbetsfält. Han har uppträtt fem gånger i Vita Huset inför tre olika presidenter, han arbetar regelbundet för Harrods i London, har arbetat på samma hotell 17 år i följd och han har erfarenheter från de flesta arbetsfält för en ballongartist. Han har varit professionell ballongartist i 30 år. Då förstår var och en att han har mycket att visa och att lära ut. Och det är inte ofta man träffar en seminariehållare med Michaels entusiasm och vilja att lära ut. För att ha största nyttan av seminariet bör man dock ha arbetat en hel del med ballonger tidigare - om man inte bara ser seminariet som underhållning för Michael är både pratsam och underhållande och att se honom snabbt forma ballonger till fantastiska figurer är fascinerande.

Vi fick bl.a se en hund som blev fyra andra djur, dinosaurie, gitarr, tiger, lejon, helikopter, motorcykel, papegoja, orm, bil, fjäril, fiskespö med fisk, ren, jultomte, svärd, pilbåge, pistol, teddybjörn, krokodil, apa, delfin och mycket annat. Under tiden fick vi många visdomsord och råd som en aktiv ballongskulpterare har nytta av. Seminariehäften och DVD:er fanns att inhandla. Seminariet tog dryga tre timmar, men Michael hade kunnat fortsätta om vi inte hade varit tvungna att låsa Hemgården...

Michael kom från en månads Englandsturné, åkte från Norrköping till Horsens och Köpenhamn, vidare till Gycklaren Magic Marketing, Halmstad, till fyra orter i Norge och så en turné i Frankrike innan det bär hem till väntande engagemang i hemlandet USA.

  
Foto Gertrud Nilsson


Författarinnan Jeanette Milde känner vi bl.a. från hennes bok ”När jag mötte Carl-Einar (Häckner)”. Nu har hon tillsammans med Grethe Rottböll skrivit barnboken HENRYS CIRKUS (Rabén & Sjögren 2005). Det har blivit en bok som beskriver cirkus och cirkuslivet – företrädesvis Scott och Cirkusprinsessan, för clownen som bokens Joel möter är förstås Henry Bronett. Läsarna får lära sig en hel del om hur en cirkus fungerar ("Visste du t.ex. att ett cirkustält kostar två miljoner?") både i text och mycket bra teckningar. Men barnen får också lära sig hur man med enkla medel tränar in en del nummer, så att man kan göra sig en egen cirkus. Att gå på lina, träna enhjuling, hundkonster, clowntrick, jonglera, göra cykelakrobatik m.m. Förutom teckningarna så illustreras boken med en hel del foton från cirkuslivet och dess artister. En underhållande bok på 56 sidor!Lördagen den 22 oktober öppnades Maxellos trolleriaffär i Stockholm med Curtelle bakom disken. Denna Stockholms enda i sitt slag, har fått namnet STOCKHOLMS TROLLERI- CENTRUM och ligger på Porfyrvägen 21 i Traneberg. (T-banestation Alvik och 6-7 minuters promenad). Strax efter klockan elva klippte John Houdi av det multifärgade bandet.

 
John Houdi har just klippt av bandet. Utanför i ösregnet står bl.a. Svasse. Micke Askernäs med
damsällskap i myshörnan.  Foto: Rozzie

Ett 40-tal personer hade dykt upp till detta speciella tillfälle, och de bjöds på vin och  tilltugg, alkoholfritt för juniorerna. I vimlet syntes Svasse, Micke Askernäs, Anders Modén, Sanelli, Rozzie, Erik Nordvall, Tom Stone med flera. På lager finns cirka 700 artiklar - allt från illusioner till korttrick. Trots att Curtelle inte hunnit packa upp allt ännu, så är hyllorna i butiken välfyllda. Affären kommer att ha lördagsöppet mellan klockan 11.00-16.00.

JAY NIEMI, den finske trollkarlen som numera bor i Leipzig,
har lyckats i sin professionella karriär. Sedan han blev professionell 1995 har han gjort över 500 galashower i Finland, haft ett 30-tal längre engagemang på varietéer och liknande Europa runt och setts i ett flertal TV-föreställningar, bl.a. i Le Plus Grand Cabaret du Monde. Den närmaste tiden kan han ses i Urania, Berlin, 1-9 november, Dinner Show Palazzo, Schweiz, 15 november-15 januari 2006, Trollerishow, Finland, 1-23 februari, Krystallpalats Varieté, Leipzig, 1 april-1 juli, Varieté Friedrichsbau, Stuttgart, 27 augusti-28 oktober.Magiska Palatset meddelar
:
"Efter att vår huvudfinansiär plötsligt hoppat av finns inte längre ekonomin att bygga ett riktigt magiskt palats, men kvar finns affärsidén, namnet, logotyperna, ett nätverk av Sveriges bästa barntrollkarlar. Vi har därför omstrukturerat oss till att bli ett kringresande trollerisällskap, med en pool av trollkarlar som kan göra allt ifrån endagsuppsättningar och uppåt på skolor, köpcentra, mässor, kulturdagar etc. Vi har då med oss våra egna kulisser, högtalare och vad som behövs för just den föreställningen.

Måndagen den 24 oktober kommer Kassmyraskolan i Tumba att gästas av ett gäng trollkarlar från MAGISKA PALATSET. Alla elever kommer då att få se en 30-45 minuters trolleriföreställning i gymnastiksalen och dessutom få se några av de trollkarlar som går omkring på skolan och visar småtrick. Sex föreställningar från klockan 08.30 till 15.15 kommer att ges. Målet är att ge alla elever en kul, unik och trevlig gemensam upplevelse, som ska bidraga till en positiv och trevlig stämning på skolan."Under november och december kan Quality Hotel Selma Lagerlöf, Sunne, erbjuda kvällar i sann Las Vegas-anda. Kvällen börjar med uppvärmande glögg, därefter ett exklusivt julbord och under tiden bjuder Partypolarna på  julmusik. Efter middagen är det dags för HENRIK SILVER MAGIC SHOW. "Henrik Silver är en lovande internationell showartist som tar oss till en helt ny dimension och gör det omöjliga möjligt." 1100 av 1400 biljetter är idag sålda trots att de sju föreställningarna inte ges förrän mellan 25 november - 16 december. I Henrik Silvers produktion är man nio man - en pojke, en dansare, en disc jockey, två scentekniker, två ljustekniker och en ljudtekniker. Showen är 40 minuter lång och innehåller close-up och större illusioner. Delar av den akt som Henrik tävlade med vid svenska mästerskapen i år kommer bland annat att finnas med i föreställningen.


TOLEDO meddelar på sin hemsida att han efter 36 års verksamhet som professionell trollkarl slutar med att  uppträda. Från och med nu fullföljer han endast de kontrakt som redan skrivits och vilka sträcker sig till och med mars 2006. Därefter slutar Toledo helt med det trevliga jobb som ju trollandet ändå är.LE PLUS GRAND CABARET du MONDE återkom redan efter en vecka (16 oktober) med ett lite medelmåttigt program. En okänd men mycket skicklig artist balanserade flaskor, glas m.m. på kniv, som han håller i munnen. Svensken Peter Rosengren tycker jag har förstört sitt fina cykelnummer med den nya "imagen" - entré som luffare och jobbar sedan i trasiga kläder.
Mozart är en kille som arbetar i två vertikala band. Karamazoff levererade musik på flaskor. Sugava har varit med förr och var inte roligare denna gång. Förvandlar en svävande ansiktsmask till en riktig kvinna. Oskana et Vadim utförde en akrobatisk dans på en parksoffa och hon gjorde tre instant costume changes. Jerome Holfeinstein visade en mycket modern version av en  shadowgraphy-akt. Trio Bingo utförde en kontorsion-akt. Armando var otrolig med sina olika versioner av Coins Across. White Diamond arbetade elegant i rysk ring. Hon avslutar med att dyka ner, simma och agera i en liten vattenfylld pool i form av ett vinglas. Dani Lary utförde denna gång tillsammans med sin partner och en åskådare Carbonis & Carbonitas egna illusion "Girl in Cellophane".


 
MAGISK WEEKEND, Scandic Star Hotel, Lund, 14-16 oktober 2005
Den första magiska weekenden arrangerad av Scandinavian Magic Dealers Association hölls på Hotel Horisont i Helsingborg den 1-2 november 1986. Harries, Egelo, David Katz, Bernando och El Duco var handlarna och en dealershow fanns med redan då. The Hedonists d.v.s. Michael Ammar, Daryl och Adam Fleischer var stjärnorna som uppträdde och gav seminarier. Houdi, Perino, Joachim Solberg var med i close up-showen. Elva-gäst var Eve´n Alan. Ett 70-tal trollkarlar var med på denna weekend. I år när det var 20-årsjubileum var över 500 personer anmälda!

Den första programpunkten på jubileumsprogrammet på fredagen var Möte med buktalare. Det var tredje året dessa samlades och ett 15-tal fanns på plats  - de allra flesta med sina dockor. Och det var dockorna som denna dag skulle bilda världens första fackförening för buktalardockor. Efter att de hade presenterat sig för varandra valdes sköldpaddan Jörgen Filiokus Fredrik till ordförande, kaninen Tokige Totte Conny Ray till sekreterare, fågeln Jarne Kai Andersen till kassör och grabbhalvan Anton Willardo till valberedning. Efter intensivt debatterande bestämdes bl.a. att 20% av gaget ska gå till dockorna, att dockorna har rätt att sova i egen säng och att de ska ha fyra veckors betald semester. Videosnuttar från Jay Marshall med Lefty, Paul Vincent och Ron Lucas visades, och Filiokus Fredrik gav ett intressant seminar om hur man bygger en rutin.


Stuart Robertson, Nils Trowald, Göran Klyve, Kai Andersen, Willardo (skymd), Filiokus Fredrik,
 Conny Ray,  Bo Thomasson.
  Samtliga Magisk Weekend-foton: Gertrud Nilsson

Magiska mässan hade frikostiga öppettider och åtskilliga påsar fyllda med trick, litteratur och DVD:er bars omkring av de besökande trollkarlarna. På plats fanns Harries, Pegani, Gycklaren Magic Marketing, El Duco´s Magic, Mysco Magic, Bernando´s Magic, Egelo samt Joe Steven´s Magic Emporium. Det är alltid trevligt att byta några ord med handlarna, se dem demonstrera det senaste och beundra deras överfulla, färggranna bord.

 
Tim Star med sin 15.000 kronors Prediction Box, Mysco Magic , Kurt Bai

              Gay Ljungberg, Danny Wisholm och Pegani, El Duco                 

Flip
höll seminar på MW 1999 men var önskad tilbaka. I år hade han en del nytt och en del gammalt i bagaget. Hans Flip stick-rutin visades med en flöjt och hans metod här används över hela världen av trollkarlar med käppar, pennor m.m. Själv nyttjade han den också vid tricket, där en lampkartong visar sig innehålla den ena lampan efter den andra. Rutiner med rep, skumgummiboll som genomtränger kopp, signerat kort som blixtsnabbt dyker upp i ett vinglas var något av det som visades i detta uppskattade seminarium.


Flip

Tommy Wonder höll fem workshops under de tre dagarna med tema " Hur skapar du din akt". "En mycket intressant och tankeväckande presentation om hur man tar sig från början till slut i skapandet av en magisk akt! Mycket energi och många bra tips!" tyckte t.ex. Anders Ripa.

Friday Night Show  hade i år fått namnet "Nordic Light Magic Show". El Duco hälsade välkommen och Gay Lundin var konferencier. Jacoby inledde med sin akt med D´Lite och Dansande duken samt försvinning av sig själv. "Allt satt som en smäck. Jag upphör inte att fascineras av tajmingen. Snyggt, snyggt!" skrev Anders Modén på magi.nu. Men han var i blå grupp - vi i gul grupp håller inte med... Kristine Hjulstad visade sin akt "The legend of Zorro" med blomsterfångst ur luften, svävande fjärilar, ringspel, Kortsvärd, blommande bukett m.m. Julien med assistent inledde med sin kända duvakt, som inte satt så bra denna gång, och slutade med kortfångst och en  instant costume change. Malin Nilsson hade denna  gång tagit med sig en högtspelande, säkerligen mycket skicklig, trombonist, som tog bort uppmärksamheten från Malins underbara akt. Jag vill njuta av Malins akt utan "störande" moment och - visade det sig -  så tyckte alla utom en som jag efteråt talade med.


Kristine Hjulstad, Julien, Malin Nilsson

1999 såg jag Mr Mox senast, och jag måste säga att han använt åren sedan dess väl! Han har hunnit göra sig ett namn i hemlandet Danmark, och det är välförtjänt. En ungdomlig kille som kan ta publiken, som omger sig med snygga assistenter, är säker och rutinerad och har en modern stil och rekvisita.  Akten inleddes med att en städerska gick omkring och sopade, Mox gör entré och  utför en instant costume change, plockar kort ur luften och utför Kvastillusionen med städerskan och hennes kvast. En självbyggd, annorlunda illusion vari en assistent försvinner och återkommer. Substitution Trunk där Mox och assistenten byter plats två gånger, andra gången har Mox sällskap av två andra assistenter i lådan.

 
Mr Mox med assistenter

Fredagen inleddes med Dealer Show.  John Houdi passade på att göra lite reklam för FISM-kongressen och berättade att bland de som anmälde sig under Magisk Weekend skulle en gratis kongressavgift lottas ut. Det visade sig senare att Johan Ståhl blev den lycklige vinnaren. Steen Pegani var trivsam conferencier och hann mellan de övriga dealernas insatser med att visa t.ex. Trollstav till orm, Appearing table, kortet mellan glasplattorna, produktion av jättepenna och stege, julgransdukarna, tidningen Pegasus, korttricket Fido på nytt sätt. Bengt Harries trollade bort en käpp hållande den med bara en hand, utförde Parasollillusionen med Tim Stars hjälp och Tim Star demonstrerade ett till åtta brinnande ljus och eldskålar. Mysco demonstrerade Osynliga leken i ny version. El Duco förevisade ett  förutsägelsetrick med ballonger, ett trick med spelmarker och en hotellnyckel, ett förutsägelsetrick med Black jack och dollarsedlar. Marcus från Bernando´s  Magic visade något med ett rep och tre dukar. Joe Steven hade tagit med sig ett ofarligt pulver som ger en flash när det sprutas ut på en brinnande tändsticka samt ett pappersvikningstrick som nog bör få vara kvar i USA. Gay Ljungberg trollade fram kanin ur hatt, eleganta Multiplying wands och en forceringspåse. Kurt Bai visade papperslappar till sedlar, en forceringslek och en billig såpbubbelmaskin. Det hela blev underhållande 75 minuter.


Bengt Harries och Tim Star, Mysco, Steen Pegani

El Duco, Marcus
    
Joe Steven, Kut Bai, Gay Ljungberg 

Att komma till Magisk Weekend betyder inte bara att man får se trolleri och lära sig av seminarier. Det är alltid trevligt att träffa vänner som man kanske bara ser någon gång om året - och knappt det. Själv hade jag ovanligt trevligt i år - inte minst för att så många hade en rulle, ett kuvert, ett lite paket
med sig med material till Magi-Arkivet. Tack allesammans! Jag stötte bland annat ihop med Meta och Carlo Tornedo, och som vanligt har Carlo massor att berätta. Flera "veteraner" dök upp och nostalgin flödade. Tiden rusade iväg så att jag helt missade Michael Ammars seminarium, men som tur är kan Willardo ge ett referat: " Michael inleder med framtrollning av flaska ur duk. Ett mynt penetrerar flaskan. Demonstration av topitens fördelar och vad man kan använda den till. Förutsägelse med signerat kort som kommer fram i ballong. Olika produktioner av visitkort. Variationer på Three Card Monte. Sedlar som rivits sönder försvinner och återkommer i en  fritt vald jordnöt. Sedlarna som lånats av publiken görs på magiskt sätt hela igen och lämnas tillbaka till utlånarna. Myntpenetration genom duk medelst Gypsy switch. Som avslutning visade Michael Ammar sitt egenhändigt tillverkade trolleribord, som bestod av en tavelram på träplatta med pålimmad closeup-matta. Tre bordsben som skruvas in i hållare på undersidan av träramen. Fördelen med tre ben är att det är stadigare än med fyra."


Michael Ammar

Vid galamiddagen tilldelades Bernando Svensk Magisk Cirkels förtjänsttecken i blå/gult band.      "För ett långt och engagerat stöttande av svensk magi och för att under många decennier ha utrustat Sveriges trollkarlar med rekvisita och givit dem personligt stöd och hjälp. Genom sitt stora tålamod och vänlighet har han varit ett stöd till såväl nybörjare som professionella trollkarlar och Svensk Magisk Cirkel har därför beslutat att tilldela Bernhard "Bernando" Svensson SMC:s högsta förtjänsttecken."


Dag Lofalk, Bernando, John Houdi

Och så var det dags för Galashow 2005. Föreställningen gavs för allmänheten på torsdagskvällen och därigenom får man en repetition som är guld värd. Gay Ljungberg var conferencier som vanligt, och som första akt presenterade han Mayuko. Hon visade sin akt "Alice i underlandet" klädd som en liten skolflicka. I början verkade hon nästan vara det också med kortfångst med fula laddningar, en hoppande duk, biljardbollar och dukproduktion ur bok, men efter en
instant costume change kom hennes kortproduktion mellan fingrarna att imponera, samt kortfordral till jättekortduk och två instant costume changes. SOS and Victoria gjorde bara en sak - dansande käppen. Men vilken dans! De tar käppen från varandra växelvis på ett sätt som verkar helt omöjligt, men det är tydligt att med träning är allt möjligt.  Roy Gardner and James svarade för komiken i programmet. James är Roys betjänt och kan verkligen producera duvor ur dukar - när Roy ska göra det så flyger duken ut i kulissen, det kommer ingenting, det blir en badanka, eller så blir det en "duva" som förvandlas till fjädrar! Och då kommer dammsugaren in alldeles själv. Som final försvinner betjänten från en stol för att dyka upp i fågelburen. Mycket underhållande akt! Hikari Furuyama arbetar med två stora ringar och ett sidenband, en tredje ring kommer fram från ingenstans, och med dessa gör hon en annorlunda rutin med mycket snabba länkningar. Dukprouktioner av massor av små dukar ur stora, Fountain of silks där dukarna visar sig vara streamers - en härlig dukproduktion! James Dimmare & Monique fick inte tillstånd att ta med sina egna fåglar - han fick låna duvor som dessutom inte var vana att trollas med. Men som det proffs han är så klarade han av det bra, dock utan den 100%-iga finess som brukar utmärka duvakten. Allt annat var det ju en njutning att se - de blixtsnabba appearing canes t.ex.! Dessutom ingår i akten att assistentens halsband blir en käpp, med denna pekas på hennes hals och halsbandet sitter åter på plats, en undulat, ett ägg, en citron blir till dukar och i en grapefrukt återfinns fågeln i ett ägg som är i en citron. Duk till cape och buren med fåglarna blir under en duk mindre och mindre för att visas fram som en miniatyrbur, som försvinner mellan händerna. En toppakt inte minst om man ser till klädsel, musik och hans sätt att röra sig på scenen. David and Dania är vid sidan av The Soudartchikov världens ledande kostymbytarakter. Dessa - och alla andra quick change-akter - påminner mycket om varandra och trolleriet i akterna är ungefär detsamma, vilket förvånar mig när det finns så mycket trick att välja bland. Handskarna ändrar färg, blombuketter ur duk, Botannia, flaskor ur duk, vin hälls i flaska - dukar produceras ur den, flaskan trollas bort. Dania gör sju instant costume changes, han ett byte. En perfekt akt att sluta en härlig jubileumsföreställning med!


Mayuko, Roy Gardner and James, Hikari Furuyama

James Dimmare & Monique, David and Dania

 SMDA:s Award tilldelades i år Finn Jon för sina insatser inom magin. Tyvärr kunde han p.g.a. engagemang i Finland inte närvara, men Kurt Bai tog emot utmärkelsen av El Duco.


Ett gäng nöjda kongressdeltagare - alla dessa råkar vara MIC-are

Lördagskvällens sista programpunkt var Close-up Session. Michael Ammar kunde inte låta bli att visa favorittricken The Crazyman´s Handcuffs och kortet  i taket, men även andra korttrick och cups and balls fick vi avnjuta. Lennart Green arbetar med "precision, kontroll och ett kraftfullt memoreringssystem" som han sa, samtidigt som alla korten ramlar ut på bordet och han tar upp en lapp och läser innantill på... varpå vi fick se bevis på att han verkligen behärskar kortleken till 100 %. Tommy Wonder inledde med The Robbery, fortsatte med Mystery Box - det dragna kortet som dyker upp i en box som stått synlig på bordet hela tiden, Cups and balls m.m. (Tänk så elegant Tommy skulle bli om han klippte av håret som hänger över öronen - tips från en frisör.) Och så kom Daryl in som en frisk fläkt - en riktig entertainer - och trollade med kort, mynt och Acrobatic Knot.

       
Michael Ammar, Lennart Green
                                                   
Tommy Wonder, Daryl              

På söndagen var Daryls seminarium inlagt och han instruerade oss i sådana trick, som Daryl tycker bäst om - enkla, direkta, effektiva, som använder vanliga objekt, inte är svåra att utföra och "you always end up clean". Seminariehäftet för 80:- är ett fynd. Häri finns Happy Birthday Card, The Gun Trick, Pyro-Maniact (hörn av lånad näsduk eldas upp), Rising Card from Envelope, Card in Envelope, Mystery of Traveling Marbles (eller vilka föremål som helst), Two Cards in the Eye Glasses, Ring Rope,Wand men vi fick på köpet ett mynttrick och Acrobatic Knot. Weekendens bäst använda timme!


Daryl

Nu började trollkarlarna droppa av, men vi som erbjudit oss att hjäpa till under FISM-kongressen samlades klockan 13.30 för att höra Christer El Duco berättta hur långt man kommit beträffande anmälningar, artister, seminarister - men främst hur arbetsgruppen ser ut och vad den ska göra. Jag är oerhört imponerad av det arbete som lagts ner och att man lyckats få ihop kunnigt och arbetsvilligt folk till de viktigaste posterna. Det är inte ett litet gäng som ska dra detta tunga lass som en FISM-kongress är. Tur är att det finns folk som både vill och kan ta på sig detta enorma arbete. Informationen vi fick här verkar tyda på att FISM-kongressen i Stockholm 2006 kommer att bli ett myckat välarrangerat arrangemang. Har du ännu inte anmält dig är det hög tid att göra det om du vill se bra - redan har du 1500 trollkarlar framför dig! Och vill du hjälpa till - från att ta emot biljetter, tipsa om nyheter till den dagliga nyhetstidningen som ska utkomma, översätta, springa ärenden eller göra andra arbeten - så anmäl dig till magic@el-duco.se som vidarebefordrar till rätt person.Samtidigt med Magisk Weekend så uppträdde DAVID COPPERFIELD i København. Cirkusexperten Ole Simonsen (http://www.cirkus-dk.dk/) skriver till mig: "Med billetpriser, som incl. bestillingsgebyr lå på fra 460 til 610 kroner er det forståeligt, at den amerikanske entertainer og tryllekunstner David Copperfield ikke helt kunne fylde Forum til de 3 shows, han gav i København 14. og 15. oktober. Men de, som kom, oplevede 1½ times flot show med den 49-årige verdensstjerne. Åbningsnummeret, hvor David kom til syne siddende på et motorcykel i et tremmeløst bur, som forinden var fremvist som tomt, var måske gennemskueligt. Et nummer, hvor han liggende på et bord blev presset sammen, er set udført af andre magikere. Entreen med en and, som forsvinder fra den sammenklappelige kasse, som den netop er puttet ned i, er også en klassisk entre, som David dog udførte med stor charme og elegance, ikke mindst i gentagelsen i slow motion. En entre, der sluttede med at han fremtryllede en fuld size Oldsmobile på scenen, var helt forbløffende. Det samme gjaldt også forestillingens slutnummer, hvor han borttryllede 12 tilfældigt udvalgte publikummer, som var anbragt i et tremmeløst bur, som svævede over scenen. Flere af numrene i showet svarede til, hvad man har set i de TV-show med Copperfield, som TV2 og TV Zulu for nylig har genudsendt. Efter København rejste David Copperfield og hans hold til Graz i Østrig, hvorfra turen fortsætter til Lyon, Paris, Bruxelles, München, Frankfurt, Braunsweig, Bamberg, Stuttgart, Køln, Insbruck, Zürich, Feriburg, Oberhausen, Göttingen og Berlin, inden David Copperfield 17. november vender tilbage til MGM Hollywood Theatre i Las Vegas."

Tornedo berättade för mig i Lund, att han tyckte att showen, som startade för sent och slutade för tidigt och alltså var ganska kort, inte var mycket att se – förutom de sista illusionerna som var fantastiska!


Till ÄLDRE SETT HÖRT & HÄNT NR 40


It´s time for Scandinavia
31 juli-5 augusti