ÄLDRE SETT, HÖRT & HÄNT NR 46


 

alltid på språng efter nyheter


Christer Nilsson -
Christer el Ricco


Grafiska branschtidningen Aktuell Grafisk Information firade sin 400:e tidningsutgåva med pompa och ståt i Malmö den 1 juni. Grafikern, bokförläggaren och trollkarlen Åke Hallberg höll högtidstal om AGI:s betydelse för honom och branschen sedan starten 1972 och avslutade med magisk underhållning i anslutning till det tryckta ordet.Onsdag 26, torsdag 27 och fredag 28 juli klockan 14.00 kommer ROBERT JÄGERHORN, magikern från Finland som utsetts till Årets underhållare 2005, att uppträda på Stadra Sommarscen. Stadra ligger vid väg 244, mellan Sandbacken och Hällefors. Jägerhorn kommer att visa två olika akter.

Akten "Guldklockan": En vacker dag är trollkarlens guldklocka borta, plötsligt har den bara försvunnit! Jakten på guldklockan för publiken till många exotiska och spännande länder. Resan är fylld av märkliga händelser och roliga situationer. Guldklockan är ett roligt program för hela familjen där barnen också har en möjlighet att medverka.Ursprungligen var Guldklockan ett beställningsverk av Esbo stad för deras daghem. Robert har framfört föreställningen också bl.a. på Svenska Teatern i Helsingfors.

Akten "8 minutes to landing": Roberts prisbelönta program från VM i trolleri. Programmet kombinerar komik, mim och trolleri. Med det här programmet har han deltagit i det franska TV-programmet Le Plus Grand Cabaret du Monde under hösten 2005.


Diana och Carlo Rhodins show "HÄSTPALATSET" hade premiär i Malmö den 11 maj.  Mellan hästnumren visas ett par illusioner, bl.a. Impaled, berättar Ole "Cirkus i Danmark" Simonsen (www.cirkus-dk.dk).

Det är en del av de illusionerna som Trolle Rhodin inköpte på sin tid, och som Diana debuterade som illusionist med och visade i Cirkus Brazil Jacks program 1988. Trevligt att de nu åter kommer till användning efter många år.
Man kommer i cirkusstämning redan när man ser det stora, vackra tältet på avstånd. Väl inne i det möts man av en elegant inredning och stolar, stolar, stolar - 1.400 stycken. Det är CIRKUS SKRATT jag skriver om, och cirkusen låg i Åby den 21 maj. Föreställningen var köpt av 25-årsjubilerande Åbydagen, som delade ut fribiljetter till alla intresserade.

Den sju man starka orkestern börjar spela - och det låter bra! - och kvällens conferencier Johanna hälsar välkommen. Cirkusdirektör Bo Rönnberg var på annan ort, så ansvaret vilade på Johanna. Det är sjätte året hon reser med Skratt, så hon vet hur det ska gå till, men idag hann hon inte göra sitt lindansarnummer. Men leda programmet kunde hon - charmigt och mycket tydligt annonserade hon numren - verkligt bra! Pausclownen Mr Chap ledde den vanliga applådtävlingen som blev bättre än väntat. Clownerna Yuri & Leon roade med ett annorlunda rola rola-nummer. Roman jonglerade med cigarraskar och gjorde det mycket bra. Avslutade med 14 stycken. Ljuba Gorbatsjova svarade för det numera obligatoriska rockringsnumret. Clownerna fortsatte med barn och rockringar. Hela 12 arabhingstar i manegen är ju inte så vanligt idag, och det var en imponerande och vacker syn. Men Tim Delbosq hade inte helt koll på dem och arabhästarna verkade ibland oroliga i manegen och publiken i logerna drog sig bakåt... Frihetsdressyren blev också lite lång och enformig. Mr Chap plockade fram sex åskådare, som fick jobba trots att de var gäster i cirkusen. Det blev en boxningsmatch, och Chap hade verkligen förmåga att se vilka åskådare som skulle göra sig bra i manegen!

Efter en välgörande kort paus visade Serhiy sitt rola rola-nummer - imponerande och med ett bra framträdande. Ljuba Gorbatsjova åeterkom med ett bra framträdande i repgunga. Clownerna underhöll med bl.a. musik på cykelpump. Del Arte (Roman, Serhiy och en kvinnlig partner) hade en härlig tempojongleringsakt. Inga missade käglor här inte! Clownerna och en jätteclown lekte med bollar och publiken. Mr Chap tog ånyo hjälp av publiken till ett filminspelningsnummer. Knappast något cirkusnummer, men det var intressant att se hur Chap fick den mest blyge att agera som Chap ville. Dessa publikmedhjälpare blev, till skillnad från de i första akten, belönade med en Ålandskryssning som tack för sina insatser. Body Beat Crew avslutade programmet med en modern hip-hop-show, där break dance blandades med akrobatik - stundtals mer avancerad än vad vanliga cirkusakrobater visar. Årets Skratt-program är riktigt sevärt och både gammal och ung får sitt. Rekommenderas!

         
Johanna, Roman, Ljuba Gorbatsjova, Serhiy
   
Yuri & Leon, Del Arte, Body Beat Crew            Foto Gertrud Nilsson


Willardo refererar från ÖREBRO MAGISKA CIRKELs träff den 4 maj 2006 i klubblokalen på Rynningegatan: Klubbvärden Ray Ardo hade inbjudit medlemmen Stig Söderkvist som bl.a. är revyregissör och som under kvällens gång kom med goda råd. Först ut att trolla var Erik Wannhagen som ur sin håv trollade fram en kub till den nye medlemmen Adam Leitzler, som några år tidigare gått igenom ÖMC trolleriskola. Snacka om att trolleriet biter sig fast. Wannis producerade tre dukar ur en tom låda och dessa återfanns senare sammanknutna i trollerihåven. Leo-Kim visade större delen av sin akt och tricken bestod bl.a av en variant av Vinbodegan, Healed and Sealed Cola, bägarspelet, lånad sedel förvandlas till ett vanligt papper för att till sist komma fram ur en citrusfrukt producerad från bägarspelet. Ringspelet med assistent från publiken. Bra och rolig akt som innehöll komponenter, som länkades i varandra på ett föredömligt sätt. Enda kommentaren från Stig var att Leo pratade en aning för fort. Skillnaden ligger förmodligen i att det är annorlunda att trolla för trollare än för vanliga mugglare. Ray Ardo visade spongbollsrutiner,  lottopapper som förvandlades till en sedel. Hindu reptrick. Ray Ardo och hans fru Astrid bjöd laget runt på fika. Trolleriet fortsatte med Bertramo, som fick en åskådare att välja ett kort och med sin ”tankedator” fick en annan åskådare att säga vilket kort den första åskådaren tänkt på. Safiro visade trick som man kunde göra med trollstavar. Mats Kjellström visade två korttricks samt en Tenyo-triangel med plast i mitten som  kunde genomborras av en penna. Jonas Århammar visade en kortrutin. Adam Leitzler visade en myntpenetrationseffekt. Willardo ville ha hjälp med en rutin för att producera fickur och fick goda råd att ta med sig.

 
Ray Ardo, Mats Kjellström, Leo Kim

Safiro, Bertramo

    Wannis, Willardo
16 medlemmar hade kommit till kvällen, som var den sista för våren. Kvällen hade innehållit som det skall vara mycket trolleri och nu kan man väl påstå att det blivit drag i trollstavarna i Örebroområdet.Vi tackade Ray Ardo och Astrid för fikat och önskade på återseende till FISM.Man kunde se  Ray Ardo ivrigt dammsuga lokalen när vi andra  gick ut i den ljumma försommarkvällen för att möta våren.

Till höger: En hörna i klubblokalen

Foto Leo Kim
 

CIRKUS MIXI, som är en ungdomscirkus från Motala, gästspelade den 20 maj i ett mycket välbesatt Pelles Lusthus i Nyköping. Den åtta personer - en man och resten flickor - starka ensemblen gav ett 40 minuter långt, mycket uppskattat program. Efter en inledning av tränaren Tomas Dahlén på sparkcykel kom två enhjulingscyklister in och höjde tempot. Tomas spexade med resväska och jonglerade med bollar och äpple och fick hjälp av två flickor. Ett riktigt bra rockringsnummer följde, två clowner skojade liksom Tomas på rullskridskor och styltor. Tre flickor visade avancerade konster med diabolos - även den yngsta som bara varit med i något år. Tomas återkom med kägeljonglering och rola rola med knivjonglering. Fem flickor utförde akrobatik på matta, varefter en väl intränad final földe med hela ensemblen. Och den bestod av Helene Dahlén, Maja Frick, Tamar Murad, Nicole Neumann, Antonia Samuelsson, Frida Thelander, Nellie Wigren.                                                                        Foto: Gertrud Nilsson

   
Tidningen 7 - Örnsköldsviks Veckomagasin - hade nyligen GÖRAN STRANDBERG på omslaget och ett uppslag med text och bilder inuti. En trevligt skriven artikel i positiv anda med bra reklam för trolleri och Göran. Tidningen 7 kommer att publicera en trolleriskola som Göran håller i, och de första tricken var Sönderklippta och lagade repet (i en pappersrulle), Blixtsnabbt (ett korttrick) och Levande tändstickorna (med ventilgummi). Som synes inga "farliga" avslöjningar men ändå trick som en amatör kan underhålla med.Att trolla på pensionärsföreningar är en av arbetsuppgifterna för oss trollkarlar. Gagerna kanske inte är så stora, men desto mer uppskattning och applåder får man. Några rader i "100 ord om din förening" och liknande spalter brukar det bli. Mera sällan får man som Mr ANDERO en hel recension av föreställningen.

"Huvudprogrammet denna eftermiddag var besöket av en trollkonstnär. Inne på Klunkens backe i Kalmar bor nämligen en sådan. Mr Andero är hans artistnamn, men han lyssnar även till Sigurd Andersson. Ja, han var verkligen expert inom sitt område. Vilka applåder han drog ner!  Han lånade till exempel en 500-kronorssedel av Ingemar Andersson.  Sedeln brändes till aska i vår åsyn. Sedan fick Ingemar gräva fram den i en oöppnad majsburk. Alle Jonsson fick lära sig att blanda en  osynlig kortlek vilken blev en lek till slut. Trollkarlen skar, med  en kniv, hål i ryggen på John i Bettorps kavaj. Men kavajen blev på  något vis lagad. Fru Karlsson-Bengtsson lånade ut sin vigselring, hon  fick själv låsa in den i ett etui och lade nyckeln fullt synlig på ett bord framför sig. Hon höll hela tiden krampaktigt i etuiet med ringen. När hon sedan uppmanas att låsa upp fanns den inte där! Ve och fasa! I andra hörnet av scenen tog Mr Andero fram ett läderetui  ur en pappkartong och där fastlåst i en kedja satt hennes klenod. Tanten kunde andas ut den gången! Men nu går hon i gråts vånda för  vad hon gjort med hans trollspö. För det är ju hans levebröd. Men hon vet precis vad han ska göra för att få det rakt igen. Hon kan ju inte heller tro att han inte har Ölandsbladet för det har väl alla  människor, så läs noga nu! Du tar bara ett folieark som du beströr  rikligt med grovt salt rätar ut alla bitar av spöet och rulla så hårt,  hårt. Sedan är det bara att stoppa paketet i mikron över natten och  hokus pokus kan du sedan jobba vidare. Ja, han hade ju mycket annat att förevisa och hans program var uppskattat. Applåderna och skratten var många. Ett varmt tack och en bukett med påskris fick han av Folke." (Ölandsbladet)NORSHOLMS UNGDOMSCIRKUS eller som den i fortsättningen ska heta NORRKÖPINGS UNGDOMSCIRKUS ger föreställningar 13-20 maj i sitt tält, som är placerat mitt på Tyska Torget i Norrköping. Centralare kan en cirkus väl inte ligga! Och det är ett härligt program man bjuder på i år. Knappt en timma långt utan paus för 20:- inklusive popcorn och dricka tack vare samarbetet med 60-årsjubilerande Hyresbostäder.

Sju ungdomar på enhjulingar i fartfyllt program inleder, olika framträdanden med yngre flickor, en duktig flicka i trapets, en grupp på över tjugu ungdomar hoppande genom ringar m.m., nio lite större flickor i akrobatik, en hopprepsgrupp med varierat och trevligt program, tre flickor i rysk ring imponerade, trollkarlen Mr Mac visade tärning till dukar och blommor samt tre olika - tre lika långa rep, en kille jonglerade bra med ringar, en flicka i rep var också duktig, och så avslutades med en stor grupp med "dödshopp" m.m. Alla uppträdande har eleganta dräkter vilket bidrar mycket till det goda intrycket. I finalen fylls manegen med alla medverkande - och det måste var 90 % flickor?
SÄLLSKAPET MAGISKA BRÖDERNA, Göteborg, har låtit korttillverkaren Offason trycka upp kortlekar med föreningens egen logotyp på baksidan. Man beställde 300 lekar och fick ett pris på cirka 50:- styck. Hög kvalitet och mycket snyggt! Sveriges Magi-Arkiv är glad över att ha fått ett par lekar till samlingarna.
Drygt 40 villiga FISM-medhjälpare samlades den 13 maj på Stockholms-Mässan för att lära sig hitta i lokalerna, träna ihop med sin grupp, få svar av Christer el Duco och Stefan Källberg på alla frågor m.m. Själv är jag glad över att ha fått klartecken till att på attraktiv plats under FISM-kongressen ställa ut ett femtiotal skandinaviska trolleriaffischer från Sveriges Magi-Arkiv.                                                                                                                                        Foto: Anders Modén

 Den 4-5 maj hölls avstämningsmöten med Christer El Duco, StoCon och ansvariga i arbetsgrupperna - så visst jobbas det för fullt för att få denna jättekongress att fungera så oklanderligt som möjligt!


Anders Modén, Manne Schagerström, Christina Ohlsson (från Stockholms-Mässan) i den stora entréhallen.  Close up-teamet under ledning av Bosse Jonsson arbetade hårt.  Foto Christer Nilsson
                                                                                                                                              

Åke Hallberg meddelar: Gay Ljungberg hade samlat nära femtiotalet trolleriintresserade till sitt Magic Center i Halmstad den 13 maj, där den amerikanske mentalisten CHUCK HICKOK höll ett uppskattat seminarium. Detta bjöd både på filosofiska tankar kring mentalism som underhållningsform som överraskande mentaltrick i den högre skolan. Olika former av forceringar, boktester och matematiska kvadrater ingick i det två timmar långa föredraget med demonstrationer. Åhörarna var mycket nöjda och vi är alla glada över att det nu finns ett magiskt centrum i södra Sverige som allt emellanåt bjuder på olika former av magiska seminarier.


Det är Gay Ljungberg som tagit hit Chuck till Skandinavien och han framträder förutom i Halmstad även i Horsens, Stockholm och Oslo.  Foto Åke HallbergFranska TV5 gav oss åter ett par timmars härlig varietéunderhållning den 13 maj genom programmet LE PLUS GRAND CABARET DU MONDE. Den holländske illusionisten Hans Klok framträdde två gånger. Först producerades han  i en ny illusion, han visade kortmanipulationer medan illusion nummer två gjordes iordning och i den utfördes en Substitution Trunk-effekt, varefter assistenten trollades bort i en version av De Kolta Chair. Vid framträdande nummer två befriade Hans Klok sig från handfängsel och kedjor i en vattenfylld tank, dök upp bland publiken medan hans kvinnliga partner kom upp ur tanken. Hans Kloks byten, försvinnande etc går blixtsnabbt! Antipodisten Mandy Mercedes från Holland snurrade dukar på armar och fötter. Mambo Jambo, en grupp på fem kenyanska personer, utförde akrobatik, eldkonster och limbo. Emelie Carey, Canada, jonglerade bollar mot golvet, nyttjande en originell bingohjulsliknande hållare för rekvisitan samt stege. Ilva Scali, fransk kvinnlig illusionist, var mycket charmig och hade ett bra program. Fackla till käpp, ljus till duk och duva därur, fjädrar i ask blir duva, ägg från duvan och detta rullar på en käpp, duva i påse blir en scarf, Barstool Levitation, duva i bur blir kanin. Just Magic är tre skickliga, samstämda danspar från Frankrike med fin koreografi. Gilles le Leuch, mogen fransman med ett skickligt och underhållande diaboloframträdande med perfekt timing till Wiernervals. Laura Kibel, italienska återsågs än en gång med sina konstgjorda tukanfåglar, som hon hanterar med händer och fötter på ett imponerande sätt. Frak & Lola, Canada, visade akrobatik av den allra högsta klassen! Franske husillusionsten Dani Lary avslutade sedvanligt - denna gång genom att pressas samman till ingenting i en pappkartong och komma fram från publiken.Åke Hallberg meddelar: TIG (Trollkarlar i Gemenskap) hade sammankomst i Klippan den 8 maj och 10 deltagare hade infunnit sig och blev bjudna på middag av den generöse presidenten Sven-Göran Arnoldsson. Orsaken till detta var en just passerad födelsedag. Dessutom firades ytterligare en födelsedag med tårta (Sven-Erik Jönsson). Medlemmen David Persson (i dagarna 25 år) var just hemkommen från ett halvårs studier i Thailand och visade bilder (bl a med trollerianknytning) från sin vistelse där. Sedan svarade han för en halvtimmes trolleri i den högre skolan. Även hans kusin Marcus Persson roade och trollade för entusiastiska åhörare. Ulf Mörling, som tillhör klubben, men ofta vistas i USA, var hemma och visade ett mentaltrick. Åke Hallberg demonstrerade med entusiasm en ny variant av tankeläsning. Sedan fortsatte trollandet fram på småtimmarna… TIG-klubben vill nu utöka sitt medlemsantal och kommer att inbjuda ett antal trolleriintresserade till nästa möte som blir den 4 september i Gycklaren Magic Center i Halmstad hos Gay Ljungberg. Evert Olofsson (Hardini) – som varit föreningens ordförande i mer än 40 år – överrlämnade en penninggåva till klubben på 2.000 kronor. På bilden ses nuvarande presidenten Sven-Göran Arnoldsson (till höger på bilden) ta emot gåvan från Hardini.

 
Foto Åke Hallberg, Ulf MörlingVid MODERNA ILLUSIONISTERS CIRKELS möte den 8 maj stod på programmet "Juniorernas afton under ledning av värdarna Mr Raccso och Magic Henke, samt work-shop i grunder i pappersfantasier med Ulf Kjell-Berger."  Presidenten inledde med att överräcka ett diplom och en present till TIM STAR, som den 1 maj fyllde 50 år! Sett, hört & hänt kompletterar med ett senkommet men välmenat GRATTIS!

Juniorernas trolleri inleddes med att värdarna visade ett förutsägelstrick med jättekort som verkade gå fel men blev rätt. Ivan trolleridebuterade inför MIC-arna genom att visa knut på rep, rep genom halsen, bananproduktion, vandrande sockerbitarna och ett korttrick. Henke fortsatte med två förutsägelsetrick och ett kortttrick. Jonas roade med armgiljotinen och penna genom lånad sedel. Henke återkom med ett korttrick där ett av korten liksom smälte. Raccso avslutade med tre rep blir ett och ett imponerande korttrick vari ingick tre olika förutsägelser. MIC kan vara stolt över sina duktiga juniorer!

Efter kaffepaus visade Ulf Kjell-Berger vad man kan åstadkomma med lite tidningspapper. Till ett kul föredrag visades hur man kan vika en båt som blir en hatt, och sen "framtrollades" en ratt, en kikare, en palm, en dörr, en stege, och en fullmåne blev en stjärna bl.a. Alla fick ett seminariehäfte med utförliga beskrivningar.

Sven Ydell var gäst och han hade tagit med sig ett urval trolleriböcker från sitt antikvariat, av vilka åtskilliga fann ägare.

 
Tim Star och Mats Ungerstedt, Ivan
 
Magic Henke, Jonas med publikassistent
 
Mr Raccso, Ulla Mobäck assisterar Raccso
 
Ulf Kjell-Berger med palm.  Det är inte så lätt att göra en pappersstege...
MIC-foton Gertrud Nilsson


LEVADE NOBLE HORSE GALA firar Cirkus Scott 70 år! I höst bjuder Levade på en ny show med ett massuppbåd av vackra hästar, ryttare och fantastiska upplevelser. Den 10/5 släpps biljetterna till Sverigeturnén. Turnéplan: Sundsvall 8-10/9, Gävle 15-16/9,  Stockholm 22/9-1/10, Norrköping 6-8/10, Göteborg 14-22/10, Lund 27-29/10.Enligt förhandsreklamen skulle NORRKÖPINGS CIRKUS & VARIETÉ ge en föreställning tillsammans med kända ryska cirkusartister i Ektorpshallen, Norrköping, den 6 maj. Spännande tyckte jag - i all synnerhet som jag aldrig sett NC&V:s artister. Väl på plats visade det sig att vi fick se en av NC&V:s artister - Sanna Ofrén - som visade mjuk akrobatik och ett trapetsnummer. Inga dåliga nummer alls - även om det inte var Sveriges absolut bästa som conferencieren sade, men han överdrev tyvärr hela tiden. För resten av föreställningen svarade det ryska landslaget i rytmisk gymnastik, som inlett sin Sverigeturné i Söderköping dagen innan. Turnén omfattar 12 föreställningar under två veckor.

Truppen består av 7 flickor och 5 killar. Rytmisk gymnastik, truppgymnastik, akrobatik och rock’n roll visades upp till tonerna av såväl klassisk musik som rock. Truppen, som utbildas i St. Petersburg under 4-5 år med medlemmar som rekryterats från hela landet, imponerar. Dessutom har man mycket vackra dräkter! Det är trettonde året man turnerar i Sverige och har man sett gruppen ett par gånger, så känner man igen det mesta - även om artisterna byts ut efter några år. Regerande trefaldige världsmästaren i akrobatik hade en ny 14-årig mycket lovande elev, och de hade ett utomordentligt fint samspel. I rock´n roll hade den manlige dansaren också en ny  partner - mycket snyggt dansat!

 
T.v. Sanna Ofrén

Foto Gertrud Nilsson


URPREMIÄR FÖR EUROPAS STÖRSTA MAGISKA SHOW PÅ PITE HAVSBAD!
Den 23 september 2006 är det urpremiär på Pite Havsbad för Europas största magiska show - Magic & Miracles. Den består dels av inköpta akter från den världsberömde illusionisten Brett Daniels show som under många år spelat för fulla hus över hela världen, bland annat i Las Vegas. Showen vidareutvecklas dessutom med akter byggda av illusionisten Peter Varg och Mark Parker, en av Europas största illusionsdesigners. – Att Brett Daniels väljer att överlåta sina mycket spekulativa originalakter just till Peter Varg är ingen tillfällighet. Peters unika sätt att kombinera illusioner med humor är framtidens melodi, säger den engelske illusionisten och eventskaparen Cliff Bradley, som förmedlat affären mellan Brett Daniels och Vargen Event. Mellan den 23 september 2006 och den 7 januari 2007 kommer en mängd föreställningar av Magic & Miracles att genomföras på Pite Havsbad. – Därefter ska vi turnera med vår magiska show till fler städer i Sverige och 2008 blir det en omfattande Europaturné, berättar Vargen Events vd Tony Nilsson. Vargen Event har hittills investerat cirka fyra miljoner kronor i den nya showen. Satsningen skapar en hel del arbetstillfällen. Peter Varg backas nämligen upp av ett 30-tal dansare, eldslukare, akrobater, koreografer, scenarbetare och folk från flera andra yrkesgrupper. Showen innehåller illusioner vars like aldrig tidigare skådats i Sverige. – Bland annat kommer jag att trolla fram en helikopter, göra den berömda människosvävningen ”BD Levitation” och utföra Houdinis livsfarliga utbrytning ”Chinese Water Torture cell”, avslöjar Peter Varg. Vissa scener utspelas i en mycket speciell miljö som påminner om Fritz Langs film Metropolis. Det kommer att vara en cross-over show där bland annat eld, magi, dans, akrobatik och specialeffekter vävs samman. – En upplevelse med mycket humor, fart och en stor publikinteraktion, säger Peter Varg. Han är mycket nöjd över att kunna genomföra urpremiären på hemmaplan och i samarbete med Pite Havsbad. Robert Sjölund, vd för Pite Havsbad, är övertygad om att satsningen ligger helt rätt i tiden. – Detta är något av det största som hänt inom nöjesbranschen i norra Sverige. Magic & Miracles blir både ett dragplåster till vår konferensanläggning och till hotellet, avslutar Robert Sjölund.

Vargen Event AB startades 1986 av illusionisten Peter Varg. Numera driver han företaget tillsammans med Tony Nilsson. Peter Varg är även showens konstnärlige ledare. Han har de senaste 15 åren försörjt sig som illusionist på heltid och har hittills genomfört cirka 3 000 shower runt om i Europa. Originalitet, humor och energi är hans främsta kännetecken. Pite Havsbad är en av Europas största anläggningar för turism, konferenser och nöjen. Här kan grupper på upp till 1 000 personer bo, äta och konferera samtidigt. Varje år har Pite Havsbad cirka 900 000 gäster. Leif Olberius kommer att stå för en hel del av regin och dela på illusionskonsultationen tillsammans med Cliff Bradley och Mark Parker från UK samt Brett Daniels och Kevin Spacey ifrån USA.

 
Peter VargKAJ MARC-WOGAU skriver: "Den 4 maj hade jag min första ’matte-lektion-föreställning’ för en dubbelklass (4a+5a) med mycket städade och tacksamma elever. Ca 50 minuter. Program: 3 siffror, vänd subtrahera, vänd resultatet och addera = förutsagda 1089. ’Matteprovet’ 1 -16 i 4 kol-rader. Välj siffror att stryka hor.vert. Summa av valda = 34. Multiplicera om man bara kan x2 och :2. En jättekortforcering = förutsägelse. Beckers ’One in a million’. Slutade med lärarinnan och ’Do as I Do’ som Billy McComb. Alla mycket nöjda!"
OPEN JAM var tänkt att vara en öppen scen för skådespelare, poeter, clowner, cirkusartister, gycklare, berättare, dansare med flera. Det var ett projekt för att revolutionera scenkonsten i Sverige och ägde rum i tolv städer under tiden 3 mars - 3 maj. Det är Riksteatern som ligger bakom projektet. Efter att alla artisterna genomfört sin akt fick publiken chansen att välja sin favorit till den stora finalen på sommarens Hultsfreds- och Arvikafestivaler, där det blir en uppvisning av det knäppaste, galnaste, roligaste, fulaste och finaste som landet har att presentera. Jag trodde att här skulle många trollkarlar ställa upp. Tyvärr blev det inte så... I Uppsala var det  Johan Ståhl, i Umeå Herven, i Växjö David Persson och i Gävle Anders Sebring, som bröt sig ur en tvångströja med tio meter kätting runt. Men mycket glädjande var att både Johan Ståhl och David Persson röstades fram som publikfavorit på respektive ort. Båda visade humoristiskt trolleri.Filmen TJOCKTJUVEN hade premiär den 14 april. Thomas Köhler spelar huvudrollen - den överviktige ficktjuven Harry. Han har trollat sedan tio års ålder och är väldigt fingerfärdig. Efter många händelser i livet tar han upp trollandet genom att stjäla folks plånböcker... Instruktör för trollandet och ficktjuveriet har TOM STONE varit.

En reklamfilm för Lotto ska spelas in och även där kommer trolleri att spela en stor roll. Trollerilåda, Itusågad dam och Uri Geller-skedböjning ska förekomma.Ni kanske såg FILIOKUS FREDRIK göra skuggfigurer i Världens humorkvälls talangtävling på TV4 den 1 maj? Fredrik gick till finalen och kom trea efter "gummikvinnan" Emma från Nyköping och en joddlerska.  Skuggfigurerna ingår i en familjeföreställning som heter Jorden runt, som han ska turnera med i Folkparkerna i sommar. "Jag tror jag kan sätta fart i en gammal tradition. Det är det jag satsar på", säger han.
Rävar, katter, älgar och kameler. Ingenting tycks vara omöjligt att skapa med hjälp av ljus och ett par händer. Inte för Fredriks händer i alla fall...

När Fredrik har varit ute och testat shadowgraphy (som påstås ha uppfunnits av Khunel 1727) har han märkt att skuggfigurerna ger bra respons. Ofta kommer barnen fram efteråt och vill visa vilka figurer de kan göra. Det är varken svårt att sätta i gång eller att lära sig göra skuggfigurer. Ändå är han ganska ensam om det. Fredrik känner inte till någon annan som uppträder med det på det sättet han gör, säger han. Lampan som han använder har han fått sätta ihop själv. Ingenstans har det gått att köpa en lampa med de rätta ljusegenskaperna.  Någon litteratur om skuggfigurer finns inte heller. Men det har Fredrik Eklöv Cattani bestämt sig för att råda bot på. I byrålådan ligger en färdig bok, som han skrivit och som väntar på att bli tryckt. Författare i all ära, men Fredrik siktar ännu högre. "Målet är att komma med i Guinness rekordbok med den största skuggfiguren. Tänker mig att man kan använda en skidbacke att projicera på om man hittar en riktigt stark strålkastare."
Sedan en tid tillbaka säljs material från RUNE ZETTERLUNDs stora samling av cirkusiana på auktionsaiten Tradera. Det var tydligen ett antikvariat som köpte Zetterlunds samling, när den såldes på Stockholms Auktionsverk för några år sedan. För närvarande auktionerar "lavlab" ut en hel del gamla cirkusprogram, artistvykort, cirkuslitteratur, fotografier med cirkusmotiv m.m. Priserna är relativt höga (allt är ju relativt förstås...) men det är ytterst få bud på materialet. Samlare kan göra mycket ovanliga fynd här!JOHAN STÅHL var i Nyköping och trollade i Folkets Park den 1 maj. Barnföreställningar klockan 12.30 och 14.00 och en föreställning på kvällen i samband med middag. Johan var annonserad som "trollkarl", så det var spännande att få se vem av alla sådana det var... Iförd mörk kostym och vit slips - snyggt men kanske inte så "barnvänligt"? - visade han Äggpåsen, Pelle Kanin, skumgummibollsrutin, Målarboken och Indiska repet som running gag.

  
Johan Ståhl, Clownen Manne.       Foto Gertrud Nilsson

Clownen MANNE avlöste Johan klockan 14.30 och med hatt, dammråtta, golvmopp, minicykel ochn en ballong höll han barnen i ett fast grepp i en halvtimme. 

Tyvärr var det bara halvbesatt i 20-årsjubilerande CIRKUS WICTORIAs nya, vackra tält i Järna klockan 17.00 - men man hade ju även givit en föreställning här klockan 14.00. Stora vattenpölar på idrottsplatsen vittnade om nattens ösregn, men solen sken och värmde gott. Åke Skogh satt i kassan som vanligt,  personalen hade prydliga uniformer och jobbade bra både under insläpp och under föreställningen, så det var fart och fläkt över det hela. Professor Bluffo och hans dotter Kielo turades om att presentera numren, men det är tråkigt att det på grund av finlandssvenskan och främst mikrofonen inte går att urskilja vad som sägs. En perfekt presentatör är värd pengarna han/hon kostar! Tänk när Berit Bohm reste med Wictoria! Duo Matrix inledde med kägeljonglering i en stålställning, vilket verkade vara helt omotiverat, men denna användes sedan till diverse balansnummer i akten. Sakiaci framförde i elegant klädsel sina väldresserade duvor. Irina Vorobyova arbetade i vertikalrep. Pavel Doubek lät sin lippizzanare - ännnu svart men den blir vit om något år - utföra vad en recencent kallade "silly walk". Många gångarter i takt med musiken klarade hästen av i alla fall. Kinesiska Gaochengruppens två  flickor jonglerade med "dukar" i ett antipodnummer. Charmerande och med härliga leenden! Raimondas tallriksnummer - 10 tallrikar snurrande på pinnar samtidigt - fick bra publikreaktioner. Professor Bluffo och Kielo kommer in då och då, och de har påkostade och imponerande byggen - grodor som som sjunger, sjöjungfru, ett flertal lejon, gammal dam m.m. Men det ger inte så mycket - kanske skulle Bluffo fortsatt sin lovande trollerikarriär istället... Man kan inte låta bli att tänka tillbaka på Wictorias tidigare underbara clowner som Valentin & Valeri, Anton Pilossian, Tamara & Boris Oskotski, Filoche... Pavel Doubek och hans sex hästar i olika storlek avslutar första avdelningen.

       
Duo Matrix, Sakiaci, Gaochengruppen

Gratiskaffet i pausen satt bra, och efter Yuris & Jevgieniis inledande trevliga och fartfyllda stepp- och hattjongleringsnummer hade man en känsla av en starkare andra avdelning - och så blev det. De fyra Goachen visade ett mycket bra akrobatnummer där inte minst presentationen får en att tycka om numret. Raimondas två stora kungspudlar och två mindre släktingar gör entré per cykel och visade de vanligare konsterna. Natalia Gorelaya & Irina Vorobyova arbetade snabbt, händelserikt och effektivt i trapets. Pavel Doubeks ponnyhästar roade på gungbräda och till sängs. De härligt glada kinesflickorna Gaochen imponerade med diabolos medan killarna skickligt och ovanlig bra agerade inuti den kinesiska lejonkostymen. Och därmed fick publiken vara nöjd med eftermiddagens program - och var det säkert! -  för återstod gjorde bara den pampiga finalen, vari man kunde se de svenska, finska, ukrainska, polska, tjeckiska, lettiska och kinesiska flaggorna.
   
     
Professor Bluffo, Yuris & Jevgienii, Gaochengruppen,  Natalia Gorelaya & Irina Vorobyova
 
Pavel Doubek, Gaochengruppen
Foton Gertrud Nilsson


På en fråga i "Stockholm City" vad Kristian Luuk saknar i Stockholms nöjesliv svarar han: "En bra restaurang dit man också kan ta med barnen - typ med videohörna och trollkarl i ett angränsande rum."


”Rök och speglar”, det är namnet på den föreställning AXEL ADLERCREUTZ i veckan sätter upp på Musikhögskolan i Piteå. Axel, 20, har ägnat sig åt trolleri sedan han var åtta år gammal, nu ska alla lampor för första gången riktas mot bara honom i föreställningen "Rök och speglar". Det är en väldigt intim och ganska tragisk föreställning på temat olycklig kärlek, säger han. ” "Rök och speglar" är Adlercreutz första egna föreställning. Namnet kan ses som en metafor för saker och ting som man inbillar sig, en metafor för hur saker och ting egentligen står till. "Rök och speglar" kan upplevas i musikhögskolans tv-studio den 27 och 30 april samt den 1 och 2 maj. Premiären är noga förberedd och ingen har fått se tricken innan den första publiken bänkar sig framför scen i kväll, inte ens de som sköter ljuset under föreställningen har fått någon förhandsvisning.THORSTEN ANDREASSEN  tilldelades den 12 april Skillinge Teaters Teaterstipendium på 10.000:-  för att han är "En förtrollande, karismatisk, genialisk illusionist som roat och förfört - stora och små - publik och medarbetare på Skillinge Teater sedan invigningen 1995".Doktorand Björn Ivarsson Lilieblad vid enheten för historia, Linköpings Universitet, forskar kring svenska varietéer 1870-1920. Det kommer att bli en doktorsavhandling som beräknas vara klar någon gång 2008-2009. Hans farfar var trollkarl under namnet MAX CAROLA (Karl Isodor Ivarsson) 1907-1981. Karl rymde från sin fosterfamilj på 1910-talet och kom på något sätt i kontakt med en cirkus, som tog hand om honom. Där lär han ha fått bra kontakt med cirkusens trollkarl, som tydligen blev något av en fadersfigur för honom. Max Carola reste runt i Östergötlands folkparker under 1940- och 1950-talen  med sin son som assistent. Carola reste även med Berglunds tivoli - och då lär det tydligen ha varit cykel som fortskaffningsmedel som gällde.Den 26 april  är det Eventmarket Meeting på Slagthuset i Malmö. Man har en lockande och riklig mingelmässa, där man möter 20 fullfjädrade eventleverantörer. Speciellt intressant är det att se att YAN SWAHN - "komik i världsklass" - finns med.

Yan Swahn, född Jan-Erik Swahn 1950, är en svensk playbackartist och trollkarl. Turnérade flitigt i folkparkerna under 1970-talet. Han showade på krogscener och framträdde i TV. Han medverkade även i Hagges revy på Lisebergsteatern i Göteborg. Swahn har sedan 1981 huvudsakligen varit verksam i Danmark. Komikern Yan Swahn började som trollkonstnär i Sverige. Han har en stor talang som trollkonstnär - han blev en gång Nordisk Mästare i Trolleri! Detta var starten på en lång och spännande karriär i nöjesbranschen! 1975 åkte Yan Swahn för första gången till Danmark som professionell underhållare. Det var ett långtidsengagemang i Holstebro-Revyn! Där uppträdde Yan tillsammans med bl.a. Dirch Passer. Mellan 1975-1981 var Yan helt fullbokad i Sverige, han uppnådde en otrolig popularitet i folkparkerna med sin kombinerade Magic/crazy comedy-show!JÄMTLANDS MAGISKA FÖRENING genomförde sin sista föreställning före sommaren på IOGT-lokalen i Brunflo den 8 april. Publiken uppgick denna gång till cirka 70 personer. De som hållit i arrangemanget var Svea (Pillimaro) och Berit (Askeladden) Trollade gjorde Ivan den Magiske, Zethino, Perero, Hivaro, Max Birger och Mr Hann. Mac Moto var den som presenterade artisterna. Mr Hann visade för första gången upp sin nya illusion där han krymper en människa. Denna illusion har han för övrigt byggt själv. Helgen den 18-20 augusti 2006 firar JMF 10-årsjubileum på  Hotell Jämtkrogen.JOHN MARTIN håller just på att avsluta en promotionturné med sin nya agentur Norr Event. John jobbar huvudsakligen på hotell (i samband med konferenser, after ski och liknade) samt med nattklubbsprojektet Cream. Valborgsmässoaftonen ses han på Hotell Kramm i Kramfors, där han annonseras som "minglaren och kärleksmagikern John Martin".De svenska cirkusarna har haft en tuff start i år. Snöhöjda cirkusplatser eller leriga och ofta så lösa att cirkusarna nästan sjönk ner i marken. Kylan har också avhållit publiken från att strömma till. Men nu verkar det börja ordna till sig.

PR-chefen Björn Gammals skriver om förhållandena i Finland: "Hos Finlandia har starten varit bra med mera besökare än förra året vid samma tid. Visst är markförhållanden dåliga. På första platsen som tältet skulle byggas på tog det det 7 timmar att få ner pålarna i marken eftersom planen hade varit skridskobana.... Men när det väl är klart för föreställning så är det ingen som klagar att det är för kallt. Cirkus Finlandia har flera och mycket effektiva värmare - och det är viktigt att publiken vet att det inte är kallt i tältet."

CIRKUS FINLANDIA firar 30-årsjubileum i år och det tryckta programmet överglänser t.o.m. förra årets! Förutom att artisterna förstås presenteras i ord och bild, att hela turnén finns angiven, så finns det många artiklar att läsa - på finska och svenska och sammandrag på engelska. Verkligen en souvenir att spara! En musmatta med cirkusmotiv har även gjorts till jubileumsåret.  Premiären var i Karis den 8 april.
Tom Hellström
rapporterar från ett besök på WINTERGARTEN VARIETÉ (anrik gammal varieté, dock
sedan ett antal år tillbaka i ny lokal) i Berlin, där det just nu ges en en föreställning kallad "Mozart am trapez", en hyllning i samband med Mozart-jubileet:

"Lokalen är i klassisk varieté-stil "från förr i tiden", dvs du sitter vid små bord och kan ta en drink eller äta middag under tiden. En kvinnlig trollkarl gick runt borden och gjorde korttricks och ett sedeltrick. Hon hann aldrig till vårt bord, men av skratt och applåder från andra bord så gjorde hon ett bra framträdande. Inredd i rött, på väggar inglasade montrar med gammal rekvisita från artister som arbetat på varietén genom åren - bl a finns locket till en av Houdinis trunkar. Elegant gjort, mycket fin lokal med verklig varieté-känsla! En liten bar finns direkt innanför entren, liksom en souvenirshop som även har lite magisk anknytning bland sortimentet. Pris för biljetter mellan 300 - 600 skr, finns även i Berlin en "half-price-ticket"-kiosk där man ofta kan hitta restplatser till varietén för halva priset. Nuvarande föreställning, som går till slutet av april, har en röd tråd genom att Mozart - i form av en rysk clown som heter Sergej Mastennikov - klädd som Mozart - leker sig igenom programmet. Konferencier är dock Mozarts hund Pimperl, som i Thomas Rohloffs händer får liv. Han är en i Tyskland mycket berömd dockteater-spelare, som här ger liv till hunden. Dock med inspelad röst,  även om jag tror de flesta gäster tror att dom ser en buktalare. En stor orkester spelar enbart Mozarts musik, som faktiskt gav hela föreställningen en lyxig touche, alla nummer fungerade mycket bra med klassisk musik. Ovanligt dock! Programmet innehåller en rad varieté-nummer, bl a Gandini juggling (jonglörer med s k black art-teknik, jonglering i mörker), La Spina som hänger i tyg och gör ett vackert nummer, Grynchenko Brothers, som är två bröder med total muskelkontroll (ett inte så vanligt nummer nuförtiden, dom fick kvällens största applåder), samt lite andra artister - varvid här givetvis skall nämnas trollkarlen Ully Loup, som normalt är varieténs hus-table-hopping trollkarl, här dock på scenen denna kväll. Ully inleder med "DeKolta Chair", där Mozart blir orkesterdirigenten, och slutligen en musiker trollas bort. Detta görs under mycken omständighet, så att t o m mitt sällskap (som inte är trollerikunnig) frågar mig om dom glömt att låsa upp luckan i golvet... Detta nummer faller också helt platt, inga applåder. För dom som ändå tvekade hur det gick till, så avslöjas det hela senare i föreställningen då luckan används i ett annat öppet sammanhang. Han gör för övrigt till "Trollflöjten" klassiska fågelbur-numret, med borttrollad kanariefågel som sedan dyker upp i ett ägg, som är i en citron, som är i en apelsin. Bra framfört, mycket passande till Mozarts musikstycke, ännu bättre givetvis för den som känner till stycket. Han gör också "Twisted Lady", där assistenten  sjunger en aria i samband med tricket. Bra och mycket, mycket roligt framförande, dock med en gräsligt ful - och dåligt byggd - låda, uppenbart hembygge. Han gör också en del andra mindre inhopp med olika tricks mellan de övriga akterna. Rekommenderar varmt ett besök på Wintergarten varieté, för er som besöker Berlin. Nya föreställningar avlöser varandra, alltid med något magiskt inslag. "
Se hemsida: http://www.wintergarten-berlin.de/

 


Till ÄLDRE SETT HÖRT & HÄNT NR 45