ÄLDRE SETT, HÖRT & HÄNT NR 43alltid på språng efter nyheter


Christer Nilsson -
Christer el Ricco


 I LE PLUS GRAND CABARET DU MONDE den 28 januari förekom följande artister: Ayala & Sebastien var en lite konstig trolleriakt med stora svärd, eld, dukproduktioner och ansiktsmaskförvandlingar. Gvozdetskaya - tre män och en kvinna i historiska kläder som på rysk barr utförde mycket höga, perfekta och säkra hopp. Bernard Bilis gjorde en ointressant kortkonst. Duo Noveuzov är två män med ett komiskt akrobatnummer - mycket roligt! Buktalaren Marc Metral roade än en gång med sin akt. Del Arte är tre jonglörer som iförda clowkostymering jonglerar käglor mellan sig. Les Etoiles du Cique de Pekin visade denna gång upp ett helt gäng ekvilibrister som kastade smågrabbar mellan sig - helt i en klass för sig. Paolo Giua i elegant frack förde tankarna till gamla goda (?) tider med sin Oscarsstatyettakt. Svart och vit handske blir zebrarandig streamer, biljardbollsmanipulationer med färgändrande bollar, boll till cigarett, cigarettmanipulationer och -fångst, ett cigarettpaket blir fyra mellan fingrarna, rök i glas. Idelig produktion av Oscarsstatyetter och som final produktion av en jättestatyett i ett konfettiregn. Ett okänt par utförde ett originellt luftnummer.Caro återkom med sina fascinerande sandtavlor.Och Dani Lary avslutade med Indiska Reptricket, där en uppklättrande gosse försvann och återkom i en korg.De norska trollkarlarna är att gratulera - synd att Prof Wonderfool inte kom till Sverige också!
"PROF WONDERFOOL, magician and specialist of history of magic is currently is giving lectures in Norway. After Oslo he is visiting many other towns (Bergen, Schøn) giving a lecture on Robert-Houdin the Napoleon III 's magician, illustrated by pictures of automatons and props of the actual exhibition every magician must see in the Georges Proust's museum of Magic in Paris. Prof Wonderfool illustrates his lecture with his entertaining magic, a tremendous and hilarious chop cup routine and many other goodies that are well received."Rena rama trolleriet har gjort Jakob Ståhle till Alingsås kommuns joker 2005. Tillsammans med bland andra årets företagare och kulturpristagare hyllades han i går (26/1) vid en gala på Grand Hotel. Han utsågs till Årets joker 2005 för att han "förtjänstfullt och målmedvetet utvecklat sitt trolleri och sitt alter ego Mr JACOBY till nivåer som gett omedelbara resultat både nationellt och internationellt såväl publikt som i tävlingssammanhang". - Det är naturligtvis väldigt spännande att ha fått priset. Förhoppningsvis ger det ringar på vattnet, säger Jakob Ståhle som började i liten skala med att trolla på fester och mindre tillställningar för 12 år sedan. Annars är han egentligen pianostämmare. Men den karriären har fått stå tillbaka på bekostnad av magiken under de senaste åren. Tillsammans med sin familj driver han dessutom ett företag som importerar och säljer digitala kyrkorglar. Passande nog har firman hittills haft sin bas i ett gammalt missionshus i Kärtared, en mil nordost om Alingsås. Men verksamheten håller just nu på att flyttas till Jönköping. Jakob kommer dock att bo kvar i det rymliga missionshuset. Takhöjden inomhus på 4,30 meter ger perfekta förutsättningar att träna in nya illusioner. Just nu förbereder sig Jakob för VM som avgörs i Älvsjö i augusti i år. Han har nämligen blivit uttagen till det svenska landslaget i magi och kommer att representera de blå-gula färgerna i världsmästerskapet som avgörs i samband med en internationell sammankomst som redan har lockat 2 000 kongressledamöter. Fjolårets framgångar kan därmed följas upp och ge Jakob Ståle ytterligare en fjäder i hatten. Förra året var han bland annat engagerad när Saab visade upp sin senaste bilmodell. - Jag gick omkring och trollade bland borden för säljare från hela världen, berättar den 33-årige alingsåsaren som under förra året även framträdde vid ett stort internationellt läger där inte mindre än 4 000 scouter deltog.
(Saxat ur GP)


"Colour - sätt färg på tillvaron" - en lunch-teater-cirkus-föreställning med cirkusartisten Zack och
skådespelerskan Boel Sederström är ute på en liten turné under januari. Föreställningen börjar med en halvtimme med Zack som här spelar invandraren Ston från Australien, som framför sin gatushow med föredrag på engelska. Som vanligt fångar han helt publiken med sin personlighet och sina konster - diabolo, tallrikssnurr som en pojke får göra, korttrick, borttrollning i håv, passering genom en tennisracket, jonglering med bollar och kniv, yxa, äpple och så uppklättring till höghjuling med hjälp av två publikassistenter och väl uppe jonglering med tre knivar där.

I del två träffar vi Ston som städare i Sverige - eftersom det är för kallt här att arbeta som gaturartist - och här möter han Ulla (Boel) som arbetar på Invandrarverket och kastar den ena ansökan efter den andra i papperskorgen. Tristessen bryts först när det "sätts färg på tillvaron".

 
Zack som trollkarl med publikassistent, Zack som städare och Boel som Invandrarverkssekreterare


Hela familjen CARLING (7 personer) trollband ett fullsatt Pelles Lusthus den 22 januari med sin otroliga musikalitet. Det bjöds på gladjazz så till den milda grad! Dessutom svarade familjens komiker Max och Ulf för diverse varietéinslag. Ulf med sitt trumsolo över hela estraden och sitt kavajvändarnummmer. Max med jonglering av ringar, bollar och klubbor. Ulf och Max i sitt styltnummer. Ulf på rolla rolla. Gunhild var förstås mest i farten och hennes spel på tre trumpeter på en gång verkade på publiken vara höjdpunkten. Slutapplåderna vill nästan inte sluta efter två timmars  gedigen underhållning.  Och på måndagen blev det besök i Magi-Arkivet förstås. Max är mycket kunnig i och intresserad av magins historia. 


Max, Ulf och Gunhild Carling

Max, Max och Ulf, Ulf .  Foto Gertrud Nilsson


Detta har varken med trolleri eller cirkus att göra, men jag måste få säga det i alla fall: VÄSTERÅS REVYN 2006 är den bästa lokalrevyn jag sett på år och dag! Två timmars toppenunderhållning! Oj, vilken revy! Proffsigt! Roligt! Härliga dialoger! Bra orkester! Och fina balettflickor! Har bara lovord att säga om föreställningen. Tack Irene och Olle Sangemark och hela ensemblen!LE CIRQUE INVISIBLE  - Nycirkus från Frankrike! Mirakulös magi och fantasirik cirkuspoesi! - har fått strålande recensioner när den spelats i Stockholm och Gävle.  Än finns några speldagar kvar i Gävle och i mars är det Umeås tur. Victoria Chaplin och Jean Baptiste Thierrée (Charlie Chaplins dotter och svärson) medverkar. "De använder sig av väldigt traditionella medel: resväskan med trollerigrejer i, enhjulingen, jongleringsbollarna, lindansen och de små vita kaninerna. Om Victoria står för suggestiviteten står Jean Baptiste för humorn. Han visar sig vara en halvdan trollkarl, en sådär jonglör, en hopplös enhjulingsåkare och en på sin höjd habil kvinnan-i-lådan-itusågare. Men han lyckas stå med samma fåniga, godtrogna Benny Hill-leende varenda gång strålkastaren träffar honom i någon ny vansinnig kostym. Och på klassiskt clownvis är han rolig genom att vara rörande. Ett av de mest minnesvärda ögonblicken är då duon joxat omkring och trollat fram en massa vita kaniner och småfåglar som sitter utspridda på scenen och Victoria och Jean Baptiste tar fram varsin melodica. Plötsligt kommer ett gäng gäss in på scenen. De vaggar omkring och kvackar, och Jean Baptiste och Victoria fortsätter oberört spela." (Citat ur Gefle Dagblads recension) MODERNA ILLUSIONISTERS CIRKELs möte den 16 januari med ett 40-tal närvarande inleddes med sedvanliga informationer från styrelsen. Så kunde kvällens värd Mr Zeth presentera sitt program "Magiskt Gästabud", där alla artister - utom junioren - har eller har haft anknytning till Nyköping. Mr Zeth visade trick mellan presentationerna t.ex. olika korttrick, reptrick, ringspel. Junioren Jonas Lindblad förvandlade en svart duk till mångfärgad, trollade bort en duk och utförde sedelförvandlingar. Christer el Ricco terstade Applådmätaren, Försvinnande flaskan, Milky Dice-variation, Mumien, Potty Bicycle Pump, Dante´s reptrick med Tel´s Bell, Lätt - tung box med Robert-Houdin-story, Cube Dice into Round. Tim Star producerade 8 brinnande ljus, eldskål, dukar framkom från ingenstans, stort ljus producerades - ändrade färg - blev två. Mac Barry visade rep och mutter, biljardbollarna, rep genom nacken, kortrutin med Zig-Zag-kortet, papper till 500:-, reprutiner med bl.a. ring. Cotelly trollade bort sin käpp i tidning, fortsatte med Kinesiska stavarna, reptrick, Uppstigande korten.

Efter kaffepaus höll Ramondo en work-shop om grunderna i paddle move, som han tillämpade på cigarrettändare och visitkort. Så fortsatte Gästabudet med en uppvisning i kautschuk av Emma, som går i Cirkörs cirkusskola i Alvik. Och avslutade programmet gjorde Shanes sångare, 1960-tals idolen Lennart Grahn med revyvisor framförda till gitarr. Det verkade som hela programmet hade uppskattats av publiken, så Mr Zeth kunde med gott samvete tacka för denna gång.


Jonas Lindblad, Christer el Ricco
 
Kvällens värd Mr Zeth, Tim Star
 
Mac Barry, Cotelly
 
Kautschukartisten Emma, Shanes sångare och 1960-talsidolen Lennart Grahn
Foto Gertrud Nilsson
Fotos av Ulla Mobäck finns på 
http://magi.nu/mic


LE PLUS GRAND CABARET DU MONDE den 14 januari innehöll många mycket originella och mycket bra akter. Trio James visade säker språngbrädesakrobatik. Ernest Palchykov utförde urstyv akrobatik med ett "lakan" över sig. Alex & Barti är en underhållande akt med en marionett som spelar piano - mycket skickligt skött. Återkom senare och spelade då gitarr. Shirley Dean med sin härligt fartfyllda "gentlemannajongleringsakt" med bollar och hattar. John Burke och hans två bollbalanserande sjölejon gjorde entré - och sorti - i en bil. Derek Selinger trollade med hattar, kläder, käpp och kortmanipulerade i en humoristisk stil. Les Bikes återkom än en gång med sin  akrobatik på stora luftfyllda ringar. Caro hade tagit upp den gamla konsten med att göra sandtavlor men i modernt skick och otroligt fascinerande. Le Plaques Mobiles jonglerade bollar mot golvet i ett härligt, skönt nummer. Fantastiskt skickligt! Carlos Vaquera trollade fram flaskor ur en platt hopvikt påse, utförde kortvandring och roade med trick med tummen. Dani Lary´s akt inleddes med cancandans och en av dansöserna fick medverka i Stretchingillusionen.Jahn Gallo skriver: "En stor artist har lämnat oss. Ed Keener påverkade oss mycket och vi hade glädjen att tillbringa en natt som övergick i morgon tillsammans med Ed och hans hustru Nancy. Jag tror att det var hemma hos Christer el Duco. Keener kom dit efter två föreställningar på Kronprinsen, men han var inte trött... Han bjöd frikostigt på sig själv och berättade och trollade fram tills morgontidningen kom i brevlådan. The Keeners var den tidens stora duvakt och vi hade nöjet att se akten vid ett flertal tillfällen."

Förutom på Kronprinsen i Malmö 1971 sågs The Keeners på flera ställen i Sverige, t.ex. i Git Gays Show på Lorensberg 1970. Ed Keener dog den 14 januari 2006 i en ålder av 82 år.

Saxat från Pegasus´s januarinummer:
Kulturbyråd i Bergen og pensjonert tryllekunstner Henning Warloe vil anbefale NORSK TRYLLEMUSEUM OSLO kommunes støtteordning for private museer. – Jeg ble svært imponert over museet, og mener det fortjener et offentlig bidrag, sier han til Pegasus. – Tryllehistorie er langt viktigere enn det vi som tryllekunstnere antar. De gamle plakatene og rekvisittene forteller oss jo ikke bare hvilke triks man utføre før i tiden, men også noe om hvordan samfunnet har utviklet seg for øvrig. Tryllemuseet har gode muligheter for å få tilskudd, sier kulturbyråden. Han vet lite om hvor mye det kan forvente seg, men opplyser at private museer av tilsvarende størrelse i Bergen mottar mellom 20.000 og 50.000 kroner fra kommunen årlig. Leder for Norsk Tryllemusem, Terje Nordheim, betegner Warloes antydninger som «veldig bra», og forteller at et tilskudd på 20.000 kroner vil mer enn fordoble inntektene til museet. – De eneste inntektene museet har per i dag er tilskudd fra Magiske Cirkel Norge og Den Magiske Ring som til sammen utgjør rundt 10.000 kroner.En dröm har gått i uppfyllelse för tre stycken mycket professionella artister. Under hösten 2005 startades showgruppen GLÖD i Norrköping. Denna grupp kommer att bjuda på mycket magi, mystik och humor blandat med en hel del värme. Gruppen hoppas på att kunna visa upp sig från Ystad i söder till Haparanda i norr.

Gruppen består av Emil Kumlin, som startade sin karriär i Uppsala på Cirkus Max. Efter avslutat cirkusgymnasium i Gävle har Emil studerat cirkuskonst i såväl Moskva som Peking. I Peking gjorde Emil en hel del framträdanden och väl hemma i Norrköping igen så varvar Emil sina framträdanden med tränarjobb på Norsholms Ungdomscirkus. Under hösten har Emil uppträtt ett flertal gånger med showgruppen GLÖD. Emil, är en duktig akrobat men brinner främst för jonglering och eld. Det eldnummer som Emil har får många av oss att kippa efter andan.

Linda Johansson har även hon gått på cirkusgymnasium i Gävle och sedan studerat i både Moskva och Peking. Linda är född i Norrköping och från början cirkusbarn i Norsholms Ungdomscirkus, där även hon numera är tränare. Linda har en lång meritlista när det gäller cirkusuppträdanden. I Peking gjorde hon ett flertal uppträdande i Ariel ring som blivit lite av hennes favoritredskap. Linda behärskar även akrobatik i olika former och är dessutom en graciös eldkonstnär. 

Magi har ju på senare år fått ett rejält uppsving och många drömmer om att kunna trolla. För Marcus Bertilsson är detta ingen dröm, han är en magiker sedan många år tillbaka och intresset har bara stigit med åren. Marcus har under många år uppträtt med Norsholms Ungdomscirkus med olika trollerinummer. För alla oss i Norrköping är han känd som Harry Potter då han hade ett samarbete med Norrköpings Symfoniorkester. Markus har även varit i Singapore med en dansk dirigent och uppträtt. Nu är han den i showgruppen GLÖD som står för det oväntade.

Showgruppen GLÖD kommer att kunna erbjuda allt från små mingelshower till stora föreställningar. Ingenting ska vara omöjligt, utan vi kommer att anpassa oss till vad som efterfrågas. Ingenting är för litet eller för stort. Vår förhoppning är att få sprida glädje och spänning på företagsfester, event av olika slag, jubileum, invigningar, bröllop, födelsedagar och mycket, mycket annat. Kanske även på en och annan cirkus.

När det gäller förfrågningar och bokningar kommer Eva Linder att sköta detta. Eva har genom sitt engagemang i Norsholms Ungdomscirkus lång erfarenhet av att sälja in och arrangera föreställningar, scenshower och event.
"Christer Nilsson har skrevet om trylling i 55 år! " skriver redaktören Kai Andersen i Den Lille Magikeren nr 1 2006. DLM är Magiske Cirkel Norges nyhetsbrev, som utkommer varje månad.
"Sveriges Magi-Arkiv er godt kjent blant de fleste tryllekunstnere i Norden. Det er imidlertid en del som kanskje lurer på hvor lenge Christer har holdt på med skriveriene sine. Det gjorde jeg også og tok en telefon til Christer som på mail kunne fortelle at han så smått begynte å skrive om trylling og tryllekunstnere i Juniorenes Magiske Kvartalsblad i 1951, i 1956 begynte han å skrive i Svensk Magisk Cirkels tidsskrift Trollkarlen, og i 1966 ble han redaktør for bladet, en jobb han hadde i hele 23 år. Hans spalte “Sett, hørt og hendt”, og mye annet om trylling og tryllekunstnere, har siden 1998 blitt publisert på Internett. Dessuten har han skrevet en bok på 290 sider om “Trollare og andre underhållare”. Og han presiserer at alle er velkommen til å besøke www.magiarkivet.se som i skrivende stund har hatt nesten 72.000 besøkende siden starten. Det vil altså si at Christer Nilsson i år, 2006, har holdt på med sine skriverier i hele 55 år. Det er en prestasjon det står den største respekt av. Tusen takk Christer og måtte du fortsette med dine skriverier i maaaange år til."På VIKING LINE´s båtar kan man under de närmaste månaderna få se en hel del högklassig magi. T.ex. de engelska trollkarlarna James Long och Paul Dabak med sin assistent Rhian Underwood. Om dessa skrev The Stage nyligen:
”Illusion act James Long showed us a blade box illusion in five segments. Given the standard of the equipment and the perfectly honed presentation, this was impressive stuff indeed. The act concluded with the best performed levitation illusion I have seen at any British showcase.”
”Young magician Paul Dabek is quite simply superb. Along with his assistant Rhian Underwood they are collectively known as Enchantment. Dabek showed us the skill and dexterity of his small and quick hands, with the aid of some apposite and quirky mood music. Immaculately presented, Dabek and the lithe and useful Underwood are a force to be reckoned with in this field.”

Andra trollkarlar är t.ex. Jean Dark, Malcom, Christian Craig, finske magikern Simo Aalto med sin Jokeri Pokeri Box och vår egen Ebi. Se vidare ”Här kan du se offentligt trolleri”!

   
Jean Dark, Simo Aalto, Ebi


PJERROT MAGIC - trollerifirman som drivs av Kurt Fleming, Bakkens Pjerrot, finns nu på nätet:
www.pjerrotmagic.dkTV-programmet LE PLUS GRAND CABARET DU MONDE i franska TV5 den 31 december – fyra timmar långt och med 40 artistnummer! och en festlig övergång till 2006 - var delvis en repris på årets bästa akter. Mario Lurashi är ett elegant och annorlunda nummer med en dam i tyg och två hästar med ryttare. J. David Bass´s duvakt i toppklass avslutades som vanligt med att duvburen förvandlades till en jätteorm. Vanessa Alvares – en kvinnlig antipodist med gitarr och dukar. Daguer Troupe hoppade genom ringar. Tobi Rix, en äldre gentleman med glatt humör, spelade på tutor. Yuri Tikhanovitch visade tråkig akrobatik. Komikerna Shirley et Dino gjorde två olika entréer. Dioros körde motorcykel i sin glob. Dani Lary utförde Svävande damen och svävade själv upp till henne. Bernard Bilis visade ett förutsägelsenummer. Etoiles de Pekin, en stor akrobattrupp, byggde bl.a. pyramider. Ermakov visade än en gång sin hundskola med många elever. Yuoss har en jongleringsakt i en bar och använder alltså glas, vätskor, shakers etc. Etoiles de Pekin återkom, nu med krukbalansering. Nicolas Night uppträder som konstnär i sin och partnerns trolleri- och klädbytarakt. Legend Cossacks visade ryska folkdanser med rent akrobatiska inslag. En dam, som jag ej vet namnet på eftersom vissa annonserade akter utgick och andra fick ersätta, hängde i sitt hår. Full House är ett jonglerande par med käglor som övergår till att blanda in allt vad de får tag i på scenen. Stephane Leyshon visade brinnande plånbok, guldfisk ur lånad sedel och svävande cigarrett. Monastryrskaya är de tre klädbytarna, där den ena kvinnliga partnern inte bara byter kläder utan även kön. Frantz Very har ett komisk rolla rolla-nummer. Ett balettnummer. Voronin är en sådan där komisk trolleriakt som man har roligt åt varje gång – bara mimiken är sevärd! Crazy Dunkers – basketbollspelarna i toppform! ”Trollkarlen” som hittar skräp i en papperskorg, som han sätter samman till en cykel med cyklist, som sen cyklar omkring på scenen. Levgeniia Gonchareva gör en konstig typ av antipodistnummer med parasoll. Laurent Medrano är en ung man som verkligen har koll på kortleken. Dani Lary trollade bort sin fastkedjade partner riktigt imponerande. Cirque de Pekin och deras diabolos avslutade – och att överglänsa deras uppvisning är nog inte möjligt.Jag trodde att jag hadel någorlunda koll på trollkarlarna i Sverige. Så ser jag häromdagen ett nytt trollkarlsnamn - en trollkarl som varit i full verksamhet här i Sverige sedan drygt 16 månader tillbaka. Tillåt mig presentera honom för er - GEOFF DIAMOND.

Geoff Diamond har arbetat som close up-trollkarl och underhållare över hela världen sedan han blev professionell 1996/1997. Hittills har hans arbete tagit honom till 22 olika länder. Han är född i Australien, har bott länge i Holland, varifrån han kom till Sverige i september 2004 och gillade Sverige så mycket att han flyttade hit permanent. Regelbundet arbetar han i Sverige, Holland, Tyskland, England samt årligen i Japan och Australien. Tidigare var Diamond radiojournalist i Australien, numera är han vid sidan av trolleriet freelancejournalist för BBC, England. Hans specialitet är mingel-trolleri med kort- och mynt-magi samt lite ficktjuveri. Han har en speciell barnföreställning, uppträder även som conferencier, stand up-komiker och gör ballongfigurer. Repeterar under början av 2006 in en större show ”Diamond Illusions”, som ska ha premiär i februari 2006. Detta är en illusionsshow skapad för svenska barn. Geoff Diamond har haft nöjet att uppträda för många kändisar, t.ex. Rowan Atkinson, Magnus Norman, Samantha Fox, Ulf Elfving. I Stockholm uppträder Diamond regelbundet på Café Opera, La Curacha Latin Dance Restaurant, SysterOBror. I januari arbetar Geoff Diamond på Viking Line. Sommaren 2006 kommer Diamond att uppträda i Daftö Holiday park, Strömstad, i parkens amfiteater som tar 600 personer. Geoff Diamond är medlem i The International Brotherhood of Magicians.

 
Geoff Diamond, Joe Labero och GeoffMarcus Persson  refererar premiären på Ågatan 12 i Karlshamn den 8 december 2005 av föreställningen BRYNOLF & LJUNG.

"Innan föreställningen drog igång tog jag mig en pratstund med de båda herrarna Peter Brynolf och Jonas Ljung för att stämma av hur det kändes inför premiären. De var eniga om att allt kändes bra och rätt, genrepet hade gått fint och allt hade fallit på plats. Detta är första gången som Peter och Jonas sätter ihop en hel show tillsammans. De har samarbetat på scen tidigare vid flera tillfällen men då med endast med enstaka nummer. Men att sätta ihop en hel show tillsammans har hela tiden varit målet, berättar Jonas och Peter. Och visst blev det så, för till slut efter cirka 6 månaders skrivande på manus och repetitioner var det då äntligen dags. Jonas berättar även att mer än hälften av effekterna som görs under showen är helt nya, och det känns extra roligt och spännande att få göra något helt nytt. Föreställningen kommer efter de två framträdanden på Ågatan att spelas upp på företagsevent under våren och nästa höst sättas upp publikt igen.

Publiken, som kom för att se showen, hade tidigare besökt ett julbord, där Peter och Jonas closeup-trollade runt gästernas bord. Klockan 22:15 strömmar publiken in och fyller lokalen till bredden på bara ett par minuter. De verkar ivriga att få se showen och så även jag. Klockan 22:30 släcks lokalen ner, musiken börjar dundra ur högtalarna och in kommer de båda herrarna stiligt klädda och under presentation av sig själva. Inför den första effekten berättar Peter hur hans väg till trolleriet började med att han fick en trollerilåda som 6-åring och denna har sparat upp till idag.  Peter plockar fram och visar denna gamla trollerilåda och säger att om det skulle börja brinna i hemmet, så är detta det första som han räddar. Peter hinner inte mer än att sätta ner sin gamla trollerilåda på golvet, då Jonas klampar in och trampar sönder hela lådan och direkt efter det så drar hela showen igång i ett vansinnigt tempo.
*  Voodoo box med paraply (Peter & Jonas) med Peter i lådan.
*  Grillspett genom tungan (Peter & Jonas) med en rolig berättelse om ”Bernando” och  hans källare.  Det hela rundas av med en annorlunda och rolig avslutning.
*  Ringspelet (Jonas) där en åskådare får medverka på scen med två ringar och får i uppgift att försöka utföra alla rörelser som Jonas gör. Detta uppskattas av publiken som viker sig av skratt. 
*  Bowling Klot ur ritblock (Peter & Jonas) där Peter sköter blocket och när det är dags för en  fakeförklaring hur tricket går till, så gör Jonas entré på scen och gör en quickchange till orange gummidräkt á lá superhjälte. Genast brister besökarna ut i skratt.
*  Bullet Catch (Kulfångsten) med paintbollpistol (Peter & Jonas) där en paintbollkula skjuts mot Peters mun. Väldigt bra uppbyggnad av den rätta känslan inför skottet och en annorlunda tvist på hela effekten.
*  Stripptricket (Peter). Alltid uppskattat kanske främst av alla damer på främre raden. Underbar känsla av Peter att jobba tillsammans med musiken och rörelserna han avfyrar.
*  Världens svåraste kort-trick (Peter & Jonas). Ett trick som får publiken att gå hem och ligga sömnlösa. Peter iförd endast kalsonger får så gott som hela ansiktet tejpat förutom näsan av Jonas, och detta sker innan en medhjälpare från publiken väljer ett kort, men ändå så återfinns kortet i Peters mun. Mycket smart tänkt  och även här har publiken fullt upp att hämta andan mellan alla skratt.

Så efter en drygt 40 minuter lång föreställning får herrarna stående applåder och blommor. Att få se samspelet mellan Peter och Jonas är underbart, och man kan absolut inte tro att detta är den första föreställningen som de gjort tillsammans. Publiken fick verkligen se något alldeles speciellt och underhållande på alla plan . Har ni någon gång möjlighet att få se Brynolf & Ljung - missa inte den."

   
Peter Brynolf, Jonas & Peter, Jonas Ljung
Foto: Charlotte Ljung


Den 20 december 2005, dagen före Heilbronn’s Vintercirkus stora galapremiär i Heilbronn/Tyskland, gav mästertjuven KENNY QUINN och hans fru JOAN, en 45 minuter lång demonstration och lektion i väsk- och ficktjuveri för den lokala  poliskåren. Efter Kenny Quinn’s lektion sa polisen Alfred Kulka: ”Borde man inte för säkerhets skull sätta honom i arresten - han är ju ohyggligt välinformerad och känner förvånansvärt bra till denna formen av tjuveri". Bland Quinn’s offer var också polisdirektören Hartmut Grasmück, som bl.a. miste sin slips – utan att han märkte det minsta - till stor glädje för de 40 poliserna som var med vid denna speciella lektion.

Den danske mästerficktjuven Kenny Quinn i aktionDen 6 januari klockan 11.00-15.00 är det vernissage på GUNILLA MANNS konstutställning på Pelles Lusthus i Nyköping. Samma Gunilla i vars lokaler i Rörum Sveriges Cirkusmuseum finns. Eftersom Gunilla bland alla sina oljemålningar med myllrande människor även har har några med cirkusmotiv, så ville Pelle ha lite cirkustämning i sitt Lusthus, varför en varietéföreställning klockan 12.00 med trolleri (Christer el Ricco), jonglering och konstcykling (Elias och Rasmus) och dansakrobatik (Emma) ges. Dessutom ställer Sveriges Magi-Arkiv ut trollerirekvisita och trolleriaffischer och Pelle Nilsson cirkusaffischer under tiden 6-29 januari. Den 22 januari kommer The Carling Family att på samma plats bjuda på en längre varietéföreställning kombinerad med jazzmusik. Se www.pelleslusthus.seGUINNESS WORLD RECORDS 2006 har ett helt uppslag i färg med trollerirekord. Bland annat: Första trollerisällskapet på frimärke är Magic Circle. Posten gav i samband med MC:s 100-årsjubileum  ut en serie om fem märken med trollerimotiv. Snabbaste förvandlingskonstnären är Arturo Brachetti. Flest trollerishower samtidigt i samma stad - Las Vegas med 11. Största samlingen affischer med magi- och trollerimotiv: Norm Nielsen med 587... (Större samlingar finns fast kanske inte dyrbarare!) Värdefullaste trolleriaffischen - en Houdiniaffisch såldes för 55.000 dollar. Dödligaste tricket är Kulfångsten där 11 personer dödats. Flest framtrollade djur - 80.000 bin av Penn & Teller. Snabbaste förvandlingsnumret - The Pendragons gör Substitution Trunk på 0,25 sekunder. Men David Copperfield har fler rekord än någon annan trollkarl - 11 stycken. Bland annat har 39.690.000 biljetter sålts till hans shower 1984-2004.

Den här tjusiga mobilen hade Tomten med sig i julklappssäcken i år. Den kommer verkligen att pryda Sveriges Magi-Arkiv! Den tillverkas och säljs av Flensted Mobiles Ltd., 5464 Brenderup, Danmark
Barnens favoritcirkus på Skansen – CIRKUS BRAGE - är tillbaka i januari med trapetskonster, tygakrobatik, jonglering, trolleri, annan vådlig akrobatik, lindans, clowner och kanske till och med ett spektakulärt nummer med enhjuling. Det blir offentligt genrep den 14 januari klockan 12.00 och premiär den 15 januari 12.00  och14.00.Den 22 december var sista dagen TOBBE TROLLKARL direktsände TV-programmet Lattjo Lajban. Efter sex år och ungefär 500 direktsändningar med trollande och skoj är det nu dags för Tobbe att dra vidare mot nya utmaningar. Nu ska han återgå till det han egentligen är, nämligen trollkarl. Under våren ska Tobbe ta trolleriet ytterligare ett steg längre, har han tänkt. Tobbe ska gå in i en kreativ period och har en del hemliga projekt på gång. "Sett, hört och hänt" önskar Tobbe Lycka till! och tackar för den reklam trolleriet fått i TV4.Foto: Magdalena Piwowoz/TV4


Hudiksvalls Tidning hade den 16 december ett helt mittuppslag om VANHEDEN. Fredagen den 16 gavs också den sista föreställningen av "Abra Cadabra" på Stadshotellet i Hudiksvall. I programmet har både han och ett champagneglas svävat, en hopknycklad ölburk återvanns,  en assistent trollades fram ur en glasbox, en fågelbur försvann mellan händerna, duvor trollades fram och mycket annat. I artikeln får vi reda på - vilket många undrat över - varifrån artistnamnet Vanheden kommit. Jo, faktiskt - det är inspirerat från Jönssonligan!Hokus Pokus! - og velkommen til et par festlige, lærerige og magiske dage i Horsens! Den 11.-12. marts vil Horsens Ny Teater danne den perfekte ramme om seminarer, shows, gallamiddag og masser af sjov for dig der er vild med trylleri. Det er lykkedes os at hyre nogle af verdens mest populære artister og flere er på vej. Der er sat en begrænsning på kun 120 kongreskort, så du skal ikke vente for længe. Vi glæder os til at se dig! Team Pegani
Läs vidare på  www.hokuspokus.dk om programmet och artisterna Michael Deutsch & Co., David Williamson, Terry Herbert, Rune Klan med flera.