ÄLDRE SETT, HÖRT & HÄNT

NR 42

alltid på språng efter nyheter


Christer Nilsson -
Christer el Ricco


2004 och 2005 har kantats av olika tragiska naturkatastrofer. Året 2005  arrangerade THORSTEN ANDREASSEN en stödkonsert den 11 januari på Konserthuset i Stockholm till förmån för flodvågens offer i Asien. En otrolig uppställning av artister. Tillsammans med publiken lyckades man samla in nästan 400 000:- till Röda Korset. I samband med att Thorsten arrangerade ytterligare en stödkonsert i år till förmån för sjukhusprojektet i Singapore Lokii, Tanzania, blev Thorsten erbjuden om att sitta med i styrelsen för insamlingsstiftelsen Swetan. Stödkonserten den 13 november på Vasateatern drog in 128 375:- Thorsten kommer att fortsätta att arrangera stödkonserter till förmån för utsatta och drabbade i tredje världen. Är du intresserad av ett samarbete hör av dig till Thorsten. magic@thorsten.se  För varje fullbetalt uppdrag under hela 2006 skänker Thorsten Entertainment 500:- till insamlingstiftelsen Swetan och sjukhus- projektet i Tanzania. Thorsten Andreassen har blivit erbjuden ett utmanande konsultuppdrag av Mikael Solfors och Hasse Wallman på Wallmans Salonger. Uppdraget är att boka och coacha variete- och skådeartister till de nya showerna på Wallmans Salonger i Stockholm, Oslo och Köpenhamn. Thorsten Andreassen är ju den som startade Gycklargruppen 1987 och fortfarande driver gruppen. Med egna och samproduktioner på Hamburger Börs, Berns Salonger, Nalen, Kaj Skjul 8, shower på Norra Brunn Comedy sedan 1992 och över 2000 företagsshower i ryggen, är han en etablerad artist och kan verkligen branschen.   JOE LABEROs turnélista ser ut så här just nu:
20 december - 10 januari: Kapstaden, Sydafrika
10 januari - 30 januari:  Las Vegas, USA
17-18 februari: Grand Artic Hotell, Överkalix, Sverige
 4 mars - -  : New York, USAERIK NORDVALL är just nu i Thailand - igen. Här trollar han och ger seminarier. Förmodligen kommer han att fortsätta till Taiwan, Singapore, Hongkong och kanske Japan för att också där leva på sitt trolleri. Han kommer inte hem till Sverige igen förrän till FISM-kongressen.Ficktjuven KENNY QUINN  & JOAN reser till Tyskland den 16 december för att arbeta i Heilbronner Weihnachtscircus i Heilbronn. Där ska de uppträda 21 december - 8 januari. Därefter fortsätter paret till Hamburg för att medverka i Hagenbecks Dinner-Zirkus under perioden 10 januari - 26 februari 2006.  Till sommaren kommer Kenny Quinn & Joan till Sverige för att turnera med Cirkus Olympia från början av april till slutet av september. Under turnén med Olympia kommer Kenny till Stockholm för att vara med i FISMs öppningshow. Efter säsongen i Sverige vänder paret tilbaka till Tyskland för att arbeta i varietéer igen.MODERNA ILLUSIONISTERS CIRKELs LILLJUL  hölls i år den 5 december. Över 50 personer deltog i det hellyckade mötet. Ett imponerande julbord, där inget saknades, intogs, varefter kvällens värdpar - Geira och Mr Ess - startade 2005 års en och en halv timme långa julföreställning. De ska ha en eloge för denna trevligt hopsatta show med duktiga artister och finurliga övergångar!

Mr Ess kunde presentera som förste artist Mr Mac. Tre olika - tre lika långa rep, Äggpåsen, Tärning till dukar och blommor, Misslyckade flaggan, svenska flaggan blev Singapores flagga (Mac har ju trollat där) i Duvkastrullen. Så avslutade Mr Mac sin akt med jonglering av klubbor på enhjulig cykel. Goran hade en pratstund med sin apa Micki - som är en chimpans, inte en gorilla som Micki tror - och han kunde t.o.m. trolla bort en ballong. Mr Ess hoppade emellan med Lasso Loop och Geira fick en stor boll av tre små, utförde ett mentaltrick med fyra kort och fick dukar att byta plats i askar.  Mr Ess skulle visa Sedelmysteriet men fick telefon och eftersom  junioren Jonas Lindblad redan stod beredd som publikassistent så fortsatte han med tricket. Mr Dannyman hoppade in som "pausunderhållare" och hann visa repeffekter med ett band, julmålarboken, ringspelet med små ringar, ihoplänkade lånade fingerringar och Osynliga leken i julversion. Dessutom var det en uppvisning i stand up comedy! Andreas Sebring trollade fram en ros och en solfjäder ur en duk, ett blomblad på solfjädern blev ett riktigt ägg, Zombie och pappersspiral ur munnen. Mr Ess och Geira roade med Skelettet i garderoben. Willardo avslutade föreställningen med ett pampigt program: Käpp till band med lysande lampor, detta ner i en påse som blir en duk med massor av blinkande lampor. Halsduk genom halsen, mjölkglasproduktion från två skivor, Acrobatic Knot, Champagneflaska blir Fountain of silks som blir en jätteduk, Vin i tidning, tre olikfärgade rep blir ett, Nya Zombie, ljus blir duk, Zebra silk som blir cape, fjäderproduktion och paper coils.

MIC passade på att gratulera Bengt Yström som just fyllt jämnt och tacka Ulla Harries och Tim Star för värdefulla insatser. Och så blev det kaffe och pepparkaka, och alla fick, tack vare givmilda trollerifirman Harries, intressanta saker i fiskdammen. Och så kom jultomten med välfylld säck, och MIC:s verksamhetsår 2005 var slut. Men medlemmarna har 10 nya möten under 2006, plus seminarier, att se fram mot. Och alla värdar för månadsmötena är redan utsedda liksom ämnena för "work-shopparna" och vilka som ska hålla i dem! MIC har verkligen en styrelse med framförhållning!

    
Mr Mac, Mr Goran med  Micki, Mr Ess

     
Geira, Jonas Lindblad, Dannyman

   
Andreas Seebring, Willardo

Jultomten (Oscar Abrahamsson) med sin medhjälpare (Henrik Jonhed) delar ut julklapparna
Foton Gertrud NilssonVid  MAGISKA BRÖDERNAs höstmöte i Stockholm den 2 december var Tom Stone uppskattad gästartist. Han vann också entrickstävlingen med Dannyman på andra plats.BISSA ABELLI fick den 3 december ett kulturstipendium av Företagarföreningen i Stjärnhov "för attr hon är en glädjespridande gycklerska som roar barn och gamla med dans, sång, teater och trolleri."  Bissa har bott i både Tokyo och Stockholm men har aldrig trivts så bra som i Stjärnhov, där hon numera har sin hemvist.ÖREBRO MAGISKA CIRKEL höll sin julfest den 4 december i en ljus, trevligt juldekorerad lokal på norr i Örebro. Ett 25-tal medlemmar hade anlänt när presidenten Ray Ardo hälsade välkommen och lämnade över ordet till dagens programansvarige Willardo. Festen började med trolleri av två juniorer, som gått i föreningens trolleriskola några år. Gustav visade en förutsägelse  med en telefonkatalog och en myntboxrutin. Johan gjorde Bägarspelet med ett originellt föredrag. Hoppas killarna fortsätter sin förkovran i trolleriskolan! Smörgåstårta smakade bra ovanpå detta, varpå det var dags för dagens gästartister, vilka i inbjudan kallades "tre legender". "Tre veteraner" hade väl varit lämpligare...

Mac Barry inledde: Rep och mutter, duk bort och fram, kortförutsägelse blir fel men rättar till sig, varpå kortet zig-zaggas, rep och knutar, rep och ring, avklippt rep blir helt, papper till 500-sedel, dukar i rör bli hopknutna, Blendo.  Christer el Ricco fortsatte: Försvinnande flaska, 3 olika - 3 lika långa rep, Potty Bicycle Pump, Korttricket Olle, Codology, Cube Dice into a Round Dice-rutin. Cotelly avslutade trolleriprogrammet med: Käpp bort i tidning, Bamboostavarna, reptrick, Six cards repeat, Red Tape-reptricket.

Efter kaffe med lussekatt vidtog lottdragning, där ett rikhaltigt vinstbord snart var slut - liksom en trevlig sammankomst. Det är glädjande att ÖMC och Tärningen nu har gått samman och att man har fått bättre fart på mötena i Örebro.


Gustav, Johan

     
Mac Barry, Christer el Ricco, Cotelly
Foto Gertrud Nilsson 


RENÉ MARVIN, danska Cirkus Baldonis cirkusdirektör, kommer säsongen 2006 att tillsammans med sin fru Thessa framföra en illusionsakt i cirkusprogrammet. René är knappast någon nybörjare i trollerifacket. Han har bland annat framfört trolleriakter i Cirkus Arena 1986, 1990, 1991 och 1992 under namnet Ron Marvin. 1991 och 1992 var Suzanne Berdino - cirkusdirektör Benny Berdinos dotter - hans partner.Referat av Kai Andersen från MAGISKE TIMER I OSLO 26 - 27 november 2005

En braksuksess! Med over 100 til bord under gallamiddagen og meget bra besøk på resten av kongressen, som hadde et meget bra program, er det ingen overdrivelse å kalle kongressen en braksuksess. Samtlige jeg har snakket med var meget fornøyd og håper dette skal bli en årviss foreteelse.Det begynte med Åpningsshow på lørdag med Jarle Leirpoll som konferansier og med tre kvinnelige dansere fra Bårdar. Davido fortsatte så med buktalerdukken Sara som utførte
kulefangsten. Dette var en ny vri på en buktaler og utrolig morsom og flott gjennomført.
Deretter hadde forhandlerne Jan Crosby, Håvard Sand og Pegani dealershow hvor de viste
noe av det  man kunne få kjøpt. Geir Gjelten avsluttet åpningsshowet med Sivart S. Leipingen
som var en figur som holt foredrag om salgsteknikk og beslektene emner. Dette var så moro
at det var på grensen til det farlige. Noe av det morsomste jeg har sett, er alt jeg har å si om
den saken. Etter en liten pause har den ikke ukjente Henry Evans seminar. Helt i toppklasse
dette også, er det bare å si. Evans hadde også en workshop og vår bibliotekar Svein Agnalt
kunne her bekrefte å at det var mye matnyttig å hente.


Sivart S. Leipingen, Henry Evans

Toreno, Egelo, Björn Aulstad, Björn Raeder Dahl


Terje Nordheim och Herman Berthelsen, Vanheden och Sven M. Agnalt


Trond Martin Lien auktionerar ut Eric Hildinis material, Davido

Under middag fikk de som hadde vært medlem i 25 år nål for dette. Ove Diando, Toreno og Dana hadde vært medlemmer i hele 50 år og Dana ble utnevnt til æresmedlem, en tittel han virkelig fortjener. Kvelden ble avsluttet med Davidos fartsfylte 20-årsjubileumsshow. Etter dette fordelte man seg på de forskjellige restauranter og barer til ut i de små timer. Her var det mye fin magi som ble vist, og Boje Hoseth var som "vanlig" sterkt frempå og forbløffet mange av de "vanlige" gjestene også. På søndag var det konkurranser, dessverre ikke med den helt store deltagelsen. Men både seniorer og juniorer deltok. Da det ikke hadde meldt seg på nok deltagere i scene/cabaret for seniorer kunne det ikke avvikles NM for disse. Det kunne det derimot for juniorer. Om konkurransene er det å si at nærmagi for både seniorer og juniorer holdt meget høy klasse, selv om enkelte var litt uheldige. Og jeg må bare nevne Boje Hosets akt i nærmagi. Den var hylende morsom. Etter at dommerne hadde sagt sitt ser premielisten for søndagens konkurranser slik ut:
Nærmagi junior:
1. Vidar K. Strat 245
2. kristian Gundersen 210
3. Exel Engebakken 198

Nærmagi senior:
1. Boje Hoseth 270
2. Kevin Lunde 195
3. Kåre Svingen 185
Scene/cabaret junior:
1. Vidar K. Strat 250
2. Frederico 185
3. Tommy Chrisell 150
Debutantprisen:
Kristian Gundersen
Ray Speedys Ærepris:
Frederico
Junior Norgesmester og 2. napp i vandrepokalen
Vidar K. Strat


Så här glad blir man som juniorpristagare!
Magiske Timer-foton: Kai Andersen

Helt på slutten er det  bare å føye til at valget av Hotell Opera ved sentralstasjonen var et
perfekt valg, rommene var bra, frokosten helt topp og hele arrangemanget ble gjennomført
her. Det skal komiteen ha all ære for. Så et lite tips til neste års arrangemangskomite: Fordel
plasser både til konkurranser, seminarer og gallamiddag på samme måte som man gjør i Lund,
jo tidligere man betaler jo bedre plass får man. Dette vil også gjøre sitt til at man melder seg på
før og ikke venter til de siste dagene, og at de som betaler tidlig slipper å få de dårligste
plassene.Så har man då besökt STOCKHOLMS TROLLERICENTRUM, Porfyrvägen 21, Traneberg. Själva affärslokalen är inte så stor men det finns massor av rekvisita m.m. på hyllorna runt om - och en soffa med bord vid vilket man omgående bjuds på kaffe. Basen själv - Curtelle - har hjäp av Anders Björkman och praon Tommy Sjöstedt. Innanför affärslokalen finns en lagerlokal och en trappa leder ner till en stor källarlokal, där planer finns på utställning av illusioner, en liten scen m.m. Det är imponerande hur stort lager som redan har fraktats hit från ett tiotal leverantörer från hela världen. Att intresset för en trollerifirma i storstaden är stort bevisas av att den besöks flitigt av både stockholmare och förbiåkande. Affären är öppen varje lördag mellan 11.00-16.00.

Anders, Tommy och Curtelle i Stockholms Trollericentrum 
        Foto Gertrud NilssonAKADEMIEN FÖR CIRKUSKONSTENS BEVARANDE I SVERIGE hade sitt novembermöte den 26:e. Ett 30-tal intresserade hade samlats i lokalerna Stora Mossens backe 14, Bromma. Direktör Roy Himsel hälsade välkommen efter att vi serverats kaffe och hembakat bröd. Vi informerades om aktuella angelägenheter så som cirkusfotoutställningen i Vetlanda Museum 10 december-22 januari och Gunilla Manns utställning i Pelles Lusthus i Nyköping med cirkusaktiviteter den 6 januari och besök av The Carling Family den 22 januari. Så presenterade dokumentärfilmaren Anna Duell sina filmer om lindansaren Reino och om familjen Johansson-Wiik och deras Cirkus Scala. Båda har visats i TV men det var roligt att se om dem och höra Annas svar på Johan Vinbergs frågor. Bertil Berglund visade sin film från invigningen av Sveriges Cirkusmuseum i Rörum den 2 juli i år. Man imponeras av de stora lokalernas välarrangerade utställning! Vi fick på filmen även se och höra The Carling Family samt Östbergs & Höglunds utförande av Itusågade damen och Svärdboxen med pappkartong och paraplyer.Densloe har sett generalrepetitionen på årets Christmas Spectacular i Göteborg och ger oss den här rapporten:
"På afficherna står Robert Wells och Joe Labero och det är väl så att det är Roberts koncept även om dom ska spela likvärdiga i år. Kul intro men temat behålls inte igenom showen. Såg man förra julshowen dom hade ihop finns det inte mycket nytt under granen utom ett par fina klappar till publiken. Roberts jularrangemang känns igen men lite justeringar har piffat upp showen och framför allt "Victor Borge Tribute" är ett riktigt roligt nummer med enbart Robert och pianot. Joe kör på sina vanliga trick som i alla fall jag känner igen. Man ska nog inte underskatta publiken för det var inte våldsamma reaktioner på dom trick man kände igen från flertalet gånger på tv. Men det var kul att se att Joe tagit med några av sina riktiga höjdare. Kulfångsten och Razorblade (cirkelsågas i två delar på längden). Stora illusioner som svenska publiken inte sett förut på scen vad jag vet. Kvällen stora publikskratt kom när Joe tar upp en gammal dam och kastar kniv på henne och sedan låter henne kasta kniv på honom. Låter farligt men det var ett mycket trevligt komiskt nummer. Tyvärr var det faktist farligt för Joe skar sig på ena handens knoge men inte en min utan torkade av sig på ryggen och körde vidare. Stort artisteri, the show must go on. Missar och teknik? Jag satt på tredje raden och hade en perfekt vinkel att avslöja magin. Men om vi börjar med förutsättningarna så var detta en nykter gratispublik som kom in från ett regnigt Göteborg. Meningen är att det ska vara förfriskade gäster som ätit julbord i tre timmar. Men Robert och Joe lyckades tända upp publiken tack vare en rolig show. Tempot svajade väldigt upp och ner men detta kanske är något som slipas när det är på allvar. Joe verkade lite trött på sina vanliga trick men sken upp när det blev lite varmare i publiken. Joe missade en del viktiga saker. Jag kanske tycker så för jag är magiker själv men jag lyssnade på publikreaktionerna runt omkring. Kortmanipulationen var riktigt fin men inte lika imponerande för de främsta raderna som såg hur det gick till. Joe tappade vid ett tillfälle fyra ringar när han gjorde ringspelet. Detta händer nog inte igen när det inte är repetition. Största missen som måste fixas var att Joe inte bevakade vinklarna när han gjorde vattensvävningen. Över 400 personer såg tydligt hissanordningen eftersom Joe gick åt sidan. Skulle inte varit problem om han stått stilla i mitten. Att jackan och byxorna krånglade kanske bidrog till koncentrations problemet. Sen skulle "julklappen" till Robert haft bättre musikeffekter. Det är den snurrande lådan där det kommer ut en massa tomtar. Hade blivit större med en trumvirvel vid varje person som kom fram.

Sammanfattningsvis är detta en riktigt bra julshow. För oss som vill ha mer Labero än Wells så får vi ändå en bra show att njuta till lagom salongsberusade. Dryga två timmar musik och magi med bra sång och dans. Geir från Norge som soloartist höll absolut inte samma klass som LaGalia Fraser och dom andra förra gången men de nya numren väger upp ett nytt besök för oss magiker som vill se Joe Labero live. 4 av 5 i betyg för genrepet."JON TREMAINE har i över trettio år arbetat som professionell trollkarl, han är medlem av Magic Circle och har tilldelats föreningens Gold Star. Han har utgivit ett trettiotal faktaböcker bl.a. om trolleri och ballongskulptering. Nu finns två av de senare i svensk utgåva: ”Trolleritrick” och ”Ballonger”. De är i form av en liten ask 15x18x5 cm. Häri finns ett häfte och när det gäller trolleriboxen rekvisitorna bollen och vasen, spikarna genom myntet och en liten miniatyrkortlek. Häftet på 48 sidor beskriver dessa plus tio andra effekter i text och massor av färgbilder. ”Ballonger” innehåller 20 figurballonger, en minipump samt instruktionshäfte på 64 sidor. Detta beskriver mycket utförligt och med massor av teckningar och färgbilder hur man kan göra de vanligaste ballongfigurerna. Och det faktiskt bättre än många av de häften som säljs i trollerifirmor!  Men ingen uppgift finns var ballongskulptören ska skaffa sig fler ballonger… Sett till att priset är 59:- styck så är de fynd att ge till barn och barnbarn – eller att avnjuta själv. Rekommenderas!Två svenska trollkarlar har blivit CERTIFIED BALLOON ARTIST. Det är Göran Nordfeldt/Mr Goran och Kenneth Jensen. Här gäller det inte att kunna göra ballongfigurer utan mer att kunna dekorera med ballonger, från små blomdekorationer till hela balsalars dekoreringar och inte minst att ge affärer extra uppmärksamhet medelst ballonger. Vill du se vad man kan göra med ballonger, så titta in på Görans hemsida www.mrgoran.com - klicka på ballongbilder.Herman Berthelsen, Tönsberg, har just utkommit med en ny bok – ”APPELSIN-HERMAN – gjögleren som ble millionär”. Herman B. är ju i våra kretsar känd som buktalare men även för böcker som ”Skeggete damer og siamesiske tvillinger”, ”Mystikk som underhållning” (tillsammans med Terje Nordheim), som redaktör för ”Kulturnytt” m.m. och för sina samlingar ”Det Glade Arkiv”. Samlingarna har Herman B. haft stor nytta av när han skrev den här boken, som är en utförlig skildring av ett byoriginals fantastiska karriär och av marknads- och nöjeslivet i Christiania, som Oslo då hette, under 1800-talet.

Herman Hansen (1821-1892) började sin affärsverksamhet som 12-åring genom att iförd vita handskar sälja apelsiner – ett bra reklamknep. Och det var härav han fick sitt artistnamn. I 17-årsåldern kom Herman in i gycklarlivet vid sidan av sina andra sysselsättningar för att tjäna pengar. Och det var inte någon större kvalitet på den tidens artister i Norge, så det var inte så svår konkurrens. Efter ett år var Herman även menageriägare, ormmänniska, clown, snabblöpare och visade t.o.m. ”egyptiska tryllerier”. Berthelsen har genom ett gediget forskningsarbete kunnat följa Appelsin-Hermans turnéer genom Norge.

1843 seglade Appelsin-Herman till Ryssland för att pröva lyckan. Men det gick inte så bra – ingen kände honom, han kunde inte språket och här var konkurrensen stor och artisterna mycket duktiga. Det blev en kort gycklarkarriär här. Men turen följde Appelsin-Herman och på ett märkligt sätt fann han ett diamantfält – och snart var han en känd och erkänd diamanthandlare och artistnamnet kastades.

När Herman Hansen första gången på 26 år besökte hemlandet Norge – det blev också det enda återbesöket – var han en rik man och kunde sätta in ett betydande belopp i en bank här. Efter fortsatt affärsverksamhet i Ryssland dog Herman Hansen 1892. Ett långt äventyrligt och framgångsrikt liv var slut. För en del av hans miljonförmögenhet kunde ett sjukhus byggas i Oslo. Om allt detta berättas i boken som jag rekommenderar till dem som vill få en god bild av bl.a. nöjeslivet i gamla dagar och av gycklaren och affärsmannen Appelsin-Herman. Boken är gjord med produktionsmetoden print-on-demand och kanske är det tryckmetoden som gör bilderna lite oskarpa, vilket är min enda anmärkning. Boken kostar 250 norska kronor och kan beställas från herman@detgladearkiv.noMagiker VANHEDEN, i det privata Mikael Sjökvist, kommer att bära ett tungt lass i den magiska julshowen, som ska ges sju gånger på  Stadshotellet  i Hudiksvall. Men det finns möjlighet att utöka antalet föreställningar, och det kommer kanske att behövas, för redan nu är alla föreställningarna utsålda. Mikael kommer från Hudiksvall men bor numera i Göteborg, där han är egenföretagare i bild och ljud. Enligt Hudiksvalls Tidning satsar Vanheden på en heltidskarriär i magibranschen, och i somras var han i Las Vegas och förkovrade sig hos Jeff McBride - och skaffade nya scenkostymer hos Betty´s Action Wear (som syr åt Lance Burton, David Copperfield m.fl.). Showen Abra Cadabra blir en magisk afton i stadshotellets festvåning, där magi, musik och mat kommer att kombineras. 1 december är det premiär.Under tiden 10 december - 22 januari ställer LINDA och ROY HIMSEL ut fotografier med cirkusmotiv på Vetlanda Museum.LE PLUS GRAND CABARET DU MONDE i franska TV5 den 13 november bjöd på flera mycket originella akter. Troupes Bikers visade akrobatik på stora gummiringar. De fem killarna satt på ringarna och hoppade upp och ner, från en ring till en annan, från en ring till handstående på en annan kille osv. Vlad gjorde något jag aldrig tidigare sett - kortproduktioner med fötterna! Han (eller för att berätta en hemlighet - hon) gjorde också ringspelet med fötterna! Finaleffekten var en förvandling av manlige Vlad till den kvinnliga partnern. Shirley Dean (dotter till trampolinkomikern Don Martinez) är en skicklig jonglör med ett härligt humör och tempo - bollar och hattar. Repris på de steppande tvillingbröderna Roman et Salva. Bernard Bilis trollade med kort. Gala Team visade ekvilibristik. Den japanske trollkarlen Ken Weidong med assistent hade en temaakt med klockor. Eld, fickur från flash, fickur på kedjor producerades flera gånger, jätteur, alla klockor som lagts i kista blir massvis med halsband, en genomskinlig ställning i bakgrunden förvandlas till ett stort golvur och assistent nummer två framkommer. Romanovsky har ett imponerande kautschuknummer. Bland annat glider han dubbelvikt ner genom ett 6 meter högt rör - och hans rephoppning är inte av denna världen! Buktalaren Marc Metral får vi ju alla njuta av i FISM:s galashow så jag ska inte beskriva akten bara berätta att skratta får ni göra! Repris på Peter Rosengrens cykelakt. Trapetsduon S Sens gjorde stor succé! Ett mycket avancerat och djärvt luftnummer. Dani Lary avlutade artistkavalkaden med illusionen The man without a Middle (Disembodied Princess).När TIM STAR var Celebrity Guest på magi.nu så svarade han den 4 maj 2002 på frågan om han hade någon hemsida - "Den kommer!". Och nu är den på gång! Titta på två prov på illustrationerna! En njutning bara att titta på bilderna - tänk då att få äga rekvisitan från "Creation by Star"!

Åter ett mycket välbesökt möte i MODERNA ILLUSIONISTERS CIRKEL den 7 november. Det inleddes med Köp, sälj och byt varunder vi informerades om att den tredje artisten i kvällens tema mentalmagi helt plötsligt hoppat av. Det visade sig emellertid att de kvarvarande artisterna mer än väl fyllde kvällens program. Från de inledande förhandlingarna kan nämnas att två framställningar inkommit. Den ena hade synpunkter på att de som ställer upp vid föreningens offentliga föreställningar bör vara väl förberedda (vilket de tydligen inte varit), och detta lovade styrelsen se till i fortsättningen. Den andra ställde frågan om det kan vara lämpligt att föreningsmöten refereras på offentliga Internetsidor (som Sett, hört & hänt?). Detta tyckte styrelsen att det var, eftersom det ger föreningen bra reklam.

Kvällens mentalprogram inleddes av Göran Klyve, som berättade att hans mentalintresse började med Eddie Joseph, vars alla publikationer han skaffade sig. Idag blev det emellertid trick som Mental Epic, B-Wave,  ett smart Max Mavenkorttrick, fyra vita och en svart sten, ett trick med tio kuvert där The Gilbreath Principle utnyttjades, ett "Andetavletrick" som inte använde någon flap, Sanningsmaskinen m.m. En del lärde Göran ut till oss, andra fick vi fundera på... Trevligt och underhållande.

Andreas Sebring tog över och berättade att han började med vanligt trolleri men har kommit mer och mer in på mentalmagin. Han berättade också för oss om sin syn på mentalismen och hur han tycker den ska presenteras. Andreas har tagit många "vanliga" trollerinummer och gett dem en mental touch, vilket gjorde att vi inte alls kände igen hemligheterna utan satt där som fågelholkar...
Hur kunde han veta att Björn ville åka till USA? Varför tyckte Tommy att Andreas rörde vid hans hand två gånger när vi såg att han inte kom i närheten av handen? Och hur kunde han rita samma figur som Trinity ritat? Vi fick veta hur Andreas bar sig åt, men för att kunna få den effekt som Andreas fick fordras inte bara övning utan också skicklighet i att läsa kroppsspråk, ha skärpta sinnen, kunna muskelläsning och gärna hitta en person som är en bra "sändare".

Efter kaffepausen fortsatte Andreas sitt föredrag om mentalmagi och gav exempel. Det var både roligt och underhållande. Andreas är en bra pedagog, och det märks att att han har arbetat mycket med mentalism inför publik. Varje gång Andreas framträtt för oss i MIC har han imponerat och förvånat. Denna gång var vi än mer imponerade och förvånade!

Kvällens work-shop om grunder i korträkningar hölls av Tomas Blomberg. Tomas är en mycket anspråkslös person, så de som inte känner honom, anar inte att han hör till den absoluta eliten när det gäller kortkunnande i Sverige. Här visade han lite av detta när han demonstrerade Alex Elmsley´s "The four-card Trick" där just Elmsley-räkningen ingår. Vi fick träna på denna räkning (de flesta kunde den nog) och sedan vi fått några kort och en utförlig beskrivning (med Elmsley´s tillstånd), så kunde vi  träna vidare hemma på tricket. Tomas lärde oss  en del andra räkningar, som vi också fick se användningsmöjligheter med. En uppskattad avslutning på en helgjuten trollerikväll!


Andreas Sebring med en av de böcker han rekommenderade - och med Mr Raccso som "sändare"

 
  Göran Klyve blev så här glad när tricket lyckades! Tomas Blomberg räknar kort
MIC-foton Gertrud NilssonJÄMTLANDS MAGISKA FÖRENING är en av alla aktiva trolleriföreningar i Sverige. På det senaste mötet rapporterades från TV-inspelningen den 22 oktober. Mac Moto, Max Birger, Ivan den Magiske, Clownerna Pillimaro och Askeladden, Garvsyraartisterna Joe Laborero med assistent Märta, Trollkarlen Christer, Hivaro, Zethino och Mr Hann medverkade. När det inspelade materialet kommer att visas i ByTV var vid inspelningstillfället inte klart. Radio Jämtland önskade intervju med några från föreningen på sitt morgonprogram och den 25 oktober ställde Birger, Berit och Elias upp. Arbetsgruppen för JMF:s 10-års jubileum redovisade planer på att jubileumsmötet genomförs någon gång i augusti månad 2006. Förslag lämnades på att klubben även anordnar möten på mindre orter utanför Östersund, och att klubben i samband med detta ordnar en trolleriföreställning. Detta förslag mottogs positivt av medlemmarna. Mötet den 28 januari förläggs till Domsjö, men först är det ett möte den 4 december i Brunflo. Efter mötesförhandlingarna blev det givetvis en hel del trolleri av medlemmarna.


Från TV-inspelningen. Zethino på G. Mr Hann med assistent.  Foto JMF.

Till ÄLDRE SETT HÖRT & HÄNT NR 41

It´s time for Scandinavia
31 juli-5 august i Stockholm