ÄLDRE SETT, HÖRT & HÄNT
NR 40


alltid på språng efter nyheter


Christer Nilsson -
Christer el Ricco          
Den 8 oktober 2005 erhöll prins Albert av Monaco som representant för familjen Grimaldi av Monaco SMC:s Guldplakett ur president Dag Lofalks hand med följande motivering: "For their long support of the performance of magic at the cultural event MONTE-CARLO MAGIC STARS and for their continuous contribution to the elevation of magic as an art form The Swedish Magic Circle hereby present their rarest award, The Gold Plaque, for outstanding contribution to the art of magic to the Grimaldi Family and the President of the Monte-Carlo Magic Stars, S.A.S la Princesse Stéphanie."  Tidigare mottagare av SMC:s Guldplakett är David Berglas, England.   


< Heidi Marie Krizniks bok ”APPLÅDER” som utkommit på Lindelöws Bokförlag är en översättning av författarinnans ”Applaus”, som kom ut i Norge 2002. Det är hennes debutroman och den har fått många pressrosor och även tilldelats ett debutantpris. Boken berör både cirkus och trolleri. Huvudpersonens pappa reste från Polen 1957 för att ta anställning som cirkusarbetare hos Cirkus Arnardo. Läsarna får veta en hel del om Arnardos start hos Cirkus Express som ormmänniska, om hans trolleriföreställningar och hur han drev sin cirkus. Pappan var även med Arnardo på trollerikongressen i Sandeford 1978, och han såg Egelo trolla och besökte hans trollerishop. Pappan arbetade också ett halvår hos Cirkus Berny. Sonen besöker i bokens slut en föreställning hos Cirkus Merano, där gentlemannatjuven Kenny (=Quinn) stjäl hans klocka.

Författarinnans pappa har arbetat hos Arnardo men slutade efter en månad eftersom han inte fick sin lön - ”men det är en historia som ligger många tiotal år tillbaka” säger Heidi Marie Kriznik, som alltså fått idén till boken hemifrån. (Pris 238:- )Moderaternas partiledare Jarl Hjalmarson (1904-1993) var ju hedersledamot i Svensk Magisk Cirkel och hans trolleriintresse omnämns i Stig-Björn Ljunggrens biografi ”EN KONSERVATIV I SKJORTÄRMARNA” (Hjalmarson & Högberg Bokförlag, 2004). ”Trollkarlen som valde politiken” heter ett kapitel, vari berättas att Hjalmarson lärde sig trolla som gymnasist. Han framträdde i olika sammanhang och kunde delfinansiera sin studier därigenom. Vid en större cirkusgala på Uplands nation såg Brazil Jack ”Trollkarlen från Nilen” som Hjalmarson kallade sig. Brazil Jack erbjöd honom jobb med orden: ”Strunt i dom tråkiga studierna och följ med mig istället, jag behöver en trollkarl till min cirkus. Vi drar ut i hela världen – tänk vilket fantastiskt liv du kan få!” Men Jarl Hjalmarson tackade nej och hamnade i stället i politiken.En påminnelse!
I samband med Taikapiiris 60-årsfirande i januari i år gavs det trollerishower på Savojteatern i Helsingfors. Dessa blev mycket lyckade. TIMO KULMAKKO som då stod bakom arrangemanget kommer i höst att upprepa detta i egen regi. Den 13-20 oktober ges på Savojteatern föreställningar klockan 19.00 varje kväll med matiné lördag och söndag. Marko Karvo, Tina Lenert, Finn Jon, Norm Nielsen, Max Maven, Robert Jägerhorn, Timo Kulmakko är artisterna. I teaterns aula kommer en del av Solmu Mäkeläs cirkus- och trolleriaffischer att ställas ut under tiden 5-30 oktober.  Cirkus Finlandia gästspelar i Helsingfors 5-30 oktober, så det kan vara lämpligt att kombinera Helsingforsbesöket med en bra cirkusföreställning samtidigt!Höstens första avsnitt av LE PLUS GRAND CABARET du MONDE i den franska TV-kanalen TV5 sändes den 9 oktober. Så vi varietéälskare har väntat! Och vi blev inte besvikna - åter ett välmatat program med idel toppakter. Negrey - en akrobatisk trupp med saltomortaler och språng - bestående av sex herrar och en dam (som arbetade i lång klänning!) inledde. Nathan Burton
trollade fram sin partner som en  Barbiedocka i en genomskinlig kartong, hon bytte dräkt snabbt, varpå hon ställdes framför en jättehårfön, varur det blåste så mycket att hon kom att sväva horisontellt, hållande sig fast i denna. Originellt! Roman et Salva är två manliga tvillingar, som steppar till tusen på ett runt bord. Robert Jägerhorn visade sin akt (från FISM-tävlingarna 2003) som utspelas på en flygplanstoalett. Den var nu ännu mer finslipad och är verkligen underhållande. Vertikal Tango  har vi sett flera gånger i detta program och man förstår varför. Det är en helt underbar akt som utspelas på en vertikal stång. Bernard Bilis hade flera riktiga förutsägelser hur korten ordnat sig sedan en åskådare blandat leken. Jazz Girl - fyra män utklädda till kvinnor som kastar och fångar en man med stor skicklighet. Blackmen & Whitemen är en black art-akt, snyggt utförd men lite enformig. TJ Wheels behärskar verkligen sin tvåhjuling. Dimitri et Victoria framför sin klädbytarakt genom att dansa i olika stilar. Fem byten för henne och ett för honom. Olga Pikhienko - ekvilibristik i toppklass på tre piedestaler. Tourisk är en grupp på fyra jonglörer med en originell aktöppning. Men hela deras jongleringsprogram med käglor och en inblandad brinnande fackla, även på höghjulingar, är annorlunda. Boris Wild har alltid charmiga presentationer och även här där det bara gällde att finna ett av en kvinnlig publikassistent draget kort. Pompiers de Paris har också förekommit flera gånger i detta program, men den stora gruppens fantastiska precision, när det t.ex. gäller akrobatik på räck, tål att ses om och om igen! Duo Maiers roade med ett verkligt underhållande trapetsnummer, som vittnade om mångårigt arbete i detta redskap. Dani Lary avslutade med ett utbrytningsnummer. Han fängslas med hand- och halsbojor, låses in i en järnbur som sänks ner i en vattentank. Ett rökmoln, Dani står utanför, drypande våt, och hans partner finns i buren med bojor på sig. Imponerande illusion!   Willardo rapporterar
: "Det andra mötet sedan TÄRNINGEN och ÖREBRO MAGISKA CIRKEL slogs ihop hölls den 6 oktober och besöktes av 11 medlemmar. Hedersgäst var regissören Stig Söderqvist som har många års erfarenhet av att regissera revyer och tillika är  trolleriintresserad. Jonas Århammar var kvällens värd och två akter skulle penetreras. Först ut var Willardo som gjorde Käpp till ljusdioder som sedan stoppades i en påse som blev en Blendo med dioder, Ringspelet, biljardbollar, champagneflaska trollas bort och fram kommer en dukfontän som blir en jättestor duk med påfågelmotov, Vatten i tidning, ljus till duk som blir en zebra silk. Bertramos program bestod av  Pop away Wand, tärning genom hatt, kub på rep, en komisk förutsägelse, hoppande knut från ett rep till ett annat, magnetiskt vatten, färgförvandlande tärning, cigarettetuiet där cigaretterna förvinner, fyra korttrick med jumbokort, mjölk hälles i en svart kub, mjölken försvinner och blir till en vit tärning för att senare åter bli mjölk. Avslutning med blommor som växer fram på gröna stjälkar. Stig kom efter akterna med synpunkter som uppskattades.

Leo Kim visade sedan att en lånad hundralapp som trollades bort återfanns efter en bägarspelsrutin i en fritt vald frukt som hade framtrollats ur bägarna. Niclas Jakobsson trollade fram ett bowlingklot ur en papperspåse, svävande sedel, ljus som försvinner. Mats Kjellström visade ett mentaltrick där en fritt vald sida ur en bok återfanns i ett förseglat kuvert, Newtonbrädan med fyra olikfärgade lampor där höljet på strömbrytarna byttes ut men rätt färg på strömbrytarna tänder rätt färg på lamporna, två korttrick där fritt valt kort kom fram.

Nu börjar det bli fart på trollandet i Örebro!"


Willardo, Bertramo, Leo Kim, Mats Kjellström, Niclas Jacobsson
Foto Ylva Florén, Willy Fogelqvist I SVT:s nya storsatsning med dramaserien "Lite som du" deltar JOHN HOUDI i ett avsnitt som sig själv. Den tvångsmässigt trollande svågern (Morgan Alling) i programserien vill trolla in i Svensk Magisk Cirkel och det är då han stöter på John Houdi. Inspelningen med John skedde i början av mars i år. Det första avsnittet sändes den 2 oktober - det med John Houdi lär vara avsnitt nr 20.


JAHN GALLO skriver: "Vi är åter i Landskrona efter underbara dagar i Portugal. Gun och jag har ju ett trettio år långt kärleksförhållande med Portugal! Vi kom dit första gången efter revolutionen 1976, och sedan dess har vi praktiskt taget varje år arbetat i Portugal, på nattklubbar, varietéer, kasinon och i TV shower! Vi har lärt känna många av Portugals duktiga magiker och även fått tillfälle att arbeta på deras kongresser. Men den här gången blev vi verkligen överraskade och glada! Ut ur det blå fick vi en inbjudan att som hedersgäster övervara kongressen Magic Valongo samt att därefter stanna i den underbara staden Porto under några dagars tid. Jag har av arrangörerna blivit engagerad som talangscout för nästa kongress – man är mycket intresserade av medverkan från Skandinavien - så om någon lämplig kandidat känner sig kallad kan han eller hon kontakta mig per mail  jahn@gallo-magic.com. 
Måndagen den 3 oktober var det dags för "Klubbafton" i MODERNA ILLUSIONISTERS CIRKEL. Detta är ett möte öppet endast för medlemmar och lite annorlunda eftersom alla då närvarande får en MIC-gåva, förtärningen är gratis och man har inbjuden gästartist.  I år var det två gäster - CARL TILLENIUS och PETER BRYNOLF - och tack vare dem fick de 45-talet närvarande en ovanligt diger magisk upplevelse.

Kvällens värd presidenten Mats Ungerstedt hälsade välkommen och informerade om kvällens program, som inleddes med en stunds rekvisitaförsäljning. Det var Ramondo, som tagit med sig en del av Clas Gradells omfattande samling, som såldes till mycket överkomliga priser. Och så intog Carl Tillenius scenen. Han berättade om sin trolleriverksamhet och visade trick däremellan, och det blev en mycket intressant stund. Carls trolleri framförs idag huvudsakligen på konferensanläggningar, där han gör table hopping och scentrolleri. Tillsammans med Julien Dauphin - båda bor ju i Eskilstuna - hyr han en 90 kvadratmeter stor lokal, där de förvarar rekvisitan, har en träningsdel, var sitt kontor, ett allrum, kök, toalett etc. Detta är Carl mycket glad över och rekommenderar andra att ta efter. Skönt att få bort allt trolleri från hemmet, och det blir nu "som att gå till jobbet" när han går till lokalen. Det var Carls pappa som med några kortkonster       inspirerade Carl. Via en trolleribok, upptäckten av Harry Lorayne, SMC, Harries trollerikatalog men främst Mr Colland kom han vidare. Började trolla på fester etc., ställde upp i NM i Oslo 2003 och kom tvåa i kort. Trollade - och gör så fortfarande - mycket i Parken Zoo, där folkparkernas artistbokare såg honom, och det resulterade i en stor sommarturné och en vinterturné. Vid sidan av trolleriet jonglerar Carl och han spelar trumpet.

Ur Collands väska, som han fått överta, plockade Carl fram en del trick som han gjort/gör. Cirgarrett till blomma, Chop Cup, skumgummibollsrutin (från John Houdis häfte), den vinnande kortrutinen, 3 1/2 som mingeltrick, en ballongrutin för barn, Tabary´s reprutin, korttrick med två glas. Carl strävar efter att få skratt, reaktioner och applåder - och det fick han verkligen! Det var mycket god underhållning och bra trolleri han bjöd oss på - hel tiden leende och glad.


Carl Tillenius. Ramondos son Oskar assisterar

Presidenten bjöd oss alla på härlig smörgåstårta till kaffet. Mycket generöst och jag föreslår absolut omval nästa år... Så var det Peter Brynolfs tur. Vi är nog många utanför Göteborg som bara känner Peter för hans rutin med försvinnade och återkommande duk, där han klär av sig plagg efter plagg och duken till sist framkommer på "snoppen". Ett trick som delar publiken i två läger - och gjorde så här ikväll också hörde jag efteråt. Men före denna avslutande effekt fick vi se att Peter är en skicklig och entusiastisk trollkarl, som behärskar det mesta. En imponerande myntrutin där hans sko dyker upp emellanåt, Crazy Mans Handcuffs där han lärde ut flera förbättringar, Ambitious card. När Peter uppträder med kort så vet han inte när han börjar (forceringen) hur mitten (inblandningen) eller slutet (effekten) ska bli - han improviserar helt beroende vad som sker under "början" och "mitten".  Peter rekommenderade detta arbetssätt, men det passar nog inte alla, tror jag... Peter rekommenderade också att arbeta ihop med en kollega - som han just nu gör med Jonas Ljung - där man kan testa, testa, testa och inspirera varandra. Peter visade bl.a. en myntproduktion och kortforceringar som kommit fram på just detta sätt. Imponerande! Peter visade så sin scenakt rakt upp och ner. Ballongskulptering som övergår i slukning av ballong. Reprutin med åskådare som han byter kavaj med. Spett genom tunga presenterades som ett nytt ej prövat trick, där en åskådare läser instruktionen. Och så duktricket....  Det var verkligen roligt för oss att få se Peters mångsidighet!


Peter Brynolf  assisterad av Jan Höjding, Tim Star
Foto Gertrud Nilsson

Carl Tillenius och Peter Brynolf  avtackade med rungande applåder och MIC:s keps och väska.

Så avslutade Tim Star med lite annorlunda mynttrolleri vid en close up-matta, där till sist MIC-logon dök upp på mattan! Det visade sig, att just den fina close up-mattan med MIC-logon var årets gåva till de närvarande medlemmarna, och att rutinen arbetats fram av Tim Star bara någon dag före. Mycket populärt!

En riktig helkväll som medlemmarna lever länge på!

Här intill ses Wolfgang Riebe - den trollkarl som är den mest framgångsrike i hela Afrikas magihistoria. Denna illusion spelades in den 30 september i Kapstaden och ska ingå i en ny TV-serie. Den 25 oktober åker, som tidigare berättats här, LOVE till Kapstaden för att medverka i två av programmen i denna TV-produktion med Wolfgang Riebe.GÖRAN NORDFELDT/MR GORAN svarade för underhållningen vid "Program för daglediga" i Oppebykyrkan, Nyköping, den 29 september. "Trollbunden - skoj och allvar" kallar Göran detta program, där vissa av tricken får en religiös text - s.k. Gospel Magic. (No tear, blommor ur plånbok som running gag, färgändrande skivorna, rep- och ringrutin, Body language, Cocktailshakern, Penna genom sedel, Five dollar repeat, jonglering med bollar, tre olika blir tre lika rep, Kompassen, befrielse ur fängsel, Målarboken i form av The Holy Bible, Dante´s rep- och duktrick.) Programmet slutade med en bön och en psalm och tog 45 minuter. Efter kaffet berättade Göran om varför han började trolla och lite om sina erfarenheter från verksamheten. Han demonstrerade även sin förmåga att tillverka ballongfigurer samt gav prov på mer underhållning med religiös anknytning. Programmet, som presenterades lugnt och sympatiskt, uppskattades av publiken.

 
Foto Gertrud Nilsson

Mr Goran gav också ett flertal föreställningar för skolelever i kyrkan. Det var ett mycket bra 45 minuters barnprogram (Pop-away-wand, Conny Rays presentpaket, Fiskarna, Vandrande kaninerna, befrielse ur fängsel, repstumpar blir helt rep med vilket en reprutin görs, Misslyckade flaggan, Bible Colouring Book, pappersrivning med textremsa "Jesus är barnens vän", ballongdjur till assisterande barn) som innehöll en mindre del religiösa och tankvärda texter.Norsk tryllekongress i november! Endelig en norsk tryllekongress igjen! Magiske Cirkel Norge har gleden av å ønske deg hjertelig velkommen til «Magiske Timer» i Oslo 26.-27. november. På kongressen vil du oppleve show, bankett, konkurranser, trylledealere, seminarer og mye mer!
Tryllekongressen vil foregå på Rainbow Hotel Opera. Hotellet ligger i tilknytning til Oslo sentralstasjon/Flytogterminalen og Oslo Bussterminal. Du finner all offentlig transport rett utenfor døren. Det er også mulighet til å parkere i hotellets garasje eller i et av P-husene i nærheten. Under kongressen blir det to seminarer. Fra Argentina kommer Henry Evans. Han er verdensmester i korttrylling fra FISM-kongressen i Lisboa for noen år siden. Han kommer til Oslo med et helt nytt seminar, «Impossible Conditions». Seminaret tar for seg trylling med mynter og kort. Evans viser også hvordan du presenterer en effekt på en optimal måte. Ringrevene Jan Crosby og Toreno har gått sammen om å lage et seminar med tittelen «Stand-up-trylling uten nerver! Triks som alle kan gjøre». Garantert matnyttig fra de to erfarne artistene. Davido feirer 20 år som profesjonell i år. Spis godt på banketten og nyt samtidig en helaftens jubileumsforestilling med Davido, profesjonelle dansere og gjesteartist Geir Gjelten. Hele tre trylleforhandlere vil ha stand i et eget rom under kongressen: Crosby Magic (Norge), Pegani (Danmark) og Sand Magic (Norge). Her har du mulighet til å sikre deg det siste på tryllefronten. Under «Magiske Timer» vil det bli arrangert NM i trylling for juniorer. Samtidig blir det konkurranser i nærtrylling og scene-/kabarettrylling for voksne. Dette vil ikke være et senior-NM, men en frittstående konkurranse. Meld deg på allerede i dag! Kontakt konkurranseleder Bjørn Johansen for nærmere informasjon og påmelding på telefon 32 81 04 26 eller via epost post@magiskecirkel.no. Under hele kongressen vil Norsk Tryllemuseum ha en egen utstilling hvor du får vite mer om tryllingens historie i Norge. Museumsleder Terje Nordheim tar deg med på reise til en spennende fortid. Det vil også bli arrangert et besøk til Norsk Tryllemuseum under kongressen. Få med deg «Magisk auksjon». Mange unike artikler fra Hilding Erikssons loft skal under hammeren. Henry Evans holder en to timer lang workshop hvor en eksklusiv gruppe på maksimum 12 personer får lære triks og grep han ikke tok for seg i seminaret sitt. På grunn av at verkstedet bare er åpent for 12 mennesker, er det ikke inkludert i kongressavgiften. Spørsmål? Ring +47 98 24 98 05 eller send en epost til post@magiskecirkel.no. Følg med på www.magiskecirkel.no for oppdaterte nyheter om kongressen.SVENSK MAGISK CIRKELS HÖSTMÖTE i Uppsala den 24 september 2005
Klockan 09.00 var det samling i Katedralskolan med välkomstfika. 25 medlemmar hade anmält sig och betalat avgiften, men under dagen droppade det in en och annan oanmäld...  Jag förstår nog inte riktigt hur man kan vara medlem och påstå sig ha ett brinnande trolleriintresse och sedan inte komma för att se ett värdefullt seminarium, en innehållsrik auktion på trollerirekvisita och en trolleriföreställning i toppklass?

Det var alltså glest i stolsraderna när Conny Ray började sitt seminarium klockan 09.30 i den stora, ljusa fina salen i Sveriges näst äldsta skola, där Gustav Vasa och Dag Hammarskjöld är två av de f.d.eleverna. Vi trollkarlselever fick också lära oss saker här. Conny Ray delade med sig av sitt kunnande om trolleri för barn - både i teoretiska och praktiska exempel. Ur sin nya bok "Familje Trollarens Uppslagsbok" hade han plockat ut några ord, som gicks igenom: aktivera, avslutningen, inlärning, mål, running gag, stora saker, timing, upplevelse.  Det var ett både intressant och underhållande seminarium - och så fick vi se en hel del trolleri också!

Klockan 11.00 informerade SMC:s president Dag Lofalk om några av de kommande aktiviteterna inom föreningen och lite om FISM-kongressen. Klockan 11.05 startade auktionen med material skänkt av Björn Lagerholms dödsbo, John Houdi och Lars-Peter Loeld. Behållningen går oavkortad till SMC:s Blomsterfond. Denna gång fick den ett tillskott på nära 9.000:-  Det borde blivit mycket mer, men som sagt deltagandet var dåligt, buden i lägsta laget och en hel del så låga att de inte kunde godtas.  Men auktionsförrättarna Curtelle och Loeld med god hjälp av Bo Jonsson lyckades i alla fall få in t.ex. 2.000:- för en Rabbit Box, 1.500:- för en Prediction Box, 1.200:- för Owen´s Myntkylare, 700:- för Don´t Ring That Bell, 460:- för Appearing Broom, 450:- för Goldfishbowl Production, 325:- för Master´s hat med dukar. 

Efter lunch på valfritt matställe började föreställningen "It´s Magic - en show med Svenska landslaget i magi" på Reginateatern klockan 14.00. Första raderna var besatta av trollkarlar men resten fylldes väl upp av lekmannapublik eftersom denna, fredagskvällens och lördagskvällens föreställningar var offentliga.

Föreställningen inleddes av Malin Nilsson, som blåste såpbubblor, en blev en glaskula med vilken tillsammans med knivar blev jongleringsverktyg. Glaskula stacks sönder och blev till vatten. Konferencieren Johan Ståhl hälsade välkommen och ledde oss genom föreställningen, elegant klädd och med ledig stil. Reggie Simon visade sin tävlingsakt (sönderriven tidning blir hel och kastas ut till publiken, kort, jättekort, fingerborgar, sidenband till ros, mynt) som satt bra som vanligt. Men jag förstår fortfarande inte vitsen med inledningen på engelska... Erik Nordvall gjorde också sin korttävlingsakt som inleds med penna genom kinden m.m. Två åskådare fick komma fram och sitta vid bordet som stod på golvet framför scenen, vilket tack vare teaterns starkt sluttande åskådarplatser fungerade bra. Detta är ju korttrolleri som är underhållning! Malin Nilsson framförde sin fantastiska ringspelsrutin och dito reprutin. Detta är poetiskt trolleri som bara inte kan bli bättre! Akten avslutas med jonglering med rep, hatt och stav. Efter en kvarts paus med möjlighet att inta förfriskningar kom Mr Jacoby, som inleder med ett finger blir två etc. Ska bli intressant att se hur sådant trolleri tas emot i världsmästerskapstävlingarna! Två långa inlägg med D´lite och Dansande duken och så den nyinlagda finalen som överraskade. Jacoby trollar bort sig själv stående på ett bort och återkommer på en motorcykel (eller vad det var?). Julien Dauphin framför också sin tävlingsakt (eld i händerna, handskar till duva, fjäderfångst - blir duva, duva till konfetti, pappersduva blir två duvor, multiplying eggs, duva ur ballong, buren med duvorna trollas bort mitt bland publiken). Mycket bra duvakt. Peter Brynolf hade tvingats lämna återbud och i hans ställe gjorde Mr Dannyman ett gästspel med sin closeup-akt som han vann SM med. Akten kan inte beskrivas - ska upplevas och höras. Allt framförs ju på rim! Mycket underhållande! Avslutningsnumret svarade Tin Josefsdotter och Malin Nilsson för. En imponerande eldshow med brinnande solfjädrar, eldkäglor, eldkedjor, eldslukning m.m. i ett enormt tempo!  Detta var verkligen en show som SMC och Landslaget kan vara stolta över att stå som arrangörer för.

 
Conny Ray, Reggie Simon, Malin Nilsson

Erik Nordvall, Johan Ståhl, Julien Dauphin

Mr Jacoby, Mr Dannyman

Tin Josefsdotter och Malin Nilsson
Foton Gertrud Nilsson

Vi hade glädjen att se även fredagskvällens föreställning. Här var det Johan Ståhl som ersatte Peter Brynolf. (Wrist Rotation, kycklingen som hittar ett draget kort samt Instant Magician). Johans version av Instant Magician är den bästa jag sett någon svensk trollkarl göra - perfekt musik, fantastiskt roliga handrörelser, lagom många trick - en riktig skrattretare!CONNY RAYs trolleribok "Familje Trollarens Uppslagsbok"  har just utkommit. Detta är Conny Rays 19:e bok, och den vänder sig enbart till trollkarlar. På bokens 146 sidor delger han läsaren sina erfarenheter från A till Ö - erfarenheter som Conny Ray samlat på sig under 40 år som just familjetrollare. Boken är späckad med visdom, idéer, tips, artistiska hemligheter, erfarenheter m.m. Jag är imponerad! När jag läste igenom boken trodde jag att jag skulle hitta något som förbisetts. Inte - Conny Ray tycks ha tänkt på allt! Själv har jag trollat för barn i åratal och borde väl lärt mig läxan genom åren, men här tipsades jag om många saker som jag genast ska ta itu med. Detta är inte en bok att bara läsa igenom - den ska studeras och den ska läsa om och om igen och även användas som ett uppslagsverk, när så behövs. "Familje Trollarens Uppslagsbok" är utan tvekan den absolut viktigaste bland de böcker som berör trolleri för barn som jag läst. Boken kostar 340:- plus frakt och kan köpas här:
www.trollpennan.se/connyray/


Till ÄLDRE SETT HÖRT & HÄNT NR 39.

 
It´s time for Scandinavia
31 juli-5 augusti