ÄLDRE SETT, HÖRT & HÄNT
NR 38alltid på språng efter nyheter


Christer Nilsson -
Christer el Ricco


Toledo skriver: "Idag den 6 september blir SELMA F 19 år och är pensionär. Inget märkvärdigt kan tyckas . . men hon är en duva. Dessa blir 'normalt'  på sin höjd 10 kanske 12 år gamla. Men det är klart, med kärleksfull omvårdnad så kan de bli äldre.  Pensionär skrev jag. Ja, efter sisådär 8-10 år som deltagare i mina trolleri-program så brukar jag pensionera fåglarna. Och en skrattduva typ Java kan då trivas och bli gammal. Selma F. är i alla fall, hittills, den äldsta duva jag haft. Som pensionärer får de leva hos mig livet ut som tack för deras medverkan under många år."Vid Stockholms Auktionsverks auktion den 29 september finns följande post med:
"3220 - CIRKUS. Tidningsurklipp, danska, 1920-30-tal, samt cirkusprogram, danska, samma tid, monterade i 2 vol. i folio, ngt nötta bruna samt. hfrbd. 2 vol.
Omf. totalt 290 s. m inklistrade tidningsurklipp o. 78 s. m. inklistrade program.
Utrop: SEK 1 800-2 000 (EUR 193-214)"Den 2 september gavs på Culturum i Nyköping "Gränslös föreställning" - en två timmar lång show innehållande musik, sång, dans, modevisning, tygakrobatik, jonglering m.m. från olika länder. Givetvis var även trolleri med och det utfördes av Mr ZETH. Assisterad av clowner från ungdomscirkusen Cassiopeia utfördes Dante´s rep- och duktrick och Parasollillusionen. 


Foto: Gertrud NilssonLOVE har varit aktiv i sommar som vanligt. Han har trollat på  Åland och på en  kryssning runt Skottland, vilken han också tog som en slags semester. I juni spelade Love & Stefan in en reklamfilm för TV4 plus. Det gällde reprissändningen av serien Lost  - och det inslaget har ni säkert sett? Den 20 augusti var det en trevlig gala i Tonhallen i Sundsvall. 1000 personer i publiken, Afrodite och idrottskändisar osv. plus Love som fick dem att skratta. Galan var en insamling för två olika fonder. I slutet av oktober åker Love till Cape Town och spelar in två TV- program med Syd-Afrikas mest kända magiker - Wolfgang Riebe. Magiska Teatern - dit f.ö. Stefan Schützer flyttat permanent - står och väntar på att man inom SMC förstår vilket toppenställe det är att förlägga t.ex. ett SM på! .Arne Iversen meddelar: "Skatteregler stenger CIRKUS ARNARDO. Sirkusdirektør  Arild Arnardo er oppgitt over skatteregelene. På grunn av den nye artistskatten må sirkuset avslutte sesongen tidligere enn planlagt.  Skatteloven forutsetter at en sesong varer i 183 dager. Hvis den er lengere må artistene ha fast ansettelse og blir da skattet for hele ansettelsetiden. Det rammer cirkusene som er prisgitt å ha utenlanske artister."Timotie Giradon och Magnus Jonsson från GYCKLARGRUPPEN JAUVET uppträdde på Hertig Karls Marknad i Nyköping den 20 augusti. De inledde med en föreställning från scenen klockan 10.30. Denna började med en stunds prat om gruppen, och Timotie berättade en "saga". Några flic flac, en fusksvärdslukning och kniv genom armen, jonglering från olika länder, devil stick, sticka genom näsan och omvridning, sked in i näsan och sedan avslickning av skeden var programmet.  Detta upprepades sedan på marknadsgatan under dagen.WILLARDO refererar trolleri på Hertig Karls Marknad i Nyköping den 20 augusti.
"CHRISTER NILSSON och VIKTOR WILSON uppträdde som Hertig  Karls Hofmechanicus med lärling. Christer har nu trollat på marknaden i 10 år och Viktor har varit med i 3 år. Programmet som uppfördes inne på stora scenen på Borggården inför ca 150 barn och vuxna tog ca 25 minuter. Tricken var: Viktor inledde med framtrollning av blommor i skål, en gul duk försvann och återkom ur Viktors mun. Christer  utförde Lasso Loop och 20th Century Silks med en pojke från publiken. Ormburken, Tel´s Bell, Multiplying Wands och som tack fick pojken trolla fram ”guldpengar” ur draglådan. Viktor gjorde ett avklippt rep helt för att avsluta med Professor´s Nightmare, som blir ett helt rep där slutligen knutarna trollas bort. Christer visar bild på Hertig Karl vilken stoppas in i Kortkassetten, varifrån den försvinner för att återfinnas i Viktors hatt. Tog fram en pojke igen som fick ta ett kort ur en bokstavskortlek, kortet stoppades in i leken och Viktor kom med Kortankan som med förbundna ögon plockade fram det dragna kortet. Även denne pojke fick givetvis framtrollade "guldpengar". Christer gjorde Hoppande kaniner. Viktor fortsatte med ringspelet (8 ringar). Avslutning med produktion ur Square Circle med flagg-girlanger och en jättedrakduk. Christer överräckte en blombukett som tack för hjälpen till Viktor. Viktor gillade inte färgen, plockade bort blommorna och genom att lägga över en duk, så trollades nya blommor fram. Bra flyt och bra respons från publiken."


Foto: Willardo

Underhållningsficktjuven KENNY QUINN ger goda råd hur man undviker att bli bestulen av oärliga ficktjuvar, och detta skriver tidningarna gärna om. Den 17 juli hade  t.ex. Århus Stiftstidende en helsida och den 4 augusti hade Randers Amtsavis också en helsida, båda tidningarna med flera stora bilder. Onekligen fin reklam för vår danske vän. Till jul ska Joan och Kenny vara hos Heilbronner Weihnachtscircus i Heilbronn 18 december till 8 januari.Den 11 augusti åkte Gertrud och jag på en "minisemester" för att se lite trolleri m.m. I Katrineholms Stadspark var det "pensionärsdag", och här trollade KAJ d.v.s. Kaj Marc-Wogau. Detta var hans första offentliga framträdande sedan han återkom till Katrineholm efter 18 år i USA.
Det var ett kort program med band som länkas ihop och befrias, en dam från publiken " blir en kanin", "hypnotiseras" och kan inte klippa med saxen, men när den fungerar så visar det sig att hon ur ett papper klippt ut en ruter tia - precis det kort som hon tidigare valt. Senare samma dag framträdde Kaj på en scen utanför varuhuset Kvarnen - men då var vi på väg mot Filipstad, där vi träffade INGE PEDRO & LILY. Alltid lika roligt att se det pigga trollarparet och höra Ingemar berätta om sina upplevelser på scener världen runt.


Mr Kaj

Vid Gustaf Frödings Minnesgård - Alsters Herrgård, strax utanför Karlstad, invigdes i våras Magasinet med 149 platser. Här ger man en mängd föreställningar under sommaren, och glädjande nog har man i år även fyra magiska aftnar. För dessa svarar MICKE ASKERNÄS - tidigare känd som Magic Mike. Vi såg den en timmes långa premiärföreställningen den 12 augusti. Eftersom det var den första offentliga föreställningen och man tydligen inte haft möjlighet att repetera tillräckligt och att datorn från vilken allt ljud skulle köras ifrån kraschade, så blev det en del longörer, men det kommer säkert att rättas till vid de återstående föreställningarna. Tråkigt var det att publiken svek - 20 personer kan inte vara så roligt att jobba för. Var befanns sig t.ex. traktens alla trollkarlar? Hoppas de infinner sig den 26 eller 27 augusti!

Från den helt svarta scenen inledde Micke till musik med D´Lite, bowlingklot ur tom påse, skedböjning och produktion av kvinnlig assistent ur Tigerburen. Här och under föreställningens gång är Stefan Askernäs behjälplig. Micke hälsade välkommen, trollade bort en champagneflaska i en påse och presenterade sin assistent EMELIE WALLBERG, som visade: Käpp till duk, duva ur duken, biljardbollarna, duva ur duk, duvorna i sin bur förvandlas till ett bowlingklot, Appearing cane.

 
Emelie i Tigerburen och med biljardbollar

Micke lånar en femtiolapp som han förvandlar till  en hundralapp - och ger den belåtne åskådaren. En större sedel lånas och genomborras med penna. Emelie stiger in i en box, som förminskas till hälften, varpå ett rör sticks rakt igenom. Ett skynke hålls upp framför Micke och plötsligt saknar han överkropp. En pokerhandseffekt. Jumbo Sidekick. Emelie trollar bort en duk, arbetar i tyg (ett luftnummer) och där uppe återkommer duken. "Magic Mike" återupptar sitt fakirnummer med att föra upp en spik i näsan och köra en sticka genom armen (ej trolleri). En boktest, bowlingklot ur attachéväska, en invecklad korteffekt och draget kort hittas med munnen - är fel - men rätt kort är hopvikt i munnen. Avslutningstricket: fem pappersmuggar på ett bord, publiken väljer en mugg som Micke plattar till med handen - under alla övriga finns en stålspik. Upprepas genom att en åskådare får placera en spik under en av bägarna - Micke krossar en och en tills bara en återstår - därunder finns spiken.

 
Emelie med duva, Micke med spikar och muggar


Micke och Emelie


Emelie, Micke och Stefan

Så bar det av till Arboga Medeltidsvecka. Ett helt imponerande arrangemang med festtåg, marknader, hantverksby, utställningar, härkamp, riddarspel, avrättning m.m. Men det mest fantastiska är att nästan hela Arboga ställer upp och klär sig i medeltida kläder och finns med!  Här såg vi MURDRAK trolla den 13 augusti i Barnens gränd, där buktalaren Palle är bas. Murdraks program: Påse visas tom, duk trollas bort, duken finns i påsen. Denna ändrar färg flera gånger. Eldboken. Fackla till duk. Halsduk ändrar färg. Tre rep blir ett. Färgändrande solfjäder. Fyrkant klipps ur papper - blir cirkel. Metallcirkel blir fyrkant. Fyllt glas produceras ur tom påsem. Vätskan hälls i skål - skålen tom. Enkronor går genom bordsskivan. Prickig duk produceras ur Drawer - prickarna försvinner från duken. Prickar kastas mot duken, den blir prickig igen. Kanon avfyras som final. Barnen som assisterade fick ett visitkort som tack för hjälpen. Senare under dagen gatutrollade Murdrak.

   
Murdrak trollar

I Arboga fick vi också se gatuartisten ZACK SEGELSTRÖM. En artist som verkligen kan uppträda, fånga en publik och hålla den kvar. Medelst diabolo, jonglering med tallrikar, bollar, kniv, yxa och äpple, eldkäglor samt rola-rola - allt med underhållande föredrag - roade han den alltmer växande publikskaran omkring honom - och sist men inte minst och den svåraste konsten av allt - fick den att totalt fylla hatten med sedlar! Att se Zack i aktion var resans absoluta höjdpunkt!

   
  Zack
       (Samtliga minisemesterfotos Gertrud Nilsson)


Information från Thomas Walter:
Nu har Teatermuseet i Malmö haft start och vernissage på sin Magi- och Cirkusutställning. Den 4 augusti trängdes c:a 125 vernissagegäster (rekord, sades det!) för att bevista invigningen, förrättad med den äran av El Globo/Ulf Mörling, som bl.a. berättade minnen från sin vänskap med sin forne magiske lärare Hector El Neco. Öppningsceremonin innehöll givetvis också det klassiska avklippta och lagade repet!  Cirkusavdelningen är skapad av den kände cirkuskännaren, scenmästaren och cirkusmodellbyggarentusiasten Hilmar Key och den i cirkuskunskapssammanhang lika bekante Sven Malmros. Tyngdpunkten har lagts på europeiska cirkusar vad det gäller afficher och program och naturligtvis ställer Hilmar ut sin magnifika cirkusmodell som han byggt på i tre decennier!
 
Den magiska avdelningen har Thomas Walter arrangerat. Här presenteras skånsk magihistoria i form av affischer mm, och i en brochyr som delas ut får besökaren en kortfattad summering av magins utveckling från trollkarlen Dedi, c:a 2500 f. Kr. och fram till våra dagar. Klassisk rekvisita presenteras också (helt utan avslöjanden av magiska hemligheter) bl.a i montrar.  Det utställda materialet kommer från privata samlare och  Carboni och Carbonitas förnämliga affisch med kvastillusionen har vänligen donerats till Sven Kindboms minne av Christer Nilsson på Sveriges Magi-Arkiv, vilket Teatermuseet och Thomas Walter tackar innerligt för! Den unika filmen med Hector El Neco visas också under utställningen. Denna 16 mms film spelades ursprungligen in 1954 och användes vid en av Sveriges Televisions första försökssändning på Tekniska Högskolan i Stockholm, en sändning från ett rum till ett annat!  Thomas Walter är mycket glad och stolt över att Ulf Mörling lånat ut och gett sitt tillstånd att visa filmen i samband med utställningen. Filmen kommer bara att visas under utställningen sedan hamnar den åter i Ulfs kassaskåp! En lika unik film med Gentleman Jack och Majlis på Victoriateatern i Malmö från oktober1983 visas också. Detta var förmodligen deras sista offentliga föreställning. Gentleman Jack/ Tommy Iversen gick bort 22 november 1984.
 
Utställningen är öppen 5 augusti - 9 oktober, tisd, fred, lörd, sönd, kl. 13.00-16.00.

                   

    Utställningens affisch och några foton från utställningen
Foto Thomas Walter
Först nu har jag upptäckt att Bokförlaget Forum redan 2003 gav ut Neil Gaimans läsäventyr American Godds på svenska under titeln AMERIKANSKA GUDAR. Det är en "magisk" berättelse, som skulle kunna vara sann. Att jag tar upp den här beror på att huvudpersonen Shadow är mycket intresserad av mynttrolleri, och sådant sysslar han med genom hela boken. För att beskrivningarna av mynttricken skulle bli korrekt beskivna, så anlitades Jamy Ian Swiss som teknisk expert. ISBN 91-37-12227-4. DANIEL KARLSSON verkar ha brutit ner stå upp-krogen Norra Brunns motstånd mot trolleri.
 Daniel var ute en kväll med den som bokar artisterna här. Man brukar inte vilja ha någon trollkarl som uppträder på Norra Brunn. *  Men när bokaren fick se Daniels trick tyckte han det var jättekul. Så förra veckan förhandlade Daniel Karlsson om att trolla på Norra Brunn varje kväll som de har stå upp-show där.  Trollkarlen från Blekinge har också spelat in ett pilotprogram för Sveriges Television. Daniel har en tid haft en idé om att åka runt bland barn på skolor och trolla och filma deras reaktioner. Den programansvarige på SVT som sett filmen är enligt Daniel Karlsson mycket intresserad.

* Fast om rätt ska vara rätt så har ju både John Houdi och Häckner trollat på Norra Brunn
sedan 1991 och fram till 2001. Dessutom close-up-trollade Micke Askernäs här veckan innan senaste SM.MAGISKA PALATSET och dess team ger sig inte! Man har nu fått klart med  Kulturkammaren i Norrköping att få starta upp affärsidén ”Magiska Palatset” med en helg där den 9–11 september. Kulturkammaren har bästa tänkbara lokaler (foajé och close-up show-rum), och tanken är att äntligen få testa affärsidén i verkliga livet, få prova på och komma igång med rullande trolleriföreställningar. Nu vill man visa att det går att arrangera och skapa en tät magisk miljö, där man kan entusiasmera en publik i alla åldrar till en upplevelse som ska ge ett bestående intryck och något man gärna pratar positivt om till andra.

Fredagen är fri från entréavgift och avsedd för speciellt inbjudna: dagis och skolor, tidningar och media, sponsorföretag, nyckelpersoner m fl. Magiska Palatset tror sig kunna få alla föreställningar och upplevelseaktiviteter under fredagen dokumenterade av en kunnig filmare / klippare. Lördag och söndag är till för allmänheten och en betalande publik.

Barnshow: 90 minuters oförglömlig magisk upplevelse, där det hela börjar med en ca 30 minuters barnshow,  en kul magisk paus med mingeltrolleri m.m., och så en lika lång barnshow med en ny trollkarl. Klockan 10.00, 13.00 och 16.00. Biljettpris 75 kr för barn – 100 kr för vuxna.

Peter Kirby erbjuder en familjeprisvänlig lunchbuffé i sin magiska restaurang Cabaré kl 11.00 –15.00.

Kvällsshow: lördag eller söndag kväll från kl 19.00 med en god varmrätt till det magiska priset 95 kr i restaurang Cabaré och/eller vår avslutande magiska close-up show med Mr Dannyman kl 21.00 för 120 kr. Paketpris 200 kr / biljett.


   


En magisk afton

med magikern Micke "Magic Mike" Askernäs

Magasinet, Alsters Herrgård, Karlstad, 12-13 samt 26-27 augusti klockan 19:00
Entré 100 kr

Biljettinfo: 054- 83 40 81   Mer info på www.askernas.com

Följ med på en spännande resa i magins värld med underhållaren och magikern Micke "Magic Mike" Askernäs. Micke bjuder dig på en kväll med nervkittlande tankeläsning och sprudlande magi.

 


Marcus Persson berättar:
"Efter fyrtio timmars inventering och cirka sexhundra artiklar antecknade så var det dags för BERNANDOS UTFÖRSÄLJNINGSDAG den 23 juli, och källardörren på Hagagatan 18 i Bromölla öppnades klockan 10.00. Det hela var relativt lugnt till en början med ett fåtal besökare den första timmen. Därefter fylldes källaren till bredden med folk som hittat till House of Magic. Flera kända ansikten från GMK, SMC, TIG och SIC besökte oss under dagen. Det blev en hel del trollande i källaren, både demonstrationer och spontantrolleri. De flesta besökare var barn med föräldrar, nybörjare och den som var mest glad av att hitta till Bernhards källare var en yngre kille från Sandnäs i Norge, som var på semester i pappas hemort. Klockan 16.00 stängdes källardörren, och Bernhard var mycket nöjd med dagen. Så Bernhard och ”kusinerna” David och Marcus Persson tackar alla som besökte Hagagatan 18.

 
Bernando                             David, Bernando, Marcus

Vad händer i framtiden? Bernhard fortsätter att sälja ut sitt lager med 30% rabatt på alla varor. I och med att både Bernhard och Margit är till åren och känner att de dagliga sysslorna vid huset blir för mycket för dem, så står de i bostadskö i väntan på en lägenhet. Därför har vi, Marcus och David, gjort allt för att hjälpa och underlätta för Bernhard och Margit. Vi har också tagit beslutet att ta över delar av verksamheten. Vi fick godkännande av Bernhard att överta namnet ”Bernandos Magic”, för vilket vi känner stor ära och stolthet. Vi köpte även upp en del av Bernhards lager, cirka 100 effekter, vilka kommer att ingå i det sortiment som håller på att sättas ihop av ”kusinerna”. De flesta effekterna är främst riktade till nybörjare, och tanken är att effekterna ska läggas ut på Internet för försäljning, men eftersom David reser till Bangkok i studier lämnar han mig Marcus hemma. Då jag har fast jobb, trolleriföreställningar, hus, sambo och barn så vill jag inte ta mig vatten över huvudet, varför ni kommer att hitta oss på Internet någon gång efter årsskiftet. Vi kommer att närvara på ”Magisk Weekend” i Lund som tidigare och ser fram emot att träffa er där.
Annars är ni varmt välkomna hem till bostaden, där en liten affärslokal håller på att inredas ."

Marcus Persson, Betesvägen 11, 294 77 Sölvesborg. Tel: 0456-15558, mobil: 0733525003.
Mail: marcusper75@yahoo.seEL DUCO har varit på THE MAGIC CIRCLE CENTENARY CELEBRATIONS i London
20 - 23 Juli 2006 och berättar:
"950 personer hade samlats till jubileumet. Utsålt långt i förväg.  Detta var ingen vanlig kongress. Här fanns så mycket annat. Historik, talkshows m.m. Jag var där som handlare och FISM-representant tillsammans med Dag Lofalk och John Houdi. Omöjligt att referera alla aktiviteter då jag inte hade möjlighet att se allt men här följer en del intryck. Kongressen startade med British Close-Up Gala. Vad sägs om de här namnen: Nicholas Einhorn (rent grym i sitt framträdande), legenden Alex Elmsley, Patrick Page, Michael Vincent (se honom på FISM) och alltid lika rolige Bob Read.
Öppningsgalan med underrubriken "One Hundred Years On" hade inte mindre än 14 akter! En lång och seg historia på 3,5 timmar där David Berglas och Norm Nielsen var den stora behållningen. David Berglas gjorde "svävande bordet" med medverkan av 10 personer från publiken.
Steve Cohen's Chamber Magic. Steve är känd i USA  som "The Millionaries' Magician". Han gav tre föreställningar av det program som han kör bl.a. på Waldorf Astoria i New York.
Juan Tamariz One Man Show drog fullt hus flera gånger om. Se honom i Stockholm.  Ali Bongo höll sin välkända lecture "In the Shade of the Banyan Tree. Tomsoni's lecture var den som folk pratade mest om efteråt. Han gjorde bl.a. en imitation av Dai Vernon som var high class. För mentalisterna fanns Mark Salem med sin lecture som var samma som vid SAM-kongressen i New York för några år sedan.
Meet The Legends med Peter Reveen, Silvan, Cesareo Pelaez och Billy McComb var mycket intressant och roligt.  Speciellt AlanAlan och Billy McCombs inlägg. Så kom då den först stora galashowen med titeln "The Paul Daniels Magic Show". Här fick man se en del artister som Paul haft i sina tidigare TV-produktioner. Hans Moretti, Ducan Trillo, Maki
Kitami, Norbert Ferré, Jerome Murat samt Nathalie Enterline. Standing ovations för Jerome Murat och Norbert Ferré. Så nu vet du vad som väntar dig i Stockholm nästa år. Paul var naturligtvis på topphumör och struntade i om showen blev 3,5 tim lång. "I don't care, I am not paid".
Jim Steinmeyer's lecture om Robert Harbin var mycket intressant. Han skildrade hur Harbin tänkte när han skapade nya illusioner och visade hur resultatet blev. Mack King hade tagit några  "day off" från Las Vegas och körde sin populära The Mac King Comedy Magic Show. Där fanns också en internationell Close-Up-gala med Tony Binarelli, Finn Jon
(första gången Finn har medverkat i en close-up gala, sa han), Jason Latimer, Belinda Sinclair och Tommy Wonder. En av kvällsshowerna svarade Topas och Roxanne för. Två tim med detta trivsamma och duktiga par gick fort. Man hade hjälp av jonglören Axel S. (på Magic Weekend tidigare).
Att höra John Fisher intervjua John Calvert var en annan höjdpunkt på programmet. Behind the Scenes var en talkshow med kända profiler inom magin såsom George Schindler, Paul Kieve, John Gaughan och Charles Reynolds.
Den stora galashowen varade i över 3,5 tim vilket är i mesta laget. Totalt 14 akter inkluderande John Calvert med cigarettfångsten som han utförde gående bland  publiken. Paul Potasy med sina klassiker, Rakbladstricket, Serpentin silks och Tidningsrivningen. Hans bok  översätts just nu till engelska och kommer i oktober. Kan beställas hos El Duco. Vidare Jeff McBride, The Great Tomsoni, Larry Parker. Buktalaren Ray Alan, solfjäderstrolleri av Oh Yeon Joung från Japan. Alltsammans presenterat av Paul Daniels som också visade sin Chop Cup rutin.
Kvällen avslutades med stor födelsedagsfest  för 100 åringen. Festen blev också ett avskedsparty på kongressen. En lyckad kongress i alla avseenden."Till ÄLDRE SETT HÖRT & HÄNT NR 37

Tilll STARTSIDAN


It´s time for Scandinavia
31 juli-5 augusti