SETT HÖRT & HÄNT NR 37

FURUVIKS UNGDOMSCIRKUS´ program i år går i spansk stil. Genom att det har skett ett generationsskifte, så är det mycket unga artister i programmet - de "gamla" är ute och uppträder på egen hand. Men man har fått ihop ett trevligt program ändå. Ett program som både roar och imponerar - med hänsyn till åldrarna. Tre killar jonglerar med käglor och bollar. Fyra flickor utför parakrobatik. Nio artister på enhjulingar, höghjuling och ett hjul. Kautschuk, pyramider, trapets. Och så ett gästspel - en komisk akt med två ur cirkusfamiljen Adolfi från Brasilien. Senare kom två andra artister ur familjen i "Skönheten och odjuret" - en akt i rysk ring. Fotjonglering av två flickor. Fem framträdde med diabolos - ett av de bättre numren. Den allra yngste av furuviksbarnen utförde tjurdressyr och blev en riktig publikfavorit. Han har komiska anlag! Lite dans och så final med alla 20 furuviksbarnen., som i år hade återanvända men snygga, färggranna kostymer.

   
Bildsvep från Furuviksungdomarnas föreställning den 19 juli.       Foto Gertrud Nilsson
                               
CIRKUS MAXIMUM såg vi i Trosa den 16 juli. Det eleganta tältet var helt fullsatt, direktör Bengt Källquist väldigt välmående, personalen mycket prydligt klädd, perfekt musik, bra ljus och ljud - ja, det är ingen tvekan om att Maximum är det mest "formidabla" cirkusföretaget i Sverige. Men hur var själva cirkusprogrammet "Formidable" då? Förra årets koncept med sångerska och dansare som återkommer mellan varje artistnummer är kvar och kanske t.o.m. utökat, och bland annat härmed drar sig Källquist än mer åt varietéhållet - och inget fel i det. Han är också en bra conferencier - här hör man allt som sägs och t.o.m. artisternas namn kan man urskilja! Water Meteo - sex kineser i tempofyllt jonglörnummer med vattenfyllda (en i alla fall...) skålar. Ingo Stiebner med sjölejonen Ruby och Cecil har vi sett många gånger i Sverige, men det är ett mycket charmfullt nummer. Maxim imponerade med otroliga handstans. Och så kom den så omskrivne och "sensationelle" buktalaren Kevin Huesca, som för mig blev en riktig besvikelse. En trevlig, glad, elegant klädd, mycket teknisk skicklig buktalare, som inte kan framföra sin "drake" (?), gör en mycket kort sekvens med sin hund med lösmun, och sen tar upp tre publikassistenter och förnedrar dem bland annat genom att sätta på dem olika huvudprydnader och låter dem få olika röster. Här i Trosa gick endast hälften av dialogen att förstå på grund av den dåliga svenskan. (Vi är ju förstås bortskämda med John Houdis suveräna framförande av ett liknande nummer!) Anton Franks exotiska tablå med elefant, lama, åsna och kameler avslutade första avdelningen - och nu var det ju cirkus!

                                                                            Maxim, Kevin Huesca   

Bungy Jump, Rossyan Clowns med Bengt Kjellquist
Foto Gertrud Nilsson

När väl Bungy Jump-artisterna kommit upp i sin ställning, så blev det ett händelserikt och spännande nummer med precision. Clownerna Hector och Yann Rossyan - och en junior - är väl mer duktiga musiker än roliga clowner. Deras akt nummer två med spöken var ingen höjdare. Anton Frank återkom med sex tvååriga arabhästar, vackra med flätade manar och svansar, vilka följdes av åtta ponnies. Ett snyggt dressyrnummer! Språngbrädesakrobaterna Assadouline avslutade programmet - och vilken avslutning! Fantastiska hopp och saltos på  styltor - och på en stylta! Så festlig final med uppblåst jätteclown, guldregn och alla artister, som länge fick vänta på att applåderna skulle dö ut.Måste erkänna att jag inte är någon regelbunden läsare av Arbetsförmedlingens "Platsjournalen", men numret som utkom den 18 juli läste jag med intresse. Hela förstasidan upptas av en glatt leende Mr DANNYMAN, och sidorna 2 och 3 är fyllda med bilder och text om Daniel som gick på Tekniska högskolan i Stockholm, blev programmerare på ett dataföretag med bra lön men sadlade om till trollkarl på heltid - och fick en halverad nettoinkomst. Men nu gör han just det han vill göra - trolla! Läste också att Dannyman snart får patent på sin hopfällbara scen som dras ut som ett dragspel och hopfälld blir en resväska på 20 kilo.Det är svårt att få folk att komma in i ett varmt tält i sommarvärmen. Därför har KENNETH JENSEN bytt ut trolleri- och buktalartältet i Buskul Landet, Vandisbadområdet, Stockholm,
mot hoppborgar. Trolleriet har dock inte försvunnit. Kenneth går runt och mingeltrollar
istället. Ett koncept som fungerar mycket bättre. Är det bra väder kommer det att vara föreställningar i Buskul Landet varje lördag och söndag.Erik Wiberg rapporterar: "Jag fick höra ett rykte att det skulle komma en trollkarl från USA, som skulle ge en privat föreställning för det stora företaget Intra i Mölntorp nära Hallstahammar den 15 juli. Jag åkte dit och hoppades att jag kunde smita in och det gick bra - och det var det värt. Publiken var mest vuxna, bara några barn. Magikern kom ut bärande på ett kuvert som gavs till en åskådare. Det hängde också ett jättestort kuvert på scenen. Han började med att ta upp två åskådare och lånade en ring som försvann i handen på en av åskådarna och sen mystiskt återfanns i en av sex påsar som ägaren till ringen hade hållit i handen hela tiden. Parasollillusionen - i egen version för någon håv användes inte. Lärde ut tricket där en duk förvandlas till ett ägg och sedan blir ägget riktigt. En åskådare fick komma upp på scenen med en 500:- kr sedel, som fick signeras, numret lästes upp högt och ett kontrollhörn revs av. Sedeln stoppades i ett av fyra kuvert, blandades och åskådaren fick nu fritt välja ett, en eldskål framtrollades och de tre resterande kuverten eldades upp. Åskådarens kuvert öppnades och visades bara innehålla en bit tidningspapper. Allt var riktigt komiskt och man fick känslan av att det riktigt hade gått åt pipan. Magikern ville ge åskådaren något speciellt och bad en ur publiken att hämta en fruktskål. Han fick välja en frukt (ett äpple) och fick sedan en kniv som han själv fick skära itu äpplet med och inuti hittade han sin sedel. Jag måste säga att jag vart riktigt blåst, magikern rörde aldrig någonting och åskådaren fick själv skära äpplet som låg i en korg bakom åskådarna. En ur publiken fick nu komma upp och välja en tidning ur en hög med tidningar, resten delades ut till publiken. En sida av sidorna valdes och revs ut. Allt gjort av åskådaren, magikern bara beskrev vad som skulle göras. Han fick sedan riva sidan i små bitar, en av de små bitarna valdes, och åskådaren fick välja sida och en mening på biten, vilken lästes upp högt. Kuvertet som hade lämnats ut innan allt började öppnades nu och exakt samma mening var skriven i kuvertet. Magikern pekade nu på det stora kuvertet som hängde bakom. Det togs nu ner och öppnades och där fanns den valda och urrivna sidan, och den valda meningen var markerad med en röd penna. Jag blev blåst igen! Det var toppenkul att få se en föreställning och bli lurad av trick som jag trodde jag visste hur de gick till.

Magikern hade enorm bra kontakt med publiken, och det såg ut som om han har gjort det här hundratals gånger, vilket han säkert har. Vem den här magikern från USA var? Jo, det var TIM STAR! Välkommen hem!"
OLE SIMONSEN berättar och visar en mängd bilder på sin alltid aktuella och mångsidiga cirkushemsida (www.cirkus-dk.dk) från invigningen av Cirkusakademiens SVERIGES CIRKUSMUSEUM den 2 juli:
Museet ligger i Rörum i Skåne, ca. 12 kilometer nord for Simrishamn, hvor malerinden Gunilla Mann har stillet en del af lokalerne i sit kunstgalleri til disposition for museet. Galleriet er indrettet i et tidligere maskinsnedkeri, og museet råder over et lokale på størrelse med en pæn stor gymnastiksal. Op mod et par hundrede gæster havde fundet vej til indvielsen. Der er bestemt grund til at ønske de svenske cirkusvenner et stort til lykke med det fine museum, de nu har skabt i naturskønne omgivelser i Rörum. I forbindelse med museets åbning bød Cirkusakademiets direktør Roy Himsel velkommen og uddelte hædersdiplomer til en række af de personer, som har bistået med at få museet etableret. Herunder selvsagt Gunilla Mann, som generøst har givet museet husly.  Indvielsestalen blev holdt af Björn Vinberg. Selve åbningen blev foretaget af Gunilla Aastrup-Persson, som er formand for kultur- og fritidsudvalget i Simrishamn kommune. Derefter var der lejlighed til at bese udstillingen. Lidt senere var det underholdning først af Max Carlings varietécirkus, som bød på glad jazzmusik, linedans, rola-rola og andet sjov. Som et ekstranummer viste den 84-årige artist Reino, at han stadig kan stå på hænder. Senere på dagen optrådte Östberg & Högberg (Sven Östberg og hans assistent), som driver en minde turnerende variete kaldet Alhambravarieteen, samt elever fra New Stage Center i Ystad.  I sommerperioden er såvel galleri som museum åbent dagligt fra 10-18. Der er gratis adgang.

 
Sven Östberg, Östberg & Högberg    Foto: Ole Simonsen


Det var jubileumsföreställningar den 1 och 2 juli på SKILLINGE TEATER, Skillinge, som fyller 10 år i år. Ystads Allehanda skrev bl.a.: " En magisk och magnifik jubileumsföreställning! Min personliga favorit är Thorsten Andreasson - en äkta varietéartist och gycklare med ett register som får en att fullständigt tappa hakan. Jag har sett honom några gånger både ensam och tillsammans med Gycklargruppen och jag blir aldrig mätt på hans galenskaper. Han är fullständigt livsfarlig och när han kommer ner bland publikraderna så gäller det att huka sig och göra sig osynlig. Han vill gärna ha hjälp på scenen och då kan allt hända - och gör det! ... Och till sist men absolut inte minst kvällens konferencierer trollerikonstnären Malin Nilsson och teaterchefen själv Katarina Zell. Malin Nilsson blir allt mer rutinerad och kollrade bort oss fullständigt. Hennes fingerfärdighet är stor liksom hennes charm och snabba replikföring."JOHN LINDQVIST gick med i Svensk Magisk Cirkel som 13-åring, blev så småningom framgångsrik som trollkarl och framträdde flitigt. Men när han kom på, att han pratade mer än han  trollade, så övergick han till ståuppkomik. Häromåret debuterade han som författare med skräckromanen "Låt den rätte komma in". Gjorde succé och nu har uppföljaren  "Hanteringen av odöda" kommit ut. John kallar sig numer John Ajvide Lindqvist ifall du vill köpa boken och ha några timmars febrig läsning...Om CARL-EINAR HÄCKNERs varieté "Livets spel" på Stora scenen, Liseberg, skriver GöteborgsPosten: "Upprepandets förbannelse kan förlama vilken artist som helst. Men jag trodde aldrig att det skulle drabba Carl-Einar Häckner. Han var ju killen som hela tiden hittade ett nytt sätt att dra kaninen ur hatten. Fast nu har det tagit stopp. Tricksen och gagsen är de samma som så många gånger förut, historierna och det småknasiga sättet att prata likaså. Det är tråkigt för jag gillar ju verkligen Carl-Einar. Det blev bara en sömning familjeföreställning i skuggan av chokladhjulen."

Som kontrast till detta kan man läsa Gay Ljungbergs recension av föreställningen på magi.nu som slutar: "En timme gick fort och publikgensvaret var starkt. Här på Lisebergs stora scen är Carl-Einar som bäst och hans värme och strävan efter närhet till publiken går tydligt hem. Trolleriet var även av högsta klass. Originellt, roligt, överraskande, vad mer kan man begära?"Vad händer när en cirkusdirektör och en dirigent slår ihop sina påsar? Jo, man får en cirkuskonsert, förstås. Och det är precis vad cirkusdirektören HENRY BRONETT och dirigenten Håkan Sund har gjort. I november ger de sig ut på turné för att uppträda med cirkuskonster och spela tillsammans med olika symfoni- och kammarorkestrar runt om i landet. Med på turnén finns också Henry Bronetts fru Irena som, liksom sin man, är cirkusartist i grunden. De båda uppträder med akrobatik, trolleri och som clowner. Hittills är konserter i bland annat Norrköping, Västerås, Karlstad och Göteborg inbokade.WHOOPS arbetar på Silja Festival (Stockholm-Åbo) varje dag 17 juni -14 augusti med fyra olika shower varje dag. Rederiet har skapat en familjemiljö i konferensavdelningen och däri en särskild salong och scen med full teknik (fond med ljushändelser, avancerat scenljus och scenljud) för Whoops två familjeföreställningar (kl 12.30 och 16.00 dagligen med olika program). Dessutom medverkar trollkarlarna i Grand Finale-showen i Dancing Palace kl 18.00 varje dag. Arbetsdagen avslutas med Table Hopping i  à la carte-restaurangen på kvällen. De ordinarie Whoopsarna (Leif Olberius, Martin Hansson och Peter Varg) har fått en ny medlem i form och skepnad av Gay Ljungberg som den 17 juni gjorde debut som Whoopsare iförd svart kostym, mörka solglasögon och svart hatt till tonerna av ”Everybody love somebody”. Medlemmarna alternerar och två av dem showar på båten medan två har semester.Lördagen den 29 oktober klockan 13.00 är det vernissage på SVERIGES MAGI-ARKIVs trolleriutställning på Gripes Modellteatermuseum, Nyköping. Utställningen kommer att stå här t.o.m. den 1 januari 2006. Före vernissagen - klockan 11.00 - ger Christer el Ricco en trolleriföreställning på biblioteket i Culturum, Nyköping. Den 2 och 3 november håller Christer el Ricco trolleriskola på Gripes Modellteatermuseum för höstlovslediga barn och ungdomar.I augusti lanserar GÖRAN STRANDBERG exklusiva PokerMagic! En underhållande föreställning där publiken får 'lära sig' hur man vinner i kortspel.JORMA AIRAKSINEN/FINN ASPEN  har byggt en teatersalong i källaren i sin villa i Nilsiä, Finland. Det är den första permanenta trolleriteatern i Finland, och den har 40 sittplatser. Bygget av Illusionsteatern Taikavuori (Trollberget) möjliggjordes med hjälp av EU-bidrag, som stod för 40 % av kostnaderna. 10 kilometer från teatern finns en stor semesterby med hotell, och redan har man givit flera fullsatta föreställningar. Taikapiiris sommarmöte i juni hölls här.

CIRKUS WICTORIA gästade Nyköping den 23 juni. Mister Bluffo hälsade publiken välkommen utanför tältet, och döm om min stora förvåning, när han berättar, att jag recenserat hans framträdande i en juniortävling vid en trollerikongress för massor av år sedan. Han framträdde då under sitt rätta namn Pekka Kärkkainen, och jag lär ha ansett att "det var en lovande insats"...


Christer Nilsson i samspråk med Mister Bluffo utanför cirkusen, Duo Balevi

Tältet, som rymmer 550 personer, var bara halvbesatt, när orkestern spelar upp under kapelllmästaren och allt i allon sedan 15 år tillbaka Leszek Kosiol. Pavel Doubek kommer inridande tillsammans med Miss Julia klädd som en prinsessa. Hon kysser en groda som förvandlas till en prins (Mister Bluffo). Wowa är conferencier, elegant klädd, men svenska kan han fortfarande inte prata. Duo Balevi jonglerar med "cigarraskar". Trevligt för det ser man inte så ofta idag. Duo Sakiaci hade en överraskande inledning på sitt duvdressyrnummer. Lilia & Nikolai är ett klädbytarpar i lite egen stil. 8 byten hinner paret med plus en del trolleri: handskar byter färg i muff som förvandlas till blombukett, färgändrande dukarna, de stoppas i påse som förvandlas till stor duk, blombuketter ur duk, streamerfountains ur skålar. Pavel Doubek presenterar sin sovande häst och de två "Pippi Långstrump-hästarna" som räcker ut tungan och kan trolla bort en knut på rep. Bluffo sjunger "Oh Mein Papa" ridande på en elegant påfågel. Itana & Raimonda kommer in på motorcykel och den kvinnliga partnern lägger sig till rätta på den och utför ett bra antipodistnummer. Paus 15 minuter. 


   Lilia & Nikolai, Itana & Raimonda (i bakgrunden Wowa) , Miss Julia

Duo Olshavski visade ett rullskridskonummer i vilket man involverade två barn. Bluffo blev överfallen av sin krokodil. Raimonda och hennes hundar var duktiga men hundar i byxor och kjolar gillar jag verkligen inte. Kautschukartisten Miss Julia imponerade. Wictorias husartist Pavel Doubek försöker varje år variera sina framträdanden med hästarna, och i år kunde han bl.a. visa en frihetsdressyr med sex hästar i olika storlek. Riktigt snyggt! Daniela & Anton jobbade skickligt i trapets. Isbjörnen Boris överfaller domptören Bluffo, placerar honom i en bur, som han demonstrativt går runt och visar. Och därmed var programmet slut, och finalen kommer efter en och en halv timmes effektivt program, som hörbarligen gillades av publiken.

 
Pavel Doubek, Mister Bluffo       Foto Gertrud Nilsson


LE PLUS GRAND CABARET DU MONDE i franska TV5 den 19 juni inleddes med Les Pompier de Paris som är en stor trupp gymnaster - säkert 40 stycken - som hoppar på en stor trampolin i perfekt ordning fyra i taget, en från varje sida. Imponerande! Hans Klok producerade sin assistent från en stor duk, utförde Substitution Trunk oerhört snabbt, satte eld på en mumie i en kista och istället kom en assistent fram. Hans Klok pressas samman till ingenting i en låda och kommer fram bland publiken. När tomma lådans gavel dragits tillbaka kommer en assistent fram ur lådan. TJ Wheels jonglerade med käglor och stora bollar mycket skickligt men han hade rullskridskor och åkte fram och tillbaka, upp och ner och snurrade samtidigt på en liten "berg- och dalbana"!!! Ett helt nytt nummer! Jeff McBride visade sin färgrika, fartfyllda akt med det mästerliga hanterandet av ringspelet. Long Twins är två tvillingar med ett eller två rör, som de framför ett mycket spektakulärt nummer med. Har du sett Ludvikas 4 Dolls så vet du, men här givetvis av en betydligt högre svårighetsgrad. Popazov visade i repris från 17/4 sin prickskjutning med armborst.  Bernard Bilis fick dragna kort att penetrera en duk på olika sätt. Believe in Swing är en grupp som framför akrobatisk rock and roll. Topas kom fram ur en uppblåst figur - originellt! - och visade sin akt med bongotrummor och bollar och frukter, som vi sett i Lund. Charmigt! Golden Pyramide - två män och en kvinna, guldfärgade, med mycket avancerad lyftakrobatik. Shirley et Dino red på "häst" respektive "struts". Ett för mig okänt kniv- och svärdbalansnummer som delvis utfördes ute bland och över publiken. Hannes Kannes jonglerade med Devil Sticks och bollar mot golvet på ett fenomenalt sätt i högt tempo. Jeff McBride återkom med sin myntfångst där en kändis från publiken fick agera med. Vertical Tango är ett skickligt par som arbetar romantiskt i fast perch. Alpha visade sina fågelproduktioner - en repris från 17/4. Les Pompier de Paris återkom nu med alla på barr - fantastisk precision. Dani Lary avslutade med en story i vilken en grammofonskiva försvann, en dam produceras ur en liten väska, svart boa blir vit, damen försvinner ner i väskan igen, en duva produceras ur boan. Två och en halv timmes varieté (fast en hel del prat mellan numren).Åter har en trollkarl lämnat vår krets. Mr SIM - Sture Sundberg, Lidingö, avled den 4 juni 2005. Han var född den 4 december 1923 och arbetade före sin pensionering som elektriker. Trolleriintresset började under hans Skelleftehamnstid, där han såg en trollkarl trolla bort en tänd fotogenlampa. Då bestämde Sture sig för att ta reda på hur trollkarlen bar sig åt - och började trolla själv. Och Sim älskade trolleriet. Men de större scenerna var ingenting för honom - privata fester, ungdomsgårdar och föreningar föredrog han. "Obs! Rimliga gageanspråk" stod det på Mr Sims visitkort. Kortkonster var hans specialitet, och trots att hans händer var stora och grova, så slog han de flesta när det gällde att göra volter eller forceringar. Mr Sim blev medlem i Svensk Magisk Cirkel 1963. Han var i många år dess klubbmästare, och han skötte trakteringen m.m. på ett utmärkt sätt. Innehade föreningens förtjänsttecken. Han var även medlem av Magiska Bröderna sedan 1978.FILIOKUS FREDRIK gästade Nävekvarns Folkets Park den 19 juni. Som vanligt fick han mycket god kontakt med sin publik - ända från det han sopande hälsade den välkommen före föreställningen tills föreställningen var slut och han öppnade "Filiokus Shopen" med böcker, vykort, tröjor med tryck m.m. Programmet inleddes med att Fredrik avtäckte en Sverigekarta, för i år är han på Sverigeresa tillsammans med sina talande djur. En gul och en blå duk blir en svensk flagga som sätts på en flaggstång. Monkey Bar utförs med dalahästen Sven-Olov. Med hjälp av två barn utförs Myntfångsten. Årets publikfavorit sköldpaddan Jörgen berättar att han heter Jörgen... Mismade flag. Fredrik spelar "Lilla snigel" på salmodikon - många gånger för det är den enda låten han kan, men varje gång säger han att han ska spela en ny låt - och barnen går i taket! Grodan Kenny får påhälsning av grisen Gunnar. Barnen och grodan blåser omkull flaggstången. Bild på Kenny trollas bort i vippbox och återfinns på Fredriks rygg. 45 minuter härlig familjeunderhållning!

   


MYSCO jobbar i sommar som trollande reseledare för ett bussbolag. Från och med sista veckan i augusti är han åter på Casino Cosmopol i Malmö, och här trollar han fram till sommaren 2006. Mysco stortrivs som professionell trollkarl/underhållare!När man kommer till Österlen så är ju konstnärinnan Gunilla Manns utställning i Rörum ett måste att besöka. Rum efter rum i den stora konstnärsfastigheten är fyllt med Gunillas färgsprakande och detaljrika målningar. Men snart kommer här att finnas ännu ett skäl att stanna till. Den 2 juli invigs SVERIGES CIRKUSMUSEUM - den stora utställningen som Akademien för Cirkuskonstens Bevarande i Sverige här bygger upp. Vi var här den 10 juni, och då återstod mycket arbete, men redan nu kan sägas att detta kommer att bli en attraktion. Akademien har av Gunilla fått möjligheten att här exponera allt material som samlats under 30 år och som tidigare utställts i Akademiens olika lokaler i Stockholm. Aldrig tidigare har man haft en sådan här stor, luftig och ljus lokal att presentera samlingen i! Cirkusarkivet var ju tvunget att läggas i malpåse i höstas, när de bidrag till hyra, som man tidigare fått, drogs in - och då dök Gunilla Mann in som en räddande ängel! Sedan dess har en tapper skara ur Cirkusakademien under ledning av akademiens direktör Roy Himsel fraktat allt material hit och sedan arbetat med att exponera detta. Och man har verkligen lyckats i sin strävan att ge de kommande besökarna  kännedom om cirkuskonsten och bevara minnena av cirkus- och varietéartister.


Som synes så är det stora ytor Sveriges Cirkusmuseum disponerar!


 
Foto Gertrud Nilsson      Gunilla Mann vid sin nya cirkustavla som även ska bli en affisch för Cirkusmuseet


Till ÄLDRE SETT HÖRT & HÄNT NR 36

Tilll STARTSIDAN


It´s time for Scandinavia
31 juli-5 augusti