<>

ÄLDRE SETT, HÖRT & HÄNT NR 36alltid på språng efter nyheter


Christer Nilsson -
Christer el Ricco
Den 12 juni hittade vi CIRKUS HARLEKIN "vid logen" i Brömsebro. Ett hundratal personer, huvudsakligen barn, hade hittat hit och betalat 100:- för en sittplats i stol och 80:-  för en på bänk - men bänkarna hade faktiskt sitsar med ryggstöd. Tältets insida var översållad med stjärnor men i övrigt var det lite spartanskt. Den inspelade musiken sköttes av cirkusens clown, och hon hade även ett trumset till förfogande. Klockan 18.00 hälsade cirkusens direktör AngeloYdhag välkommen och presenterade första numret - lindansande Liana. Dickie, assisterad av Emilie, visade ett rola rola nummer, följt av Emilies egna riktigt bra diaboloakt. Clownen Peggy och den unge assistenten Chippy roade med "Svävande damen". Så återkom Dickie med ett cykelnummer på en- och höghjuling.
 
 
Liana, Emilie och Dickie

Efter paus framförde Emilie cirkusens två hästar Onyx och Rubin (vilka lär tillhöra Cirkus Olympia). Chippy ville inte vara sämre utan framförde sin yngre broder som häst. Liana återkom i ett trapetsnummer, clownen gömde ett äpple för direktören, och Dickie visade sig behärska jonglering med fyra bollar, ringar, käglor och fotbollar. Emilie avslutade med ett imponerande eldsnurrningsnummer, varpå vi fick applådera alla artisterna.Chippy och Peggy       Foto Gertrud Nilsson

En första avdelning på 30 minuter, en halvtimmes paus och så en andra avdelning på 30 minuter var väl i kortaste laget... Rekvisitörerna var inte världens snabbaste, så det blev rätt långa pauser mellan akterna. Artisternas prestationer kan väl godkännas - med en stjärna till Emilie. Cirkusen drivs av familjen Trolle Olsson/AngeloYdhag och har gjorts så i 19 år.
TOM STONE har varit i Bergen, Norge, och spelat in en instruktionsDVD på uppdrag av Pegani. Helge Fredheim var regissör.MODERNA ILLUSIONISTERS CIRKELs försommarfest den 4 juni samlade ett 45-tal trolleriintresserade. Klockan 12.00 inledddes det hela med en riklig buffé, och sen intog Lennart Green, som kom direkt från Los Angeles, scenen. Han inledde med vad han kallar "lekavdelningen", där han visade och demonstrerade ett antal pussel, vilket vid sidan av kort är Lennart stora intresse. Vi fick senare pröva på att lösa dessa. Hur man kan ta bort tre bitar från 63 och det fortfarande är 63 bitar kvar kan man ju grubbla på - liksom hur en man kan få in en kortlek eller en sko i en glasflaska med smal hals. Sen kom kortleken fram och det är ingen idé att försöka referera - Lennart ska ses! Hur man så fullständigt kan behärska en kortlek är för mig en gåta! Dessutom är ju Lennart underhållande! 

 
Lennart Green i aktion

Till kaffet hade Geira ordnat en tipstävling, som vanns av Ulf Kjell-Berger. Utslagsfrågan hur långt rep som låg i en burk vanns av Mats Kjellström. Så kom en överraskning - Andreas Sebring (28) från Kisa inträdestrollade. Hur kan man bli så skicklig trollkarl i lilla Kisa på få år och utan kontakt med någon kollega? Eller kanske det är då man kan bli det? Andreas visade en fin rutin med bägarspelet och med många egna trevliga kommentarer och idéer. Ringspelet med små ringar utförde han så att man undrade om det var den gamla vanliga metoden han använde? Toppen! Akten avslutades med en gaffelböjningsrutin. 


Andreas Sebring

Ulf Kjell-Berger utnämndes till MIC:s hedersledamot och det var verkligen välförtjänt. Ulf är ju faktiskt MIC - han var med och startade föreningen 1968, han har suttit på alla poster som finns tror jag, han missar sällan ett möte och han ordnar med det mesta. Grattis Ulf!

Och så blev det auktion med 30 utrop. Materialet kom från Carolf , Clas Gradell och Harries. Högsta priserna tog Teddy Strike´s Magiska Bar (1.300:-), Parasollillusionen (600:-), Cups and Balls i trä (600:-), Lotavasen (450:-).

Så hade det blivit dags för Lennart Greens seminarium, där han lärde ut en del som han kallade "självverkande kortkonster". På begäran visade han även en del falskblandningar  - ja, allt man önskade fick korthajarna tips om. En liten skara satt kvar och beundrade Lennarts skicklighet i timmar. Jag har ingen aning om när Lennart slutade, för Gertrud och jag och några till intog MIC-korvar och tackade för oss klockan 18.00.


Nyblivne hedersledamoten Ulf Kjell-Berger demonstrerar auktionsföremål
MIC-foton Gertrud Nilsson


BUSKUL LANDET - lekparadiset för både barn och vuxna - öppnar den 15 juni. Hela sommaren kommer här inom Vanadisbadets området i Stockholm att finnas clown- och barntrolleri-föreställningar. Fyra föreställningar per dag, klockan 12.00, 13.30, 15.00, 16.30, ges i ett tält med 100 sittplatser. Här kommer svenske mästaren i barntrolleri Kenneth Jensen att uppträda med sina karaktärer sjörövarkaptenen Franky Robert, clownen Vippe och djurtämjaren Birger. Gästspel blir det av bl.a. strutsen Hugo, Mr Dannyman, papegojan Vem. Dessutom kommer här att finnas hoppborgar, buskulkamp, buskulkiosk och glasskiosk

 

NORSHOLMS UNGDOMSCIRKUS hade premiär på årets program den 30 maj. Man hade slagit upp det ganska stora tältet i Ättetorps centrum, Åby, där det låg under en vecka, och här var det både trångt och mycket svårhittat. Men det påverkade tydligen inte publiktillströmningen - i alla fall inte den 3 juni, då vi såg föreställningen. Tältet var helt proppfullt! Nu var visserligen biljetterna subventionerade av Hyresbostäder och Hyresgästföreningen till låga 20:- (vari ingick popcorn och dricka!) och i skolorna hade det delats ut fribiljetter - men ändå!

Eva Linder var conferencier och presenterade som första nummer en akrobattrupp på sju flickor. Terminators var en akrobatrupp på åtta yngre pojkar. Två flickor i tyg var duktiga och imponerade. Star Lights - en akrobattrupp på 17 flickor i gult och blått - fortsatte, varpå årets 15 unga nybörjare under namnet Shielas visade vad de lärt sig. En flicka i trapets hade ett verkligt proffsigt framträdande. Och så blev det fart när The Cowboys kom in på sina enhjulingar. Sju konstcyklister hoppade rep, cyklade i trappa och med en flicka på stång emellan sig. Första avdelningens publikfavoriter!


Flicka i tyg, Star Lights, Flickor i rött

Efter paus kom Amigos - en tio flickor stor akrobattrupp (mycket akrobatik blev det...). Sex flickor i ryska ringar arbetade mycket snyggt. Lekmännen är en större grupp som arbetar i Veteranernas stil och fick många skratt. Två lite äldre flickor arbetade avancerat i vertikalrep. De två clownerna roade och de hade verkligen anlag för denna svåra gren. Två unga och två äldre flickor - Franconis - visade akrobatik med lyft och kast - mycket bra! Två pojkar visade sig behärska diabolos skickligt. Mr Mac trollade elegant och visade Dice Surprise, Kinesiska cylindrarna, röd duk blir gul och sen blå varpå den försvinner. Sista programpunkten var den stora Orlanotruppen - ett 20-tal flickor i olika åldrar - som byggde pyramider med varandra.


Flickor i rysk ring, Lekmännen, Mr Mac

Clownerna, Fransonis              Foto Gertrud Nilsson

Ett omväxlande program med verkligt duktiga ungdomar, som arbetar med glädje i manegen!
 
Den 1 juni skulle CIRKUS OLYMPIA gästat Åby, men då Norsholms Ungdomscirkus lagt sig där under en vecka, så valde familjen Bengtsson att istället besöka Skärblacka denna dag. Cirkustältet var ungefär till hälften besatt när programmet började klockan 19.00. Det är en skön stämning man möter när man kommer in i Olympias tält. Varmt, prydligt, bra sittplatser (stolar) var man än slår sig ner, personal i snygga uniformer, orkestertribunen rakt fram och artistentréerna görs från vardera sidan därom. En utomordentligt välspelande cirkusorkester på åtta man under ledning av Valentin Smirnov fick alla i stämning. Clownen Yotzo gjorde en inledning som jag inte är speciellt glad för - i Olympia tycker jag det passar bättre med enbart elegant klädde direktör Herbert Bengtssons välkomsthälsning. Yakubov-truppen från Kazakstan i färggranna dräkter visade ett pampigt nummer i fast perch. Fem män och två kvinnor klättrade upp på stängerna som apor och lät sig falla ner, så att publiken fick hjärtat i halsgropen. Imponerande och framfört med verklig entusiasm och glädje. Clownen Yotso återkommer ofta, och av hans nummer kan väl mikrofonstativäventyret och karatenumret godkännas som humor - fast barnen skrattar ju åt det mesta, och de ska ju ha kul! Henrika Bengtsson och alla hennes hundar leker som alltid vilt i manegen, och här förekommer ingen sträng disciplin - de gör oftast som de själva vill. Den kvinnliga jonglören Katalin Farkas med sitt originella program var en trevlig bekantskap - charmig och säker. Dresserade getter ser man inte ofta, men här framförs sådana av Niklas Bengtsson och hans flickvän Natascha Jarz. De har fått fram ett trevligt program, och trots att det är första året getterna framförs inför publik, så verkar numret helt färdigt. Mr Jumping i sin trampolin är inte ny för svensk cirkuspublik, men roar lika mycket för det. Fast personligen gillar jag inte artister som spelar berusade med spritflaska i handen.Yakubov-truppen, Henrika Bengtsson

I pausen blev det ridning på hästar i manegen och på kameler utanför tältet. Och publiken fick utan kostnad gå runt och titta på djurstallarna.
 
En glad Jessica Bengtsson inleder andra avdelningens artistparad genom att framföra bl.a. sex New Forrest-hästar i en frihetsdressyr med stil och elegans. Perfekt dresserade vackra hästar. Fatimes nummer inleds som den lealösa dockan tillsammans med Mr Jumping, men snart brakar det loss i en tempofylld rockringsakt, som Fatime verkligen kan presentera och få ut det mesta ur. De fyra kamelerna framfördes av direktör Herbert Bengtsson. Imponerande att se dessa djur så perfekt reagera på Herberts tal - ingen piska behövs här inte. Sista numret är Yakubovtruppen i ett luftnummer i band - ett perfekt slutnummer med fart, skicklighet och spänning! Och precis efter två timmars underhållning kom finalen, där vi kunde applådera alla artisterna.  


Katalin Farkas, Jessica Bengtsson, Fatime och Mr Jumping

Fatime, Herbert Bengtsson          Foto Gertrud Nilsson

CIRKUS EUROPA gästade Malmköping den 31 maj. Det var gott om plats för tältet på Malmahedsfältet - och även inne i tältet för dagsregnet hade säkert skrämt bort en del. Publiken uppgick bara till ett hundratal. Vagnparken såg frächt nymålad ut, liksom fasaden. Djurparken består av åtta hästar, som ser ut att vara välmående och i fin form. Bänkarna är utan ryggstöd och står onödigt långt från manegen i det stora tältet. Ingen levande musik. För logepris på 125:- och bänkpris 95:- fick publiken valuta för pengarna. Tyvärr fanns inga program att köpa...

Programmet började klockan 18.00 med att de unga sönerna i företaget kommer in och sminkar sig till clownerna Pickel och Michell, en jätteclown dansar och man spelar "Oh Mein Papa". Cirkusdirektör Mikael Sundelius är konferencier och presenterade första numret Djingis, som är ett föga färdigt perchnummer. Miss Margarita, Anatols partner, uppträdde i trapets, clownerna  roade så gott de kunde, Mikael framförde fyra ponnies, varpå ett riktigt artistnummer - Duo Aga - visade olika skickliga balansnummer. Bl.a. klättrar han upp i en stång balanserande på pannan en bricka med glas. Clownerna visar ett roande knivkastnummer med hjälp av en från publiken. Och så var det paus med ponnyridning i manegen.

 
En av clownerna, Duo Aga
    
Anatol, Bart Suger
    
Cirkusdirektör Mikael Sundelius, Dua Aga     Foto: Gertrud Nilsson
Mikael framförde fyra hästar, som behövde en hel del hjälp för att hitta rätt, clownerna hade ett trumpetskämt bl.a. Rola rola-artisten Anatol imponerade med sina balanskonster på upp till sex rör plus glas ovanpå varandra. Bart Suger visade att han också är riktig artist genom sitt arbete i Washingtontrapetz. (Alla luftnummer i Cirkus Europa använder lounge.) Duo Aga återkom nu i ett stegbalansnummer av bra klass, där assistenten gör mycket till numrets succé. Som avsluning kommer clownerna in och sminkar av sig, och så blev det final med alla.
 


CIRKUS OG TRYLLING" heter en temautställning som finns på Oslo Bymuseum vid Frognerparken/Vigelandsanleggene 22 maj -11 september och har öppet onsdag till söndag  12.00-16.00 Måndagar stängt. Tisdagar12.00-19.00. Utställningen är arrangerad av Norsk Cirkusforum, som i år fyller 20 år, och Norsk Tryllemuseum i samarbete med Oslo bymuseum.

Sigmund Clementz berättar: "Flere hundre mennesker besøkte utstillingen ”Sirkus og trylling” på åpningsdagen søndag 22. mai. Det var popcorn, klovner, trylling, jonglering, ballonger og buktaling første dag. Herman Berthelsen orienterte fra Norsk Cirkusforum under den uhøyttidelige åpningsseremonien, mens Terje Nordheim fra Norsk Tryllemuseum fortalte litt om hovedkoblingen mellom sirkus og trylling i Norge, Arne Arnardo. Operasanger Pål Rullestad, musiker Askild Løvold og skuespiller Noralv Teigen sto for kunstneriske innslag som alle hadde tilknytning til sirkus. Utendørs var det sirkustelt fra sirkusfamilien Berny, sirkusplakater, en gammel sirkusvogn – og selvfølgelig en popcornmaskin... I teltet opptrådte buktalerduoen Herman og Charlie og Norges kanskje yngste tryllekunstner, Fredrik ”Fredrico” Dreyer (11). Teltet var stappfullt av barn og voksne, så det som begynte som salongtrylling ble etterhvert nærtrylling. På utstillingen er det mulig å se blant annet gamle sirkusplakater, oppslag med informasjon om alle norske sirkus opp gjennom tidene, sirkusbøker, Arnardos livkjole, sirkusrekvisitter, trylleremedier, en utstoppet due, fjærblomster, tryllesett og en hodeskalle..."


    '
Tryllekunstneren Fredrico foran Berny-teltet.  Terje Nordheim har laget trylledelen av utstillingen.
             Herman Berthelsen under åpningsseremonien.  Utstillingen har mange plakater.
Foto: Sigmund Clementz/MCNTom Stone skriver:
"En liten rapport för de av er som inte hade möjlighet att komma till STOCKHOLM MAGIC BAR i torsdags (19/5). Precis som på premiären så var det en skön och avslappnad stämning, folk var glada och entusiastiska, trots (eller kanske tack vare) det improviserade formatet. Vi hade ändrat på en del saker, som t.ex. att vi hade fixat en backdrop till scenen, ordnat bättre scenljus och mikrofon. Ett tack till Daniel Risman och Joacim Fagerström för lånet av prylar. Tanken var att vi även skulle dra nytta av storbildsskärmarna, men det strulade med sladdar o.dyl., men det kommer att funka till nästa gång. Kvällen startade med att jag och Håkan Berg körde ett halv-improviserat nummer som inte riktigt fick ett ordentligt slut, men vad tusan; vi hade kul!  Lite senare kom Julien Dauphin och imponerade med sina eleganta framtrollningar av vita duvor. Julien har hittat en skön hybrid mellan klassisk avskalad europeisk stil och amerikansk glamour, och det gjorde mig glad. Som avslutning tog han hela buren med duvor, knallade ut med den i publiken och kastade upp buren i luften, varpå den försvann helt. Jag själv intog scenen med två nummer, varav det ena var ett allra första publiktest av ett avancerat minimalistiskt nummer med en boll och en konisk cylinder av läder - ett nummer som jag började utveckla för sex år sedan, och som förhoppningsvis kommer att vara helt färdigarbetat inom ett år. Det andra numret var också relativt nytt, men mer humoristiskt till sin natur; en slags udda frågesport med oväntade vändningar. Håkan Berg tog hand om det sista inslaget på scen, i rollen av en ny karaktär; Bombay Boo, som med misslyckade orientaliska mysterier försöker blidka gudarna. Tja, vad ska jag säga? Det svenska språket har inga ord som korrekt kan beskriva galenskapen. I övrigt umgicks vi med gästerna, och roade oss med att visa mer intima "mirakel" på nära håll. Hela torsdagen började riktigt bra, då jag på morgonen slog upp DN's kulturbilaga, och fick se en extremt positivt skriven artikel om oss och Stockholm Magic Bar skriven av Betty Skawonius, en kulturjournalist som inte verkar direkt lättflirtad i vanliga fall. Texten var kanske mer positiv än vad vi förtjänar, men man kan ju knappast komma med kritik för att någon väljer att se potentialen och ambitionen. Inte när det åstadkommer att en yrvaken trollkarl gör en glädjedans med en kaffekopp i den ena handen och DN i den andra. Nästa gång vi kör Stockholm Magic Bar är torsdagen den 2 Juni. Inträdet är fritt och du är välkommen. Magin startar kl. 20.00."Surströmmingen får ett eget museum, som öpppnar norr om Örnsköldsvik den 4 juni. Projektets ordförande är kyrkoherde STEN BYLIN. Och vad har denna nyhet här att göra? Jo, Sten är  trollkarlen BYLINI, som när han började studera till präst i Upsala 1970 levde på trolleriinkomsterna och inte behövde ta något studielån. Ja, Bylini  var den trollkarl som på 1970-talet hade de flesta engagemangen! Under åren 1975-1977, då han var som mest i farten, hann han med 300-350 engagemang per år! Numera trollar Sten mest bara för husbehov och på församlingsaftnar.GÖRAN STRANDBERG har haft flera roliga uppdrag för SJ och SJ Event på sistone! Bl.a. trolleri på tåg, middagar, TUR-mässan och den 4 juni åker Göran med på 'Fotbollståget' ang Sveriges VM-kval mot Malta på Ullevi! Trollerinummer med fotbollstema står på schemat... Många andra roliga uppdrag har Göran givetvis haft. Hans olika shower har framförts från Malmö i söder till Umeå i norr. Bl.a.på Fortum jubileums-fest, Prevas kundträffar, Nokias konferenser, Öviks FHVs middag, Vällingby Centrums invigning, öppet-hus hos Mitsubishi, mingel på Junibacken m.fl.
 


MARKO KARVO har uppträtt på Tigerpalats, Frankfurt, från den 9 februari, och duvakten är bokad här till den 23 juli. På den internationella varietéteaterns reklamblad ges paret Karvo lika mycket utrymme som de övriga 13 akterna tillsammans!Efter lång tids sjukdom avled  den 15 maj 2005 norrmannen ZAKKEN OSTHER, även känd som trollkarlen LE ZACKO. Osther blev medlem i Magiske Cirkel Norge 1943, och var utnämnd till både äresmedlem og magisk knekt. Han var president 1961-1963. På 1950-talet var han medlem i Svensk Magisk Cirkel. Zakken Osther startade 1948  trollerifirman Norway Magic Studio, som 1960 såldes till Egelo. Zacken förstod värdet av en snygg katalog, och man kan gott säga att NMS hade de första moderna trollerikatalogerna i Skandinavien. Det finns mycket att berätta om Le Zacko, som hann ge 2.700 föreställningar och fick magiska vänner för livet runt om i världen. Han var bl.a. vän med Harry Harries och Mr Zandor och fick många värdefulla impulser av dem. I början på 1940-talet hade Le Zacko turen att få arbetstillstånd i Sverige, och det var här han blev en riktig trollkarl.  Via cykel med rekvisitan i en koffert på pakethållaren turnerade han runt  till olika lokaler. Fracken var hyrd och dagsförtjänsten låg på mellan 0 och 60 kronor.  Det viktigaste var emellertid den erfarenhet Le Zacko fick. Hemma i Norge igen blev det full fart på uppträdandena, men han har alltid varit semiprofessionell. Vid sidan av trolleriintresset samlade Zacken Osther spelkort och hade en samling på över 25.000 olika. 


 


It´s time for Scandinavia
31 juli-5 augusti