ÄLDRE
SETT, HÖRT & HÄNT nr 35alltid på språng efter nyheterChrister Nilsson -
Christer el Ricco


Björn Gammals - PR-chef för CIRKUS FINLANDIA, även känd som jonglören Henrico och f.d. SMC-medlem - har skickat mig Finlandias program för 2005. Det är ett av de finaste cirkusprogram jag sett på år och dag. En charmig cirkusteckning av konstnärinnan Katja Mesikämmen finns på omslaget och inuti presenteras på stora färgbilder det fina artistutbudet. Cirkusdirektör Carl-Gustaf Jernström hälsar välkommen på en sida (all text är på både finska och svenska), kulturminister Tanja Karpela skriver om cirkusens betydelse,  förre landshövdingen Jacob Söderman tackar för att cirkusfolket finns, trollkarlen Markku Aulanko berättar om alla cirkusutställningar som visats i Finland de senaste åren (imponerande antal!), redaktör Johnnu-Kai Forsell berättar om sina cirkusupplevelser, och journalisten Eero Taivalsaari skriver om "Öden i den finländska cirkusens historia", som är ett litet avsnitt ur den bok om Finlandia och cirkuskonstens historia, som utkommer våren 2006 - då f.ö. Finlandia firar 30 år och den finländska cirkusen fyller 110 år. Och så finns här som vanligt hela turnélistan för Cirkus Finlandia. 40 sidor oerhört fin PR för cirkuskonsten!CONNY RAY och FILIOKUS FREDRIKsänder hälsningar från USA: "Två dagar i Hollywood och Magic Castle sedan Las Vegas en vecka. Kanon!"Du har väl fått programmet för MAGISK WEEKEND 14-16 oktober, Scandic Star Hotell, Lund? 20-årsjubileum med idel topp-artister och -seminarister! Att få återse det fantastiska dans- och klädbytarparet David and Dania och världens elegantaste duvtrollare James Dimmare räcker för att resan till Lund ska ge full behållning för min del! Allt det andra blir "grädde på moset".

Samma datum uppträder DAVID COPPERFIELD i Köpenhamn, men det lär inte inverka på uppslutningen i Lund, för där brukar inte ses så många danskar ändå...JAHN GALLO rapporterar: "
Vi är hemma igen efter en mycket trevlig lecture tour i England och Frankrike! Vår turné startade i London på anrika Magic Circle. Man blir imponerad när man stiger in i deras klubb-byggnad! Ett tips, om ni kommer till London missa inte ett besök på ”number twelve Stephenson Way”. Ni kommer att bli väl emottagna! Min lecture ägde rum i Magic Circle Theatre och det var en upplevelse att arbeta där inför många av de klassiska engelska trollkarlarna. Att döma av bifallet uppskattade de verkligen min lecture och försäljningen av min nya DVD och mina lecture notes gick mycket bra! Stärkta av denna upplevelse gav vi oss iväg till tolv städer i England, bl.a. Blackpool och Liverpool. I Liverpool hade vi extra trevligt eftersom klubbens lokal ligger på andra våningen av en pub. Ni gissar rätt… efter mötet samlades alla i puben för mera trolleri. Här fick vi se en skedböjningsrutin som trotsar beskrivning så jag säger bara MÄSTERLIGT! Mannen som utförde detta heter Rob Graham. Lägligt nog håller han på att göra en DVD med sitt material. När den kommer ut, köp den!!!

Det kändes lite vemodigt att lämna England och alla nya vänner vi fått, men Frankrike väntade på oss, så det blev en snabb bilresa till Dover för en färjetur till Frankrike. Första stoppet i Frankrike var hos Magicos Circus Rouennais i den vackra staden Rouen. Vidare till södra Frankrike och därefter tillbaka norrut till Paris och Reims. Paris blev också en extra trevlig upplevelse – klubben har egna lokaler i centrum av Paris. Uppslutningen var formidabel och kvällen avslutades på en parisisk bistro med jättegod mat. Reims är ju som bekant huvudstaden för champagne och mycket riktigt och helt stilfullt serverades det champagne i pausen i min lecture.

21 lectures på 30 dagar,  mycket bilkörning och förfärande många hotellsängar av skiftande kvalité, känns lite i kroppen… men jag är oerhört glad att jag orkat med det hårda tempot. Det bevisar att jag är tillbaka på banan efter mina operationer som nästan fick mig att ge upp hoppet om att jag skulle klara av att resa och arbeta som i tidigare dagar. Gun har varit till stor hjälp eftersom hon tog hand om all bilkörning så att jag kunde koncentrera mig på att genomföra mina lectures."Under Gertruds och min vecka i Budapest så hade vi givetvis hoppats att förutom allt annat intressant även få njuta av någon cirkusföreställning. I cirkusbyggnaden ges föreställningar på de konstiga tiderna 11.30 och 15.00 (men inga föreställningar på måndagar och tisdagar). Tyvärr passade inte någon tid oss. Beklagligt - för hela säsongen, som pågår till den 28 augusti, ges här en cirkusföreställning på is av The Company of the Russian State Circus. I programmet ingår rephoppning, jonglörer, konstcyklister, luftakrobatik, clowner, björndressyr, styltdans, dresserade kattor och mycket mera - allt på skridskor.
I den vackra staden Kecskemet (cirka 100.000 inv.) fanns massor av affischer för Magyar Nemzeti Cirkusz, som skulle ge föreställningar under tiden 10-16 maj.Foto Sveriges Magi-Arkiv   
Torsdagen den 5 maj kl. 20.00 var det premiär på Linkbar, Upplandsgatan 2, Stockholm. Tel 08-411 27 20. Här får man uppleva trollkonsten som den borde vara, men sällan är: Fylld med överraskningar, sanslös fingerfärdighet, galna infall och skruvad humor. Kvalité och talang istället för LasVagas-glitter och kaniner. "Magic unplugged" kort sagt. Värden TOM STONE har gjort 72 föreställningar på Magic Castle i Hollywood. På nyårsaftonen sändes "The World's 5 Greatest Close-up Magicians" i japansk TV och 4.2 miljoner japaner chockades av Tom Stones talanger. Tom Stone tillhör de främsta magikerna i Europa, och är internationellt känd som "guru" och kreatör av nya mirakel. Snart förstår även du varför.

Vid premiären presenterade Tom även: Håkan Berg, Kamikaze-komiker som i DN har jämförts med Groucho Marx och Tommy Cooper; "Det misslyckade trolleriets mästare". Axel Rutstam, en 19-årig kille som 2004 fick över hundra trollkarlar att tappa hakan, och belönades med titeln Svensk Mästare i scenmagi. Man kör varannan torsdag fram till slutet av juni, och sen förmodligen i höst igen. Välkommen till Stockholm Magic Bar. Fritt inträde. Bar & restaurang.Trollkarlen MURDRAK meddelar att han trollar för sjunde året i rad på Gamla Stadens vårmarknad i Eskilstuna. I år blir det vid Rådhustorget den 6 maj klockan 15.00 och 17.00.
Vidare gatutrollar Murdrak (i medeltidsdräkt) för tredje året vid medeltidsveckan i Arboga, avslutningshelgen 13-14 augusti. I övrigt några axplock ur vårens/sommarens program: 
12 maj förskolearrangemang i Balsta, Eskilstuna, 21 maj barn- och ungdomsarrangemang i Flen, 4 juni Ångans dag i Mariefred, 7 juni förskolearrangemang i Sveaparken, Flen,  Boulefestivalen i Östergötland 27 juli."Blandad trollerikonfekt" var rubriken på MODERNA ILLUSIONISTERS CIRKELs möte den 2 maj, och det blev ett mycket gediget program. Kvällens värd var Dannyman som elegant trollkarlsklädd inledde med Käpp till kaninduk, halsduk genom halsen, handskar till blommor. Pelle kanin, Indiska reptricket, PomPom-staven, Ringspelet med en flicka som ideligen lyckas med ringarna medan Dannyman misslyckas, Back Stage, Parasollillusionen med dukproduktion ur rör och Multiplying wands. 30 minuters trevlig barnunderhållning vilket passade bra, efterom vi hade ett antal barn i publiken som funderar på att gå med i MIC:s trolleriskola till hösten. Dannyman hade tagit med sig Tom Stone, och han bjöd rikligt på sina specialiteter. Mynt- och sko-inledning, lånad ring hoppar på fingrarna och fås på och av ett band. Många fantastiska korteffekter, en tankeläsningseffekt och så Bägarspelet i den speciella Tom Stone-versionen. Det var roligt att se avspände Tom visa annat än det vi sett vid tävlingar. Sergej Logvinenko från Kharkov i Urkraina är på Sverigebesök, och Goran hade lockat hit honom och hans tolk. Vi fick se lite annorlunda presenterat trolleri av Sergej. Äggduken, avklippt rep, knutar på rep, produktion ur tom låda, hopbundna händer frias, band genom åskådares kavaj, Clippo, Vattnet i tidningen, hopknutna dukar blir lösa m.m. Sergej kommer att under en tid framöver åka med missionsbåten Shalom, för att trolla för barn.

Kvällens work-shop handlade om grunder i spongebollar, och det var Don Feri som höll i denna. Han visade två rutiner, förklarade greppen m.m., varpå vi fick träna under hans överinseende. Lärorikt! Ramondo sålde en hel del close-up- och scen-trick åt Clas Gradell, som ej kunde närvara själv, och det var åtskilliga som gjorde fina fynd till en tredjedel av ursprungspriserna. Vi hann faktiskt även med att dricka kaffe med tilltugg och prata med varandra trots det späckade programmet!

   
Dannyman
.
        
Tom Stone. Det var trångt vid försäljningsborden.  Tre trogna MIC-mötesdeltagare: Ulla Mobäck, Kaj Marc-Wogau och hunden Magic.

   

Sergej Logvinenko med Tom Stone.  Don Feri.
MIC-foton Gertrud NilssonTrollerifirman HARRIES MAGI har just utgett en ny katalog. Ett välgjort arbete av Ulla Harries på 26 ringbundna A4-sidor inom plastpärmar. Denna katalog är del 1 i en serie som Harries kommer att ge ut. Tricken i denna passar både nybörjaren och den mest erfarne trollaren, men gemensamt  är att tricken är lätta att utföra. Företaget grundades 1910 av Harry Harries (1892-1980), och snart är det alltså dags för 100-årsjubileum! Nu är det Bengt Harries och dottern Ulla Harries som driver företaget och ger oss trollkarlar god service. Katalogen kostar 40:- men med den följer en värdekupong som ger pengarna tillbaka vid första order. Harries Magi, Box 102, 601 03 Norrköping, postgiro 26 91 17-8., bankgiro 610-1356.”INTE BARA GLITTER” heter Per Arne Wåhlbergs senaste bok, som just har utkommit (Carlssons Bokförlag, cirkapris 290:-). ”Boken är en kärleksgärning, för artister har betytt så mycket för mig”, sa Per Arne när han introducerade boken. Och det känner man, när man läser denna 360 sidor tjocka bok, rikt illustrerad med bilder från artist- och cirkusvärlden. I boken möter vi bland annat ett 40-tal personer, som varit/är stora artister, de flesta kända över hela världen. Vi får läsa om varför och hur de kom in på artistbanan, hur de tränade, var de arbetat, spännande och roliga episoder som hänt artisterna o.s.v. Så gott som alla artisterna har Per Arne själv intervjuat, han har utfört ett enormt researcharbete – och som alltid när det gäller Per Arne – man kan lita på att alla uppgifter är korrekta. Boken är också underhållande skriven. För mig personligen var det speciellt trevligt att läsa om t.ex. konstcyklisterna Evy & Everto, Ola & Barbro, Malte Knapp, lindansaren Reino, akrobaterna 2 Apollos, ryttarna The Svenssons, tandatlet-lindansarnumret Trio Hoganas, komiska akrobaterna m.m. de Kims, komiska gymnasterna Veteranerna, vilka alla har glatt och underhållit mig så många gånger. Några av de i boken omnämnda artisterna har även i mindre omfattning framträtt som trollkarlar – Gustav Laneryd/Mr X, Miko, Henrik Jackson, Tino Rivero.  ”Inte bara glitter” är ett fullvärdigt komplement till Per Arne Wåhlbergs stora verk ”Cirkus i Sverige” som utkom 1992 på samma förlag.


  
 

Masterclass i barntrolleri
med Herman Berthelsen
och Conny Ray
Conny Ray-foto Danny Wisholm
Dette er en unik mulighet til å lære å trylle for et barne- og familiepublikum. På dette intensivkurset lærer du deg å trylle for barn, og selv om du har lang erfaring, vil du likevel kunne lære mye. Du lærer om hvordan barn oppfører seg i en gruppe, og om hvordan du skal gjøre din opptreden til en opplevelse for barna. Vi går igjennom og setter sammen en rutine og bygger opp et program. Du får med deg ideer om hvordan du skal aktivisere barna og ikke minst: Hvordan hanskes med barn hvis det oppstår et problem. I løpet av kurset skal du presentere en av dine rutiner i plenum. Du får direkte tilbakemelding fra de andre deltakerne, og konstruktiv hjelp fra kurslederne. Bare dette er god nok grunn til å melde seg på. Lederne for kurset er to velkjente barnetryllekunstnere fra Norge og Sverige: Herman Berthelsen har i en årrekke spesialisert seg på familieunderholdning og skrevet både Egelos kurs i barnetrylling og artikler om emnet. Conny Ray er en av Sveriges mest kjente barnetryllekunstnere, ikke minst kjent for sine seminarer om barnetrylling. De står ansvarlige for kursets ledelse og innhold, og vil gi deg som tryller for barn, den aller beste innsikt.
Tidspunkt: 10.-11. september 2005 Sted: Hotell Norrøna, sentralt i Oslo
Pris: 1.400 kroner for medlemmer av Magiske Cirkel Norge. Ikke-medlemmer betaler 1.700 kroner. Inkludert i kursavgiften er lunsj begge dager. Maksimum antall deltakere: 15 personer Påmeldingsfrist: 15. Juni  Se vidare www.magiskecirkel.no.JOSEF FELEDI (Mr Feledi), född 19 september 1944, avled den 23 april 2005. Josefs föräldrar kom från Ungern och bosatte sig i Nyköpingstrakten, där Josef växte upp. Efter att ha sett Nyköpings trollkarlar i aktion och besökt flera tivolivariteéer med trollkarlar blev han själv intresserad och började i gamet. Han uppträdde då och då vid sidan av av teknikerjobbet i Nyköping. Kom med i Nyköpings Magiska Bröder och i Svensk Magisk Cirkel 1963. I flera år tillverkade han klichéerna till tidningen Trollkarlens bilder. Efter att ha flyttat från Nyköping bodde han i Upplands-Väsby. På 1960-talet slutade han uppträda, men intresset fanns kvar i alla år trots sjukdom. SMC:s 50-årsnål gladde honom mycket.FERENC GALAMBOS gästade Moderna Illusionisters Cirkel den 25 april. Innan han släpptes lös passade vi på att applådera de två MIC-medlemmar som tog sig till finalen i Cosmopol Magic Tournament - Tommy Aarna och Jimmy Karlsson. Galambos inledde sitt seminarium med att demonstrera och förklara ett par trick som förbättrats, tillverkas och säljs av trollkarlen Astor: en "magnetisk kortlek" med flera fördelar, en elegant genomskinlig version av Perfect Match, en mentaleffekt med flyttbara klossar, ett korttrick där ett draget kort blandas in i leken, den delas upp och högar väljs bort tills bara ett kort återstår - det dragna. Detta visades i flera olika variationer.

Vi fick så se och lära oss en smart boktest, cardflourishes, falskkuperingar, Galambos rutin med fyra små pärlor, rep och duk genom halsen, ring och rep, färgförvandling av dukar, en duk som blir två och en större duk framkommer mellande dessa, Linking Cards.

Efter kaffepaus fick vi njuta av Galambos´ version av Tabary´s reprutin. Från Galambos´ table hoppingprogram visades ett fyrakortstrick, ett trekortstrick, ett tvåkortstrick och ett ettkorttrick. Card warp med sedel, en myntborttrollningseffekt, ett sedelutbyte.

Ferenc Galambos hade en viss stelhet i början men han mjuknade vartefter och blev en mycket glad och trevlig personlighet med en fantastisk skicklighet. Denna kombinerar han med väl vald musik och genomtänkt koreografi. I seminariet fanns mycket godbitar att ta vara på, men det gäller att minnas (eller anteckna) för något seminariehäfte finns inte. Ett seminarium väl värt att se!


Foto Gertrud Nilsson


Finalen i COSMOPOL MAGIC TOURNAMENT refererad av John Houdi:

"Så var det dags för final i Cosmopol Magic Tournament. Tillströmningen av publik var relativt liten, vilket förmodligen berodde på att det var söndag. Däremot var det en hel del trollkarlar på plats som till exempel Anders Modén, Johnny Lonn, Dag Lofalk, Per Eklund, Rickard Berglind, Martin Hansson, Leif Olberius samt några fler.

Konferencier var JACOB STÅHLE i elegant smoking som skötte det jobbet utmärkt. Mellan akterna spelade han på olika lergökar, vilket publiken gillade.

Första tävlande var den "Kanadensiska japanen som bor i Tyskland";
HAYASHI. Oerhört rolig inledning (dock ej magisk, men väldigt underhållande) där han pratar japanska och visar undertexter på engelska samt oerhört rolig sekvens med röster på en bandspelare. Sedan gjorde han en mycket snygg och genomtänkt "paperballs over the head" följt av en snygg kombination av ambitious card och cards to pocket. Lekmännen vid bordet bredvid flämtade till ett flertal gånger. En mycket bra och underhållande akt presenterat på ett charmigt sätt men med några riktigt fula palmeringar.

JONAS LJUNG & PETER BRYNOLF
En double act som verkligen inte kändes genomtänkt (vilket Jonas och Peter bekräftade efteråt. De hade bara övat ett par gånger på akten). Kan bli något när deras personligheter hittar kemin mellan varandra. Akten gick ut på att Peters ansikte tejpas över munnen och ögonen. Ett kort dras och ett hörn rivs av "som kvitto". Kortet försvinner men dyker upp i Peters förtejpade mun. En hel del gags och skämt som hade svårt att nå fram till publiken.

GEIR GJELTEN
Den enda norska deltagaren. Hans ficktjuveri går i samma skola som Gentleman Jack och han utförde det med bra scennärvaro. Som en extra "magisk bit" i showen utförde han Dough Malloys "The Lemon Game" (sedel i citronen). Proffsig akt med många skratt från lekmänen. Bra, och värdig, hantering av åskådarna på scen.

JIM WEST  MAGICOWBOY
- Jimmy Karlssons cowboy akt. En akt som kan vara något att bygga på (för att kunna sticka ut), men i kväll ingen riktig höjdare. Entré med cowboyutstyrsel med cigarett i mungipan. Cigaretten försvinner i en flash varpå  några cigarettmanipulationer följer. Här märker man att cigaretter på scen är väldigt opolitiskt korrekt i dessa dagar när icke-rökning breder ut sig. Därefter bjuder han upp en ung dam från publiken och börjar med ett "dryckesspel" med whiskey med "lines" direkt från Amazing Johnathans akt. Därefter utförs jumbo sidekick (med vissa problem i slutet) för att - i mitt tycke - förstöra hela akten genom att göra BH-tricket och "pussa mig på kinden så vänder jag huvudet och pussar dig på munnen-gaget" som bara passar ett väldigt fåtal entertainers. En virrig akt som en av domarna helt frank skrev "amatör" i sina kommentarer. Utan att Jimmy direkt tänkte på det sa han en hel del sexuellt inriktade "lines" mot den unga kvinnan som fick lekmännen vid bordet bredvid att säga "Näääh".

TOMMY AARNA. Klädd i frack. Snabb spongeballrutin med åskådare som mynnade ut i att tre spongebollar blir en stor. Sedan utförde han en version av "the robbery" där historien går ut på att en rånare tar ringen, klockan och pengarna i plånboken, men de försvinner i en "blendo bag" (varför? I den kan en bergsprängare försvinna), varefter ringen sitter på fingret igen, klockan på armen och pengarna i plånboken. Därefter "instant magician" med en åskådare på scen som lockade till många skratt. Lugnt framfört, men utan den extra "energin" som krävdes.

FERENC GALAMBOS. Akt till musik. Klädd i röda kläder, svart skjorta och svarta lackskor. Snyggt (för att vara en trollkarl). Flaska produceras ur ballong. Treringrutin med tillägg av en repöggla. Tabarys reprutin till musik. Glad och trevlig. Bra tempo och mycket trolleri. För oss trollkarlar inget nytt under solen, men för lekmännen bredvid var det mycket som imponerade. Bara för att vi trollkarlar sett Tabarys reprutin och ringspelet till leda, innebär det inte att tricken är dåliga för lekmän. Tvärt om, vilket kom att visas vid den påföljande prisutdelningen.

Jag fick - i egenskap av mig själv och i egenskap av vice president i SMC, äran att förätta prisutdelningen. Här är resultatet:

1. Ferenc Galambos
2. Hayashi
3. Geir Gjelten
4 - 6 Tommy Aarna, Brynolf/Ljung, Jim West Magicowboy

Intressant att se att en magisk akt med klassiker vann och att topp tre inte var svenskar.

En jätteeloge till Kjell Svanholm som hållit i detta projekt. Det är ingen lätt grej att ensam "rådda ihop" ett sådant arrangemang. Att sedan få så många bra artister att ställa upp och tävla är inte fy skam. Dessutom var det en oerhört skön stämning bakom scen hos de tävlande. Att sedan en viss summa från Cosmopol tillfaller SMC gör inte saken sämre. Jag hoppas att tävlingen återkommer nästa år."
JOHN HOUDICOSMOPOL MAGIC TOURNAMENT är en trolleritävling i samarbete Casino Cosmopol och Svensk Magisk Cirkel och med Svasse/Komikerklubben som "Executive Prod."  I år - andra årets omgång - blev det semifinaler i Göteborg 21/4, Malmö 22/4 och Stockholm 23/4 med final i Stockholm 24/4. Första pris 20.000:-, andra pris 10.000:-, tredje pris 5.00:-, fjärde, femte och sjätte pris 2.000:- Startfältet var i Göteborg: Yann-Robert, Martin Hansson,  Geir Gjelten, Mark Wogan, paret Peter Brynolf och Jonas Ljung. I Malmö: Reggie Simon, Jim West Magicowboy, Kenny Quinn, Dannyman, Tommy Aarna. I Stockholm: Hayashi, Ferenc Galambos, John Martin, Daniel Karlsson, Loki.

Till finalen gick från Göteborg: Geir Gjelten och paret Peter Brynolf/Jonas Ljung.
Till finalen gick från Malmö: Kenny Quinn och Jim West Magicowboy
(Jimmy Karlsson). Då Kenny Quinn inte hade möjlighet att ställa upp i finalen på grund av jobb i Tyskland, så gick den andra finalplatsen till tredje pristagaren Tommy Aarna.
Till finalen gick från Stockholm: Hayashi och Ferenc Galambos.    
It´s time for Scandinavia
31 juli-5 augusti