ÄLDRE SETT, HÖRT & HÄNT NR 34alltid på språng efter nyheterChrister Nilsson -
Christer el Ricco

 

LE PLUS GRAND CABARET DU MONDE, franska TV5, den 17 april presenterade: Fausto Scorpio - tre personer som utförde fenomenala ikariska lekar där undermannen låg på golvet - utan trinka (madrasserad liggstol) alltså. Urki - med kniv och svärdbalans, bl.a. egg mot egg. Cirque de Pekin - en diabolotrupp på 12 flickor. Otrolig precision, inte den allra minsta lilla miss, omänskligt.... Popazov - mästerskytt på armborst fast lite för mycket mekanik. Los Diabolas - sju personer med trummor, bolas och svärddans i rasande tempo. Trio Ganea - två killar med en fantastiskt duktig tjej på vippbräda. Khaoersky Brothers - akrobatpar som föreställde statyer. Stanislas Obertaev - ung, idérik jonglör med ett biljardbord. Jonglerar med biljardbollarna och slänger dem vårdslöst på bordet, där de alla rullar ner i hålen. Kön spelar också en roll i akten. Chijov - akrobat med en otroligt väldresserad vit råtta. Les Sorella - traditionellt trapetsnummer. Och så trollkarlarna förstås! Alpha - klädd som pirat med alla sina fågelproduktioner, eld, fågelburar i olika storlekar. Rutinerat förstås, färggranna fåglar, men Alpha hanterar dem ju alltid lite väl hårdhänt. Bernard Bilis close-up-trollade med mynt
och fick succé med gamla myntet i garnnystanet! Shimada var det länge sedan jag såg men han verkade inte ha åldrats. Här visade han sin kända parasollakt. Gyong Lee imponerade! En fin duvakt med kortfångst och eld. Buren med duvorna försvann i en kaskad av konfetti. Dani Lary spatserade rakt genom en av sin assistenter. Finn Jon var medtagen i programmet men sågs ej till - kommer förhoppningsvis i nästa program. Och då kanske Jeff McBride också dyker upp. Han åkte direkt efter Aalborgkongressen till Paris för en inspelning av Le Plus Grand Cabaret du Monde.GLAS GRADELL skriver: "Det är med tung sorg och smärta jag får meddela att Heron City´s brittiska ägare och medarbetare efter en fyra dagar lång vistelse i Sverige, på målsnöret för oss, till slut valde att tacka NEJ till en satsning på MAGISKA PALATSET till hösten, men kanske längre fram om vi finns kvar med denna möjlighet då. De motiverade sitt beslut med att det naturligtvis varit lättare om vi varit en starkare ekonomisk part redan från början, men framförallt därför att de har satsat stort på Willys och MIO-möbler, som håller på att flytta in i huset. Jag har helhjärtat gjort precis allt som stått i min makt, men nu tar jag en fullständig och nödvändig paus från allt vad min affärsidé Magiska Palatset heter, med det arbete det kräver och lämnar över till min vän och bästa tänkbara ledare för den efter mig, Daniel Risman. Han får leda kampen, i den mån han hinner, vidare mot ett förverkligande. Idén lever vidare. Ett stort tack till er alla för allt fint stöd och arbete ni lagt ner på vårt roliga och människovänliga koncept, som tyvärr inte fick chansen denna gång heller."AKADEMIEN FÖR CIRKUSKONSTENS BEVARANDE I SVERIGE höll sitt årsmöte den 16 april i Cirkusarkivets nya och betydligt mindre lokaler i Stora Mossen, Stockholm. Ett tjugotal av akademiens 48 ledamöter närvarade. Den gamla styrelsen omvaldes, och 2005 är alltså Roy Himsel direktör, Gunvor Andersson schreibstallmeister, Johan Vinberg kassachef. Omnämnas kan: att arbetet med Sveriges Cirkusmuseum hos konstnärinnan Gunilla Mann i Rörum på Österlen fortgår för fullt i den fina cirka 750 kvadratmeter stora lokalen, och att den högtidliga invigningen sker lördagen den 2 juli klockan 11.00. Att Johan Vinberg fortsätter med gigantarbetet med ett svenskt artistlexikon. Att Per Edström gjort färdigt Cirkulära Småskriften nr 29 - som dock blivit en Storskrift! Stort format, massvis med sidor och färgbilder, men så blir priset också 1.500:-

En prenumeration på Akademiens utmärkta tidning Cirkulära Notiser rekommenderas! 6 välmatade nummer, nu i färg, fyllda med nyheter och artiklar om cirkus och artister - även om trolleri och trollkarlar - får du för 265:- Sätt in beloppet på Cirkusakademiens postgiro 15 89 57-1 och skriv Cirkulära Notiser på talongen. 

På eftermiddagen hölls ett större akademimöte i Tessinsalen på Stockholms Stadsmuseum. Då presenterade PER ARNE WÅHLBERG sin nya bok "Inte bara glitter". Boken handlar om svenska cirkus- och varietéartister och deras levnadsöden. (Recension kommer givetvis här så småningom.) Per Arne berättade medryckande om sin forskning, om bokens tillkomst och om några av kapitlen. Här hade han valt att ta med de som han hade videoupptagningar av. Vi fick se och höra om "Kalle Banan" - Karl Linares och hans lindansarakt, de polioskadade akrobaterna 2 Apollos´ fantastiska akt, Jörgen & Conny och deras mycket höga perchstänger, Teigen i sin farliga stolstapling i högmast, komikerna The Kims, Trio Höganäs´ originella linakt och till sist den stora svenska varietéakten Veteranerna. Ofta kopierade men aldrig överträffade! Det var 90 fascinerande minuter som Per Arne Wåhlberg bjöd på!Ett gott skratt förlänger livet! Det var tanken som fick lysekilskonstnären Margareta Fridén att bjuda barnen på NÄL:s barnavdelning i Trollhättan på en trolleriföreställning den 14 april. För att få ihop pengar ordnade hon en budgivning på en tavla. Slutbudet på 1.600 kronor gick oavkortat till trolleriföreställningen. Det knackar på dörren och en man med basker, brandgul rock och en dammvippa i högsta hugg kliver in. "Goddag, mitt namn är NILS BRÖNS och jag ska förbereda för min bror Martin som är trollkonstnär."  En halvtimmeslång föreställning drar igång, fylld av överraskningar och trick. Den avslutas med att barnen får tillverka sina egna trollstavar och lära sig några magiska trick. Föreställningen vände sig främst till barn i sex- till åttaårsåldern, som sökt vård för diabetes eller cancer.Silly Billy - "känd från Nordiska Magi-Kongressen i Aalborg" - har en egen spalt i tidningen Magic. I det senaste numret (april 2005) har han med en tre sidors rutin av CONNY RAY. Det är Connys rutin för Kortet i ballongen, där en säl håller i ballongen - men rutinen fungerar givetvis till alla kort i ballong. Conny Ray porträtteras även i text och bild, och därmed får svensk magi reklam. Att FISM hålls i Sverige 2006 omtalas också, liksom att det är just Conny Ray, som  har designat FISM-logon.

Nämnas bör väl också att i årets februarinummer av MUM, tidningen som utges av The Society of American Magicians, fanns tre sidor om och av DAG LOFALK i  hans egenskap som FISM-president. Han intervjuas av Brook/Garrett, vilka anser att "de kan inte tänka sig någon mer kvalificerad" till detta. Även här får FISM-kongressen en hel del PR. Dag bidrar också med ett trick "Ashes to Ashes". Kanske kan vi får se vår president trolla vid något SMC-möte fram över?


 
Trolleriträff i Trondheim, Norge, mellan FAMIT ((Foreningen Av Magikere I Trøndelag) och Jämtlands Magiska Förening i Östersund.
"FAMIT och JMF träffades på Quality Hotel Augustin lördagen den 9 april. Från Sverige kom 17 medlemmar från Jämtlands Magiska Förening som anordnat en bussresa med övernattning i Trondheim. Totalt så var vi ca 35 personer  på denna träff.
Kåre Swingen möte upp och hälsade välkommen, även Ole Rian 85 år och FAMIT,s grundare höll ett välkomsttal. Efter sedvanliga presentationer så trollade medlemmar i FAMIT och det var inte bara trolleri utan Sylfest Myklatun visade vilken skicklig buktalare han är. Därefter så var det Jämtlands Magiska Förenings tur att visa upp sig och här trollade Zethino, Mr Hann, Hivaro, Trollkarlen Christer, Magic Waxmo m.fl.
Efter en korts paus då man serverade våfflor med grädde och sylt så startade entrickstävlingen där 5 svenskar och 5 norrmän ställde upp. Domare var Paul Rocks, Björn Inge Johnsen från Norge och Göte Hann samt Fred Selldal från Sverige.
Efter tävlingen så genomfördes en auktion på en hel del trollerirekvisita där många deltagare gjorde klipp. Paul Rocks höll i auktionen på ett mycket underhållande sätt.
Boje Hoseth som även säljer rekvisita hade dukat upp ett stort bord och även Harold som numera är något av en uppfinnare av nya rutiner hade även han försäljning.
Dagen avslutades med en fin middag som FAMIT bjöd oss svenska gäster på och i samband med middagen så delades priser ut till  vinnarna av entrickstävlingen.
1:a Sonny Waxmo ”Magic Waxmo” (Tankeläsningstrick)
2:a Boje (Trollade med cigaretter)
3:a Birger Jonsson ”Max Birger” (Egen rutin med vatten och muggar)
En underbar trolleriträff som slutade långt in på natten. Det var en samling mycket nöjda svenskar som återvände till Sverige dagen efter."

Trollkarlen Christer. Sekreterare JMFSå har det då kommit ännu en bok om de svenska folkparkerna - K-spanarna Staffan Bengtssons och Göran Willis´ HELA SVENSKA FOLKETS PARK (Forum 2005). 176 stora sidor fulla av härlig nostalgi för oss som var med på den tiden då Folkets Park var Folkets Park - massor av framträdanden av soloartister, Varieté International, Tempo-Tempo, Ungdomsparaden, Malmstenstruppen, revyer, operetter - och en fin marknad för oss trollkarlar. Fast jag läser, "att arbetarrörelsen från början gjorde tummen ner för artister och evenemang av det billigare slaget. Men Malmö Folkets Park bröt mot detta mönster. Här förekom flera trollkonstnärer och jonglörer än på andra håll"...  Jag läser också att trollkarlen Mac Freddy har varit i Vadstenaparken och i gästboken "artigt tackar för alla plånböcker, klockar, slipsar, hängslen m.m." Boken är fylld med säkert 250-talet bilder av hur de gamla parkerna ser ut idag och hur de såg ut under dess glansdagar. Då tagna av Gustaf Larsson, som turnerade landet runt med sin kamera och dokumenterade sommaren 1955, då Folkparkerna (240 stycken) firade sitt 50-årsjubileum.
PHILIP FRONDELIUS heter denne unge man. Han trollade varje dag - onsdag, torsdag, fredag och lördag mellan klockan 12.00 - 14.00 i månadsskiftet, när affärscentrumet Kvarnen i Katrineholm fyllde 10 år. Philip har trollat "hela livet", men det var för två år sedan, som han började på allvar. Mest arbetar han med kortleken, och Lennart Green är en favorit. Philip har alltid en kortlek med sig och trollar jämt.

Kaj Marc-Wogau såg Philip trolla."Han roade sin publik på ett avslappnat sätt, som tyder på erfarenhet. Detta trots att han endast är 16 år. Han hade valt trickmässigt lätta effekter och framförde dem övertygande och med humor."

Foto: Kaj Marc-Wogau


Willardo meddelar
: "Den 2 april hade ÖREBRO MAGISKA CIRKELs trolleriskola avslutning. Skolan har hållits under våren och huvudansvarig  har varit  Erik Wannhagen. Ett tjugotal medlemmar samlades till en denna trevliga eftermiddag i Örebro, och efter ha att ätit korv med bröd och andra tilltugg så började trolleriet. Först ut på scen var junioren Johan Bengtsson som visade bägarspelet. Bröderna Hans och Tomas Borgenfalk visade sin komiska akt som de b.la. utförde vid Stadsmästerskapen i Västerås. Draget kort återfinns, lånad sedel dyker upp i kortlek samt spongbollar. Efter detta kom seniorerna och först ut var Willardo, som utklädd till arab från Kairo kallar sig Parafatti och på dålig engelska förklarar sina tricks. Bl.a. Galli Galli-vaserna, Lotavasen, tre tomma rör visas och ur en av dessa trollas en liten kanin fram. Indiska reptricket ur en korg. Tom glasskål med vatten från ”Döda havet” täckes över och en fisk plus gröna växter blir synligt. Safiro lindade in sin käpp i tidningspapper och käppen försvann, fingerborgsmanipulationer och som avslut en framtrollad blomma. Bertramo visade Tärning som frigöres från rep. Färgförvandlande tärning. Magnetiska vattnet. En komisk variant på tankeläsning. Korttrick. En variant på Jumping knot . En mössa som ändrar färg och utseende. Trick med jumbokort. Mjölk hälles i en svart låda och blir en vit tärning för att åter bli mjölk. Avslutning med framväxande blommor. Jonas Århammar förevisade The Black Hole, Äggpåsen, Jumping knot from Pakistan, en av åskådare valt kort uppvisas i form av en biljardboll. Mats Kjellström presenterade en förgylld nyckel som ändrar form och utseende. En penna lägges upp på ett bord och en åskådare får tänka på pennan, som faller ner på golvet. Ett kortrick där valt kort återfinns mellan två jokrar. Three shell Game. Niclas Jacobsson manipulerade med mynt. Efter kaffe och kaka samt lottdragning delades diplom och handgjorda minnesmedaljer i trä ut av Erik Wannhagen samt Ray Ardo."


Bertramo, Hans och Tomas Borgenfalk, Johan Bengtsson

Jonas Århammar, Ylva Florén och Mats Kjellström, Niclas Jacobsson

Safiro, Willardo  (ÖMC-foton: Willardo)


 Det är inte många trolleriföreningar som har en "kvällens värd" som är nybliven Nordisk Mästare - MODERNA ILLUSIONISTERS CIRKEL har det! Och det var Erik Nordvall som höll i kvällens ämne "Hur man gör effekterna effektfullare" - och det vet han hur man gör. Denna dag den 4 april hade som vanligt en ansenlig skara MIC-are samlats för att ta del av Eriks tips. Men först blev han gratulerad av MIC:s president och fick rungande applåder för sin erövrade titel och två första pris vid Nordiska Magi-Kongressen. Erik inledde med att visa kortakten som han tävlade med - och sen visade han oss hur han gör! Men mest gick han in på hur han förstärker effekterna - gör dem mer övertygande, och här har Erik hittat flera nya sätt. Och varför inte säga som Erik, OM ett trick skulle misslyckas: "Det är faktiskt första gången det här tricket inte fungerar - igen..." Vi fick också lära oss en myntförsvinning och hoppande fingerring - smarta saker!

 
MIC-presidenten Mats Ungerstedt och Erik Nordvall, Magic Ramondo
Foto Gertrud Nilsson

Efter kaffepaus var det Magic Ramondos tur att hålla workshop - grunderna i kortforcering. Efter inledning visades och diskuterades olika kortstorlekar  - är det över 40 personer i publiken bör nog inte den sedvanliga kortleksstorleken användas. Därefter fick vi lära oss tre olika forceringar. Dessa kunde vi träna på hemma eftersom medlemmarna som vanligt fick varsitt häfte med text och bilder om ämnet.Barn som kom till Torgboden i Falköping när affären 1-årsjubilerade mötte en överraskning - en livs levande trollkarl. Det var NIELS CARNO som visade upp sina trolllkonster och buktalade med dockan Karlsson. Sommarens bokningar verkar vara bra för Niels Carno, dockan Karlsson och partnern Therese.Södermanlands Nyheter har i sina lördagsbilagor en artikelserie "TESTPATRULLEN", vilken prövar på olika saker som att klä om möbler, gå på lina, spela curling osv. Lördagen den 2 april testade man hur det känns att vara trollkarl. Man tyckte att: "Det var nervöst, det kräver fingerfärdighet, man har en tacksam publik, det kräver långt övande, det är värt att prova igen." Ett sammandrag av det två helsidor långa reportaget med stora färgbilder återfinns här: http://www.sn.se/parser.php?sect1=133&id=78798  

Kontraktet som journalisten Björn Andersson fick skriva under:

Jag lovar på heder och samvete att inte i tal, skrift, TV, film, radio eller härmed
jämförlig media avslöja de hemligheter jag får lära mig av trollkarlen Christer
el Ricco inför reportaget "Testpatrullen".


Till ÄLDRE SETT HÖRT & HÄNT NR 33It´s time for Scandinavia
31 juli-5 augusti