ÄLDRE SETT, HÖRT & HÄNT NR 32


Robert Dahlström meddelar: "Vi är tre magiker som underhåller på Silja lines färjor Symphony och Serenad mellan Stockholm och Helsingfors ända fram till 31 maj. Den som är intresserad av kryssning och magi har ett utmärkt tillfälle att se både close-up och scenmagi. Jag, Johan Ståhl och Fredrik Andersson alternerar ombord i en show tillsammans med Wallmans Showgroup."Den 28 maj öppnar nöjesparken HIMLERIKET - fast numera heter det FUN CITY! Hösten 2004 sålde Gay och Birgitta Ljungberg "Leklandet Himleriket" till Axels Tivoli. Det var 1994 som familjen Ljungberg köpte, iståndsatte och omprofilerade Himleriket,10 km söder om Varberg. Under de 11 år de ansvarat för parken har de producerat inte mindre än 22 olika cirkusföreställningar, 19 sagoteaterföreställningar plus den naturvetenskapligt inriktade trolleriföreställningen Science Circus.Den 31 mars reser GUN & JAHN GALLO till England för att påbörja en lecture tour som omfattar 21 städer i England och  Frankrike. De börjar i London och avslutar det hela i Paris i början av maj månad. Gissa om de ska ta några dagars ledighet i Paris efter avslutat jobb? Så här ser turnén ut just nu, en eller annan ort kan tillkomma: The Magic Circle London, Coventry, Newcastle, Bradford, Blackburn, Manchester, Blackpool, Derby, Liverpool, Weston – Super – Mare, Devon, Upminster, Dorking Roune, Nantes, Toulouse, Nimes, Grenoble, Lyon, Clermont-ferrand, Paris.
 
Lagom till den här resan har Jahn Gallo producerat sin första DVD! Den heter “Ring’n Rope”.
Man filmade under en lecture i Halmstad – en tagning!!! Underbart trevlig publik! Det kändes som att göra en riktig show! Förklaringarna filmades också i Halmstad och vid redigeringen lades in text som visar “ Move1 “ Move 2” osv. I studio gjorde man därefter ett segment som visar varje grepp för sig, filmat över Jahns axel, så att åskådaren ser greppet precis som Jahn som utför det.  
På menyn kan man välja om man vill se alla greppen i en följd eller om man vill klicka på ett speciellt grepp för att studera detta i detalj. Marknadsföring för Europa kommer att skötas av en känd trollerihandlare i Halmstad.


Gun & Jahn Gallo
 


BJÖRN ELGERD tog hem förstapriset i barmtrolleri, juniorer, vid SMC:s årsmöte. Han har odlat trolleriintresset sedan han var fem år och även hunnit prova på både teater och cirkus. I somras arrangerade han parktrolleri i hemtrakterna. Björn går runt och samlar ihop folk,  gröngräset får bli en improviserad scen med folk sittande i ring runt omkring, och så underhåller han med trolleri. Sedan tre år tillbaka så driver han och en släkting också en trollerivarieté på somrarna i en ombyggd lada med scen hemma i Oxberg. Ett 45 minuters långt program ges sju-åtta gånger per sommar - till utsålda hus. Detta vittnar om företagsamhet och stort trolleriintresse!Efter att den danska trollerifirman PEGANI har haft adress på Borgergade 5 i Horsens i över 12 år, har Steen Pegani  just köpt en ny egendom till firmans kommande aktiviteter. Det nya trollericentret kommer att ligga i Horsens utkant. Det har en stor lagerhall, bättre kontorfaciliteter och god plats till firmans arrangemang. Hantverkarna har just börjat arbetet, men ännu kan något datum för invigningen inte sägas.Före detta yrkestrollkarlen Richard Wiseman har skrivit boken "Tur eller otur" (Wahlström &  Widstrand,  på årets bokrea cirka 70:-, pocket cirka 50:-). Jag citerar författaren: "Jag har under hela mitt liv intresserat mig för det som är ovanligt. När jag var liten var jag fascinerad av trolleri och magi. Tio år gammal kunde jag få näsdukar att gå upp i rök och jag kunde blanda en kortlek utan att ändra kortens inbördes ordning. Som tonåring gick jag med i världens mest kända trolleriförening - The Magic Circle i London. Och när jag var tjugo hade jag redan flera gånger varit inbjuden att uppträda i det prestigefyllda Magic Castle i Hollywood." Med tiden blev Wiseman allt mer intresserad av de psykologiska principer som ligger bakom allt trolleri. Detta fick honom att studera psykologi och senare doktorerade han i psykologi.

I den här boken redovisar Wiseman resultaten bakom flera års forskning i ämnet tur eller otur, gjord utifrån intervjuer av personer som antingen ansåg sig vara ovanligt tursamma eller väldigt otursdrabbade. Boken beskriver fyra principer som kan ge tur. Intresserad? Köp boken!Den förste rappande trollkonstnären? Att rappa är ju som bekant en  form av musikaliskt framförande av tal. Nu har den norske trollkonstnären ARNE IVERSEN tagit rapping i bruk
i sitt trolleriprogram. Arne har flera gånger visat sitt gospeltrolleri i norska kyrkor, och vid ett nattcafé för de unga kristna ungdomarna i Oslo blev han nyligen egagerad att underhålla. Förvåningen blev stor då han i denna föreställningen rappade taktfast istället för att tala - och den snart 75-årige Arne t.o.m. dansade till tricken. Den liberalen biskopen Gunnar Stålsett, som var närvarande var mycket nöjd efter showen, så nöjd att han bad Arne komma till kyrkan och göra myntfångsten i samband med gudstjänsten. "Det är lätt att trolla för kristna", säger Arne, "de har hört talas om miraklerna men aldrig sett dem."JOHN HOUDI har gjort en reklamfilm för Electrolux. Den går i TV4 lokalt över Stockholm,
Göteborg och Malmö. Se den tillhörande webbsidan (där man också kan se filmen).
http://www.induktion.se/  "Taggen" är "John Houdi - magiker och induktionist", och de flesta anser att det är mer reklam för John Houdi och trollerikonsten än för Electrolux. Men det gör ju inget...
Det har också producerats ett litet häfte med trolleritrick som barn som besöker Electroluxaffärerna kan få gratis. Boken "Barnens trolleribok" är på 16 sidor och här lärs ut tricken Ismannen, Hönstjuvarna, Röda tråden, Omöjlig knut och Hur gammal är du.


TROLLANDO var kursledare för 120 barn i Uddevalla kommun under sportlovet. De fick lära sig att trolla, och varje grupp bestod av 20 barn från 8 år och uppåt. Varje lektion var på 90 minuter, där de fick tillverka en trollstav samt lära sig sju trick. Trollando trollade även själv emellanåt utan att lära ut. Trolleriföreningen Väst, som Trollando är ordförande i, har blivit erbjuden att till hösten ha en magisk utställning med föreställning i Uddevalla bibliotek.

 Trollando med trollerielever


DOZZIE gav/ger mellan den 15 januari och den 19 mars "en humoristisk resa i magiens värld" på 6 olika bibliotek i Nacka kommun. Föreställningarna är anpassade för barn från 4 år.Den 7 mars hade MODERNA ILLUSIONISTERS CIRKEL sitt årsmöte. Över 40 medlemmar närvarade när presidenten Mats Ungerstedt inledde årsmötesförhandlingarna. Dessa gick snabbt. Föreningen bjöd medlemmarna på landgång och kaffe. Och snart var en auktion på en del av Loffe Malmströms efterlämnade trolleritrick i gång. Efter detta svarade Tomas Blomberg för en workshop - "Grunder i gummisnoddar". Tomas fick hoppa in med kort varsel, då utsedd workshopsledare fick lov att lämna återbud. Tomas klarade givetvis av det med bravur, och medlemmarna kan nu flera kluriga close-up-trick med denna lätt medförbara rekvisita. Ett niosidigt workshopshäfte utdelades till alla medlemmar. 

 
MIC:s styrelse som gett oss så många magiska upplevelser under år 2004 - inte mindre än 15 möten!
Martin Nilsson, Ulf Kjell-Berger, Mats Ungerstedt, Göran Klyve, Rolf K. Johansson
   
Tomas Blomberg, tränande medlemmar - Kenneth Fungbrandt, Mac Barry,  Kjell-Berger, Marc-Wogau
Foto Gertrud Nilsson


Svenske mästaren i kortmagi ERIK NORDVALL, som studerar teknisk fysik vid universitetet i Linköping de närmaste fyra åren, befinner sig just nu i Thailand. Han har inbjudits att hålla ett trolleriseminarium i Bangkok. Planer på att utforma en scenakt finns liksom en mängd idéer därtill, så vi får nog återse Erik vid fler SM. Om han nu inte får erbjudande att bli proffs - han brinner för trolleri och får han chansen att leva på det, så skulle han ta den.
 


Dagbok från SVENSK MAGISK CIRKELS ÅRSMÖTE 2005
Fredagen den 4 mars anlände Gertrud och jag klockan 10.00 till Quality Hotel Nacka, där SMC hade fått rum till årsmötesdeltagarna till mycket rimliga priser. Ett trevligt rum stod redan till vårt förfogande, och sedan vi packat upp, åkte vi till Dieselverkstaden. Med bil tog det en kvart (första turen i alla fall...) - när man gick tog det ett par minuter. Dieselverkstaden är ett kulturcentrum som skapats i Atlas Copcos gamla dieselverkstad i Nacka. Från att ha varit en monteringsverkstad för jättelika fartygsmotorer har de stora lokalytorna omvandlats och anpassats för en rad olika kulturverksamheter. Sedan september 2002 står Dieselverkstaden öppen med mängder av aktiviteter. Här finns bibliotek, restaurang, café, en liten och en stor scen m.m. Imponerande och trivsamt var intrycket när man kom dit - och idealiskt för ett årsmöte. SMC:s president hade bett mig fylla en monter med lite äldre trollerirekvisita samt att ta med några intressanta trolleriaffischer - om jag hade några... Då jag inte fått uppgift om vilka utställningsmöjligheter som fanns, plockade jag med ett  60-tal av mina dubbletter - och tur var det, för här var en stor vägg att montera dem på, så alla gick åt. Om jag får säga det själv, så blev det ett ganska imponerande blickfång precis utanför stora scenens ingång. Klockan 14.00 var utställningen klar, och vi hade hunnit prata med Curtelle och Svasse, vilka var de som ordnat det mesta med detta årsmöte. En god lunch intogs på restaurangen, till hotellet, eftermiddagskaffe och så åter till Dieselverkstaden, där en del trollkarlar och mycket lekmän samlades för att se den offentliga föreställningen, som skulle börja klockan 19.00.


Sveriges Magi-Arkivs utställning

Scenen var dekorerad med Sveriges och SMC:s flagga samt SMC-loggan, som Ganesh målade och skänkte till föreningen på 1970-talet. Föreställningens konferencier - läkaren, standupkomikern och SMC:aren David Waldfogel - kunde hälsa en fulltalig publik välkommen. Förutom sin verbala förmåga använde David en mängd tricks och gags på ett skrattretande sätt, och han blev en publikfavorit. Onekligen den mest udda konferencieren jag sett. Curtelle hade på dagtid måndag till torsdag lett en trolleriskola på Dieselverkstaden med ett 25-tal elever indelade i en yngre och en äldre klass. "Bli din egen Harry Potter - 250:- för fyra dagar" som det står i Dieselverkstadens marsprogram. Den bästa eleven ur varje grupp fick visa upp var sitt trick här i programmet. Love med rep genom halsen och Elodie med tre olika - tre lika långa rep. Curtelle - i smoking! - gjorde tillsammans med pojke från publiken en version av dukar till flagga i en växande påse där en trollstav spelade en stor roll. Så stormade Tobbe Trollkarl in på scenen och avverkade dansande och i ilfart duk bort i handen, ballongdjur, svärd genom halsen, konstiga trollstavar i massor - och allt slängdes på golvet. Barnpubliken var stormförtjust!


Curtelle, Tobbe Trollkarl, David Waldfogel, Julien Dauphin

Erik Petersén
spelade på vattenglas - ett inte allför ofta sett artistnummer. Mr Jacoby med väska till bord, ett finger blir två, avklippt rep, ballongslukning och vatten i tidning blir vin, presenterat på svengelska. Julien Dauphin kom nästan direkt från 24 föreställningar på The Magic Castle - och nu uppträdde han med assistent. Och en bra sådan! Eld i händerna - duva, fjädrar - duva, duva till konfetti, två duvor ur servett, ägg à la biljardbollar, duva ur ballong, försvinnande buren med duvor. Akten var alltså ändrad - inga burproduktioner t.ex. Men jag tycker det var synd att Julien  uppträdde i en visserligen mycket elegant men jättestor rock i vilken det ser ut som om massor av duvor ledigt får plats... Loki - en annorlunda sminkad och klädd trollkarl - visade svävande och dansande käpp, trollade fram en fiol ur en bok, utförde en rutin med notblad och kortsvärd, snöstorm.

 
Loki,  Peter Varg,  Kenny Quinn tar slipsen från Lennart Gombrii

Trick Stars

Efter pausen inledde Peter Varg med bowlingklot ur väska, försvinnande flaska, bollar och serpentin ur munnen, valt kort i munnen, vrida händerna, Bowl-A-Rama, bowlingklot ur tom påse, jonglering med de tre bowlingkloten. Härlig idé med produktion av tre klot och jonglering med dem! Vilken start till en bowlingklotsakt! Kenny Quinn i elegant frack ficktjuvade på sitt charmiga sätt. Klockor, nycklar, slips, glasögon m.m. bara försvann från de fyra "offren" från publiken. Här ser man att det är ett proffs som står på scenen! Erik Petersén återkom med musik på cykel. Trick Stars blev en positiv överraskning! Ett par med illusioner, kostym- och personlighetsombyten, snabba effekter och humor - och blå-gul klädsel passade ju bra här... Mini-kubus-zig-zag, Head Turning där huvudet försvinner, snöstorm, blomsteraskarna ur påsen, Kvastillusionen (vilken assistent!), cowboysketch med ett "svärdkabinett", ballong till gummihöna, en illusion med blad genom assistentens kropp samt kabinettet i vilket hon binds fast, ridå för, hon är fri och han är bunden - vilket upprepas. Klockan 21.50 avslutades showen med att konferencieren "dansade" och rappade en trollerivisa, så att de kringstående och blomsterhyllade artisterna liksom publiken inte kunde hålla sig för skratt! Publiken var mycket nöjd med sin kväll - och förhoppning uttrycktes att SMC skulle göra om detta nästa år. Men tre timmar är i mesta laget för en trollerishow.

Trollkarlarna vandrade upp till Quality Hotel där "Informell magic bar" väntade. Det betydde att åtskilliga stod i baren och pratade, en del intog pytt i panna - och så kom hemliga gästen Manuel Muerte och gav en underhållande show vid varje bord. Han utnämdes till Hedersartist i Svensk Magisk Cirkel. Motiveringen är som följer: "Som inspiratör till väl under- byggda rutiner med genomtänkt magisk koreografi med ett minimum av rörelse, därtill hörande naturlig misdirection för att uppnå högsta möjliga effekt med minsta möjliga medel, vill vi utnämna Manuel Muerte till Hedersartist i Svensk Magisk Cirkel. Detta är även ett tecken på vår önskan om ett framtida samarbete. SMC vill på detta vis fortsätta gå över gränser för att utveckla svenskt trolleri på 2000-talet."


Lördagen den 5 mars började så årsmötet/kongressen. Klockan 09.00 öppnade sekretariatet (= Tom Hellström), handlarna började packa upp, och Kenny Quinn höll en work shop. Kenny inledde med att berätta lite om sin bakgrund - det var t.ex. Gentleman Jack som satte in honom i ficktjuveriets grunder. Även lite om ficktjuveriets historia fick vi oss till livs. Så visade Kenny vilka olika sorters urarmband det finns och hur man lossar dessa. Hur man stjäl ur fickorna, tar glasögon, slips, hängslen, bälte fick vi också inblickar i. Han visade idéer hur man kan nyttja t.ex Himbers plånbok eller skumgummiplånboken "Power Pickpocket". Men för att bli en  ficktjuv gäller det att träna, och även hur detta kan ske lämnade Kenny Quinn tips om. Det var fascinerande att se den teknik en scenficktjuv tillämpar, och de 90 minuterna var dessutom verkligen underhållande!

Handlarna var Pegani, El Duco's Magic, Gycklaren Magic Marketing, Maxello/Skandinavien, Djursholms Antikvariat/Sven Ydell, R.A.R Magic Inc. De klagade på att det var för lite tid till besök hos dem - och det var ett mycket tajt program i år. Allför tajt skulle det visa sig...

Klockan 12.00 - efter lunch - började tävlingen i barntrolleri. Juryn bestod av Gay Ljungberg (överdomare), Peter Gröning, Lennart Gombrii, Manne Schagerström, Göran Strandberg, Michael Halvarson, Fredrik Praesto, Tommy Aarna (tidtagare). Presentatör Gay Lundin.
1. Pierrot (Göran Nordfeldt): Vitklädd och vitsminkad, stilla inledning. Växande morot, Pop away wand, Pom-pom-staven, Pelle Kanin, duktrick med håv, kanin ur hus som färgas. Effekterna utfördes tillsammans med två barn, som fick lära sig "damerna först". En trevlig akt.
2. Alex Olofsson (jr): Trollstav trollas fram, biljardbollstricket med olikfärgade bollar,  klubbor i påse försvinner, Bägarspelet, dukfärgning i handen, tre olika- tre lika med olikfärgade rep, som sen knyts till ringar (de assisterande barnen kunde inte knyta...) och länkas ihop. Säker, men bör lära sig tala tydligt - då har han framtiden för sig.
3. Jimmalimma (Jimmy Carlsson): Entré i blå kostym med fez och trollstavar på ryggen. Liten trollstav ur en ficka - jättestor ur andra. Linking rings med såg, Nyfikna kaninen, försvinnande ketchupflaskan där ketchupen försvinner, balanstrick med äggkorg (ett ramlar i golvet och krossas). Finaleffekten slog ej, trevligt föredrag.
4. Seth Engström (jr): Med pojkassistent utförs en reprutin. Står bakom pojken och gör card flourishes varvid det ser ut som pojken gör dem. Tre kort vandrar från en pojke till en annan. Reprutinen blev lite enformig då klippningen upprepades för många gånger.
5. Björn Elgerd (jr): Klappometer, bakningen i hatten med många gags. Glad, säker, rolig.
6. Kenneth Jensen: Klädd som sjörövare med passande dekor. Buktaleri med papegoja på armen - den kan göra knut på rep. Med pojke trollas guldmynt f ram medelst kliglaset, ett mynt märks, trollas bort och återkommer i munnen på en orm, som kommer ur en burk. Inte mycket trolleri - men en akt.
7. Dozzie: Med cape. Lota, Who´s who in Zoo, bilden på apan försvann i Back Stage. När Dozzie går ut från scenen tar han av sig capen och då sitter en stor apa på hans rygg. Egna idéer.


Pierrot, Björn Elgerd, Kenneth Jensen

Efter en kort paus startade scentävlingarna. Tyvärr var det väldigt dåligt ljus på scenen. Om man arbetar med trådar och liknande kan det vara befogat, men har man inget att dölja, så växer ju akten i strålande ljus. Har aldrig sett Joe Labero, John Houdi och andra  proffs uppträda i halvdunkel!
1. Henrik Silver: Silver junior sitter på golvet och försöker få en duk att försvinna men misslyckas ideligen. Ett stort ansikte får liv och säger att man aldrig ska ge upp - tro på dig själv! Junior går till sängs och upp kommer Henrik. Assistent fram ur Lejonburen. Byte bakom skynke varpå hon svävar upp från en pall. Henrik berättar om sitt stora intresse - trolleri - utför Zombie och junior dyker upp från duken. Och nu kan han trolla bort en duk! Snöstorm. En genomtänkt akt som det lagts ner mycket arbete på.  
2. Daniel Rosenqvist (jr): Frack, en pyramid står på scenen. Denna fäller ut sig till ett bord. Papper till sedlar - till jättesedlar, Polka Dot Silk, Vatten i tidning, papper eldas upp och blir helt  - snöstorm. Blommor, duk till käpp, käpp fram ur hatt.
3. Alexander Vasiliou (jr): Duk till käpp, ljus fram ur flash, kortsolfjädrar, kortfångst, käpp, duk ur duk, käpp, flaska och glas från duk.
4. Viktor Wilson (jr) Iförd sedvanliga rutiga skor men nu också med rutig näsduk i fickan. Flash blir boll, biljardbollsmanipulationer med vita och färgade bollar, juiceflaska och fyllt glas trollas fram, kortproduktioner, boll till konfetti.
5. Niklas Möller (jr): Ringspelet, boll och kon, mynt i duk, myntfångst i hatt. Har all rekvisita på sig. Står stilla på ett ställe (vilket många bör tänka på!).
6. Julien Dauphin: Samma akt som i fredagsföreställningen.
7. Mr Jacoby: Den nu välkända klädseln med platåskor och tal på svengelska i början på akten, därefter till musik. Glitter ur luften, ett finger blir två. Dansande duken, D´Lite. Det var inte bara den normala rutinen med en duk som dansar, hoppar och har sig - här flyger den även kors och tvärs över scenen. D´Lite-rutinen var mycket bra men även denna var utbyggd med en hel bakgrund som glittrar, byxrevärerna blinkar. Jag var högeligen imponerad! Och inte bara av de tekniska lösningar som Jakoby lyckats lösa och bygga själv utan även av framförandet.
8. Johannes Ekman (jr): Talad akt. Lånad sedel försvinner och återfinns i en lök (ögonen rinner givetvis när han delar den...). Ett band instruerar (det är Johannes mamma som talar) hur man trollar och bakar en kaka i en sko. En åskådare får låna ut sin sko och sen blev det roligt! En verklig skrattfest och Johannes skådespelade bra.
9. Axel Rutstam: Duk, boll, glas, flaska, ljusstump blir stort ljus. Ringspelet där ringen bl.a. fastnar i slipsen. Snygg ringrutin - men var akten inte kort?
10. Emil Göransson (jr): Svävande resväskan, duva ur duvkastrull, duva ur duk, ägg från duvan, Polka Dot Silk, Zombie, Ringspelet. Akten saknade slut.
11. Reginald Simon: Elegant i ljus, randig kostym, hatt. Sönderriven tidning blir hel, kortfångst med handskar - även med jättekort, fingerborgsmanipulationer, sidenband till blomma, mynt- jättemyntsmanipulationer. Mycket skickligt! Härlig stil! Fingerborgarna hade setts bättre om de haft en annan färg än vitt.

           
Daniel Rosenqvist
Alexander Vaseliou
Viktor Wilson

Johannes Ekman
Samtliga SMC-årsmötesfoton:
Gertrud  Nilsson

 
Nu var klockan 16.00. Enligt programmet skulle auktionen startat klockan 14.30, Kenny Quinns andra workshop klockan 16.00, årsmötet klockan 17.00 och middagen klockan 19.00. Hade ju varit bra... Nu började auktionen - inte direkt efter tävlingarna - utan närmare 16.30 (ingen tog tag i detta och satte igång). Denna fortgick till framåt 18.00, varför flera struntade i årsmötet och det fick bli ett alltför nedkortat sådant (slutade 18.55). Och så talas det jämt om att årmötesförhandlingarna är viktiga - det är ju det enda tillfället då medlemmarna har möjlighet att öga mot öga framföra sina synpunkter till styrelsen... Workshopen flyttades till söndagen (så då blev det tidstrassel igen...).

Auktionen, där rekvisita skänkt av John Houdi samt av Cazzellos dödsbo skulle säljas, och där behållningen oavkortat går till SMC:s blomsterfond, gav ett fint tillskott (över 16.000:-). Ett 55-tal poster hanns med - resten auktioneras bort vid kommande möten. Förberedelsearbetet hade gjorts av Curtelle, Bo Jonsson, Ulf Kjell-Berger och auktionsutropare var Holger Wästlund vilt påhejad av John Houdi. Flera trick gick för mer än vad de kostar nya... Högsta buden fick Vision 1.000:-, Stora flaggnumret 1000:-,  Knife thru jacket 850:-, Incredible Floating Pen 800:-, Tim Stars skänkta Chop Cup 650:-.

Från årsmötet, som leddes på ett föredömligt sätt av Holger Wästlund, kan nämnas att El Duco/Gay Ljungberg planerar ett höstmöte i Hässleholm, där man kommer att ha stora tävlingar för att man ska trimma ljus- och  ljud-gänget och all övrig stagecrew, som ska jobba vid FISM-kongressen. Christer El Duco informerade om denna kongress - och han verkar verkligen ha läget under kontroll! 700 anmälda hittills, 15 dealers, 20.000 inbjudningar är tryckta och börjar delas/skickas ut, ny hemsida på gång, 70% av showernas akter och seminarier är bokade, hotellen släpper sin priser i april, den1juni 2005 höjd kongressavgift - den 1 januari 2006 ännu en höjning så passa på! Man har slopat festen på Kastellet, då det visade sig vara svårgenomförbart - blir istället en sedvanlig bankett i kongresslokalerna med show, och Christer garanterade att i Stockholm får alla en stol att sitta på vid ett bord och maten ska räcka. Det är nämligen inte vid alla FISM-kongresser detta gäller... Lennart Gombrii och Christer Nilsson fick medaljen för 50 års medlemskap i SMC, Olav Holten och Erik Luttropp fick 25-årsnålen. SMC:s förtjänsttecken tilldelades Tom Hellström, Sarah Philipson, Daniel Risman och Holger Wästlund. Flera personer lämnade styrelsen och dessa tackades för bra utfört arbete för SMC.

Så hade man alltså fem minuter att ta sig till hotellet, byta om (jo, jag känner flera som fortfarande vill snygga till sig till middagen) och hitta en sittplats i matsalen. Gertrud och jag hade glädjen att få sitta vid samma bord som Inge Pedro & Lily, Sven Ydell med fru, Timo Ehrling med fru, Kerstin (Carbonita) och Susanne Kindbom, Bengt Svensson, Black Bert. Nu skulle vi njuta av god mat och trevligt samspråk - men icke. Det var ju tablehopping - så med några få minuters undantag fick vi se trolleri under hela måltiden. Artisterna kan ju inte hjälpa att de kom och störde - de var ju tvungna att trolla när de blev tillsagda, så förlåt Seth Engström, Erik Nordvall, Tom Stone, Max Milton, Micke Askernäs, Dannyman och Martin Hansson om ni inte fick vårt odelade intresse!

   
Erik Nordvall, Martin Hansson tablehoppar för Sven Ydell och Black Bert

Galashowen klockan 22.00 på Dieselverkstadens stora scen inleddes med prisutdelning (se prislistan). Föreställningen inleddes av Grand Prix segraren i scenmagi Reggie Simon, som visade sin akt. David Waldfogel var conferencier och roade och förvånade i samma stil som på den offentliga föreställningen. Loki, Kenny Quinn och så Roy Roth. Sönderfallande bord, Ringspelet, Tumbindningen, lånad ring mals sönder och återkommer i plånbok, pappersbollarna över huvudet, producerar vinflaska som tack till publikassistenten, draget kort hittas av Rocky the Raccoon -som blir en mössa. Underhållande, rutinerad magi. Erik Petersén musicerade och Trick Stars avslutade galan - och då var klockan 00.30.

 
Reggie Simon med pokaler, Roy Roth med bollar över huvudet

Söndagen den 6 mars startade liksom förra dagen med en riklig och god frukostbuffé, som intogs tillsammans med vännerna Kenny Quinn, Tim Star, Ulf Kjell-Berger. Klockan 09.00 började close-up-tävlingarna på Lilla scenen, som liksom den stora har härligt lutande golv, så att alla ser perfekt. Juryn var densamma som vid scentävlingarna, men tidtagare var nu Stefan Nilsson och presentatör Tommy Aarna. Trevligt att se en välklädd presentatör, för detta gör mycket till stämningen. Tyvärr verkar det vara ute numera att man ska klä upp sig när man står framför en publik. Jag får be om ursäkt att jag ej vet namnen på alla korteffekter som visades.
1. Anders Björkman (kort) Ledigt och artigt framträdande, vilket förlåter att mössan satt på... Skicklig!
2. Seth Engström (micro, jr) El Bluffos dealershow - rolig idé, underhållande, skickligt!
3. Daniel Rosenqvist och Magnus Ziegler (kort, jr): De två killarna satt ihop - hade samma tröja - och arbetade alltså med fyra händer. De måste ha jobbat hårt för det fungerade perfekt och blev mycket roligt!
4. Daniel Risman (micro) Färgändrande kniven, bägarspel. Låter inte så speciellt men när Dannyman gör dessa saker då händer det saker! En fantastisk, jätterolig akt. Publiken skrattade så Daniel fick lov att stanna upp i akten ibland...
5. Christopher Hallqvist (kort, jr) Temat var "Spela aldrig kort med främlingar". Bra idé och Christopher är också en sådan där imponerade juniorkorttrollare.Tyvärr fick han inte till den sista blandningen trots upprepade försök, så tiden tog slut.
6. Micke Askernäs (micro) Penna genom sedel, sedeln försvinner - skuldsedel skrivs som förvandlas till sedeln. Mycket imponerande kortförutsägelser. Glömt nästa lek så han får springa ut och hämta den... Förses med handbojor men trots detta hittar han draget kort med munnen.
7. Harald Böttiger (kort, jr) Oil and water med temat äcklig olja och rent vatten. Lugnt och säkert föredrag - mycket bra!
8. Joakim Falk (micro, jr) Tema "Är bankerna ärliga?" 20:- till 100:-, bägarspel. Härlig presentation!
9. Daniel Rosenqvist (micro, jr) Produktion av fyllt glas. Bägarspelet med två bägare men där den ena bägaren är osynlig! Vilken idé! Underbart!
10. Seth Engström (kort, jr) Kortmagi i olika stilar - Den eleganta stilen, Lennart Green-stilen, Flourishstilen (alltså Curtelle-stilen som han sa...). Kul, bra, skönt, roligt - räcker det?
11. Erik Nordvall (kort) Jag har sett Erik så mycket i MIC, Norrköping, så jag vet vad han går för, men han måste ha blivit en överraskning för de flesta. Otroligt bra - och glad är han ju jämt!
12. Micke Askernäs (kort) Bra!
13. Robani (micro) Bägarspelet med fyra tomater som final. Mynt genom bordet men det blir glaset som passerar bordskivan. Sakta och lugnt presenterat.

   
Anders Björkman, Daniel Rosenqvist och Magnus Ziegler, Joakim Falk

                 
                    Daniel Risman, SMC:s president Dag Lofalk och Grand Prix-vinnaren Reggie Simon

Juniorerna är helt otroliga! De har massor av originella idéer och är tekniskt skickliga, mycket säkra och roliga! Vad månde bliva? Hoppas att några i alla fall har möjlighet åka till Nordiska kongressen i Aalborg och visa upp sig!

Nu blev det problematiskt... Klockan var närmare 11.30. Prisutdelningen var annonserad till klockan 12.00. Men man hade gjort ändring i programmet så att Kenny Quinn skulle hålla sin andra workshop på Lilla scenen klockan 12.00. Klockan 13.00 var det en offentlig, annonserad föreställning med Clownen Mike. Stora scenen kunde man inte använda för där skulle visas film för allmänheten. Man måste alltså ha prisutdelning före klockan 12.00 - men juryn måste ju räkna ut poängerna först, och det tar ju sin tid. Det fick bli - efter velande hit och dit - så att prisutdelningen utlystes till 11.45, vilket gjorde att juryn fick snabbräkna och Kenny Quinn fick korta sin workshop till halva tiden...

Efter prisutdelningen besökte Gertrud och jag och några trollkarlar till plus ganska många barnfamiljer Clownen Mikes föreställning. Han hade även gett en föreställning på lördagen klockan 13.00 - båda Dieselverkstadens arrangemang. Härligt clownsminkad och till trevligt föredrag visade Mike: Lota, Cykelpumparna, uppstigande staven, Pom-Pom-staven, Multiplying wands, Färgändrande påsen, Avklippt rep med saxen som inte går/går att klippa med, 3 olika - 3 lika långa rep,  duk bort och återfinns i karamellburk med orm, Kan-Anka-duk, Parasollillusionen, ballongdjur till assisterande barn - och mycket gagsprylar. Mike fick fram en härlig stämning och hanterade barnen mycket bra i den 40 minuter långa föreställningen.


Nu var det bara för Gertrud och mig att plocka ner utställningen, och när det var gjort så visade det sig att det bara var Mike och vi kvar. Vi tog en smörgås i caféet tillsammans och pratade trolleri, och därmed var de magiska dagarna slut. Tråkigt - det hade varit ovanligt trevliga och välmatade dagar med många möten med goda vänner och mycket verkligt bra trolleri. Tur att det bara är dryga tre veckor till Nordiska Magi-Kongressen!

Resultatlistan från SM-tävlingarna 2005

Barntrolleri
1. Kenneth Jensen, Åkersberga 576 p
2. Jimmalimma, Jönköping 563 p
3. Björn Elgerd, Mora 524 p
4. Göran Sjöberg, Stockholm 499 p
5. Pierrot, Linköping 498 p
6. Seth Engström, Stockholm 492 p
7. Alex Olsson, Strängnäs 385 p

Barntrolleri, juniorer
1. Björn Elgerd, Mora 524 p
2. Seth Engström, Stockholm 492 p
3. Alex Olsson, Strängnäs 385 p

Scenmagi
1. Reggie Simon, Borås 614 p
 GRAND PRIX samt ebenholtztrollstaven
2. Henrik Silver, Stockholm 606 p
3. Julien Dauphin, Eskilstuna 601 p
4. Axel Rutstam, Stockholm 591 p
5. Mr Jacoby, Alingsås 585 p
6.Niklas Möller, Källby 585 p
7.Viktor Wilsson, Björnlunda 561 p
8. Johannes Ekman, Lidköping 543 p
9. Daniel Rosenqvist, Stockholm 533 p
10. Alexander Vasiliou, Stockholm 532 p
11. Emil Göransson, Linköping 493 p

Scenmagi, juniorer
1. Niklas Möller, Källby 585 p
 GRAND PRIX JUNIOR
2. Viktor Wilson, Björnlunda 561 p
3. Johannes Ekman, Lidköping 543 p
4. Daniel Rosenqvist, Stockholm 533 p
5. Alexander Vasiliou, Stockholm 532 p
6. Emil Göransson, Linköping 493 p
Mikromagi
1. Daniel Risman, Stockholm 601 p
2. Seth Engström, Stockholm 570 p
3. Daniel Rosenqvist, Stockholm 539 p
4. Joakim Falk, Stockholm 538 p
5. Golam Robbani, Stockholm 527 p
6. Micke Askernäs, Stockholm 518 p

Mikromagi, juniorer
1. Seth Engström, Stockholm 570 p
2. Daniel Rosenqvist, Stockholm 539
3. Joakim Falk, Stockholm 538 p

Kortmagi
1. Erik Nordvall, Linköping 608 p
 GRAND PRIX
2. Seth Engström, Stockholm 607 p
3. Harald Böttiger, Stockholm 561 p
4. Magnus Ziegler & Daniel Rosenqvist,
  Stockholm 560 p
5. Micke Askernäs, Stockholm 547 p
6. Anders Björkman, Stockholm 514 p

Kortmagi, juniorer
1. Seth Engström 607 p
 GRAND PRIX JUNIOR
2. Harald Böttiger, Stockholm 561 p
3. Magnus Ziegler & Daniel Rosenqvist,
 Stockholm 560 p
Christopher Hallqwist diskvalificerades pga tidsöverdrag.

John Houdi Magic Award
Johannes Ekman

Vanhedens priser
Erik Nordvall, Seth Engström, Alexander Vasiliou

Till ÄLDRE SETT HÖRT & HÄNT NR 31